Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#23
Dalším zajímavým výrobcem, u kterého se objevily kuše ve výrobním programu, je vůbec první americký výrobce luků, Ben Pearson.

Tato rodinná firma vznikla roku 1927 a produkuje luky dodnes.


V průběhu let sedmdesátých, až do druhé poloviny let osmdesátých měla ve svém výrobním programu i kuši.
   

Šlo o model s názvem Classic Crossbow. 
   

Ten velice připomínal produkční kuše té doby jako Wham-o Powermaster ( na obrázku model 1965, více viz. článek výše).

   

nebo Barnett Silver Shield (zde model 1968 - 1975).
   

Základem je jako u konkurenčních kuší pažba z jednoho kusu masivního dřeva, v tomto případě ořechu. Spoušťový mechanismus i záchytný systém byl ocelový. Steně tak třmen nášlapu. Na rozdíl od Wham-O Powermaster nebo prvních kuší Barnett Silver Shield, které používaly jednodílná kovová, slitinová ramena, použil Pearson, vzhledem ke svým obrovským zkušenostem, ramena kompozitní, ze dřeva a skelného laminátu.
Jednalo se o jednodílné rameno (lučiště) s nátahovou silou 75 lb a značnou šíří 36" (915 mm).

   

Nátahová délka byla opět relativně velká. Pokud budu vycházet ze známého předpětí (brace height) 4,75" a délky továrně dodávaných cedrových šípů 15", nebudu daleko od pravdy, když si dovolím tvrdit, že nátahová délka (draw lenght) bude cca 10".
Lučiště bylo opět osazeno do drážky vyříznuté kolmo ke směru letu šípu v předpažbí v přední části kuše. Ta je zde relativně široká, vzhledem k použité technologii a materiálu lučiště. Střed ramene připomíná střed luku, včetně okna, které zde slouží jako vybrání pro šíp. Ramena tak jsou, včetně svých nákončí velice podobná těm u reflexních luků.

Kuše byla osazena mechanickými mířidly, která byla stranově i výškově seřiditelná.
Ta se v průběhu výroby měnila a stávala se dokonalejšími. V zadní části pažby byla měkčená botka z polyvinylu. Na railu byla kluzná část z tvrzeného plastu, která zajišťovala delší životnost tětivy i menší odpor třením. 

   
   
   
   


Výrobce dodával velké množství příslušenství. Několik typů šípů, vč. hrotů pro terčovou střelbu, lov zvěře či ryb. K rybolovu dodával naviják, který se uchycoval na nášlap v přední části, nylonové vlákno bylo dlouhé 75 ft (22,8 m) a mělo nosnost 75 lb (34 kg) . Zakoupit bylo možno tětivy z Dacronu (28 vláken) s nosností 300 lb (136kg) nebo tzv. bowstringer pro snadnější nasazení nebo sundání tětivy.

Moc podrobností o kuších není. V dnešní době jde o vyhledávanou raritu pro sběratele.
Kdy výroba skončila bohužel nevím, ale odhaduji na polovinu osmdesátých let. Jeden z uživatelů zahraničního fóra píše, že ji dostal jako kluk k Vánocům v roce 1984.


Katalog z roku 1976, kuše je na stranách 30-33
https://issuu.com/davygoedertier/docs/benpearson_archery_catalog_1976

Stránky výrobce
https://www.benpearsonarchery.com

Dle mého šlo o doplňkový program firmy. Kromě výroby tradičních luků se v průběhu sedmdesátých a hlavně osmdesátých let zvedla poptávka po výrobně náročnějších kladkových lucích a okrajové činnosti musely zřejmě ustoupit stranou. V novějších katalozích už kuše nenajdeme.

Jinak na stránkách výrobce doporučuji sekci katalogů, kde je krásné sledovat vývoj luků, aranžmá dobových reklam, ceny. Taktéž je zajímavé, jak například jeden nápad ovlivní celou výrobní řadu nebo ji posune technologicky o velký skok kupředu.

https://www.benpearsonarchery.com/catalog-history/
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 03-11-2018, 10:46 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 4 host(ů)