Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#25
Od padesátých let minulého století se zabýval stavbou kuší Hank Roberts, z amerického Longmontu v Coloradu.

   

Jednalo se o reflexní kuše s jednodílným ocelovým ramenem, kovovým odlévaným skeletonovým rámem, na kterém byly osazeny panely pažby a předpažbí z plastu s povrchovou úpravou se vzhledem dřeva.

   
   
   
   
   
   
   
   


Rameno mělo nátah 80 lb (velice podobné kuším Wham-O Powermaster nebo Ben Pearson Classic Crossbow z té doby). Zajímavá však byla možnost vložení dalšího, kratšího ocelového ramene za rameno hlavní. Tak bylo možno zvýšit nátah na 150 nebo dokonce 175 lb ve verzi Magnum. Délka nátahu byla zase kolem 10“.

Kuše byla popisována jako bytelná, těžká, ale rozměrově kompaktní, s dobrou spouští. Z dobových údajů z osmdesátých let také víme, že byla značně výkonná.

Šíp o hmotnosti 510 gr. dosahoval rychlosti 220 fps. Což je velice slušných 75 joule. Pro porovnání, tehdejší high-tech rail-less kladková novinka PSE Foxfire dosahovala s 500 gr. šípem 250 fps (viz. galerie z katalogu ročník 1983). Zde se také dozvídáme, že natahování bylo obtížné a cena byla jedna z nejvyšších – 429 dolarů oproti 333 dolarů u PSE Foxfire. Dražší bylo snad jen Commando od Barnettu. To si Barnett cenil na 449 dolarů. A ačkoliv bylo méně výkonné, jeho design, systém nátahu, včetně jeho jednodchuchosti a přesnosti jej oproti Robertsovi posouvaly o dekádu či více dopředu.

   

Právě možná konkurence v podobě takto sofistikovaných reflexů s inovativními prvky (laminátová ramena, systémy nátahu pákou nebo integrovaným mechanismem) jako například Barnett Wildcat, Supreme a Commando nebo nastupující kategorie kladkových kuší od velkých výrobců (Barnett, PSE, Proline,...), zapříčinily ukončení výroby kuší Roberts.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 03-15-2018, 09:44 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 3 host(ů)