Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#26
Chtěl bych navázat na výše probírané kuše s kovovými rameny.
A to jihoafrickým výrobcem kuší Crisbow. Ty se vyráběly severně od Johannesburgu a Pretorie a to zhruba od začátku osmdesátých let někdy do konce let devadesátých (jeden střelec mi psal 1980-1999).


První typy byly značeny jako typ Mk I a jsou k vidění velice málo. 


Crisbow MK I
   

Šlo opět o technicky jednoduchou , ale velice funkční a praktickou kuši. Nechá se jednoduše složit a to za použití minima nářadí. Navíc perfektně a bezezbytku využívá unifikaci dílů i pro další typy.

   
   
   
   


První verze MK I se vyznačuje dřevěnou pažbou z afrického dřeva Imbuia, loveckého tvaru typu Monte Carlo. Spoušť je kryta kovovým lučíkem, který vodorovně navazuje na spodní hranu předpažbí.


V přední části předpažbí je z obou stran uchycené kovové ocelové hlaviště kuše. To je zajímavé tím, že šíp chodí skrze otvor v něm. Na něm jsou ze stran osazená dvě dělená kovová ramena (u kladkové verze Quadro 2000 pak ramena čtyři), zřejmě s pružinové oceli nebo neznámých slitin, ramena nemagnetizují (zkoušel jsem). Jejich konce jsou bez nákončí nebo nandavacích koncovek ramen. Konec ramene je obroušen do tvaru, kde se oko tětivy zaklesne. Broušením a následným zahřátím jsou konce ramen krásně modré. Tato ramena s nátahovou silou 140 lb jsou štíhlá a velice pohledná, navíc byla zřejmě i dost trvanlivá, protože za léta hledání, nahlížení do stovky inzerátů, čtení desítek článků, jsem nikdy nezaznamenal nějaká prasklá nebo zlomená! A to se jedná o 20, 30 let staré kuše! V přední části je ocelový třemen nášlapu, který svým našroubováním tvoří další spojovací část celků kuše. Díky svému tvaru se dotahuje velice snadno a dobře.
Kuše byla v nabídce buď s dřevěným railem a s mechanickými mířidly nebo dražší s railem vyloženým hliníkovou kluznou plochou, měkčenou botkou pažby typu Bisley a jednoduchým náklopem optiky 4x 20. Jednalo se tak možná o prvního producenta kuší, který nabízel kompletní set kuše včetně optiky, šípů a příslušenství tak, jak jsme dnes zvyklí.

Mladší verze Mk II je technicky shodná, jen již používá vzhledově modernější pažbu ze stejného materiálu, ale typu "Thumbhole" se strmější úchopovou částí, otvorem pro palec a výraznější lícnicí. 


Crisbow Mk II
   

   

   

   
   
   
   

Velice pěkně a chytře je řešeno předpažbí, kdy u spouště tvoří jak krytí spouště v podobě otevřeného lučíku, tak zvýšení předpažbí, které lze velce dobře využít při terčové střelbě posazením na dlaň nebo jako plošku palmrestu při střelbě s oporou. Změn doznal i spoušťový mechanismus, který ve schránce držáku optiky dostal integrovaný náklop mířidel, automatickou pojistku proti výstřelu a její ovládání, trochu netradičně z levé strany. Nabídka obsahovala tři základní reflexní typy.

   

Model 75 měl ramena v barvě přírodního hliníku, plně seřiditelná mechanická mířidla a slabší botku pažby.

Model 85 se lišil osazením optiky 4x20.



Model RF měl pak černěná ramena, byl osazen optikou 4x32, kovovou vodící drážkou railu, měkčenou botkoupažby typu Bisley.


Optiky byly vyráběny v Japonsku. Výrobce je nazýval Crisscope, byly plněny dusíkem, měly bytelnou konstrukci a zajímavé byly zejména osnovou, která sloužila i jako dálkoměr.
Pokud jste zužující se pole přenášeli na danou šíři objektu (např. šíře hřbetu lovné zvěře), věděli jste, že pokud tato šíře vyplní první, nejširší část osnovy, je objekt ve vzdálenosti 15 metrů, pokud druhý, užší, je na 25 metrech a třetí na 45 metrech. 


   

Kuše udělovala továrnímu šípu (16", 375 gr.) rychlost 200 fps (70 m/s), což představuje přibližně 45 joule energie.

V nabídce se nacházela i kladková kuše Quadro.


Crisbow Quadro
   

Ta používala stejné díly (kuše byly vzájemně zaměnitelné – mohli jste udělat z reflexu kladku a naopak!), jen s tím rozdílem, že přední část hlaviště je zdvojena a nese tak dva páry ramen, které jsou na koncích spojeny kladkami. Použití čtyřech samostatných ramen tak šetří hmotnost (až o 30%) a zvyšuje tak jejich účinnost. Kladky jsou excentrické. Nátah je 140 lb, a rychlost továrního šípu 16" (375 gr) byla 280 fps (85 m/s). To představuje energii přibližně 87 joule. S těžším šípem by byla samozřejmě ještě vyšší. V době vzniku tedy šlo o jednu z nejsilnějších kuší, které jste mohli pořídit. Zajímavostí je tětiva, která má dvě oka na každé straně. Je tak zachycena nahoře a dole na válečkovém protikusu lanovodu.



Od řady Mk III se kuše vyráběly jak ve dřevěném provedení, tak se skeletonovou pažbou z GRP kompozitu.
Reflexní typy s dřevěnou pažbou byly nadále značeny jako 75, 85 nebo RF, skeletonová reflexní jako Cheetah.

U GRP pažby bylo vše podřízeno funkčnosti. Přední i zadní pistolová pažbička šla posouvat a to bez pomocí šroubů, jen pomocí zajišťovacích páček. Stejně tak šla sundat zadní část pažby a střílet obouruč jako ze samopalu. Pažba byla pevná, kuše díky ní patřila mezi nejlehčí ve své třídě a byla neuvěřitelně odolná.

Crisbow Cheetah
   

   
   
   
   
   
   
   

Dřevěná kladková nadále jako Quadro, kladková skeletonová pak jako Quadro 2000.

Crisbow Quadro 2000
   

U skeletonové verze Quadro 2000 byly uváděny i mírně vyšší výkony. Se 16" šípem (375 gr) rychlost 300 fps (92 m/s). To odpovídalo přibližně energii 101 joule. To je na tu dobu opravdu pěkný výkon. Jeden z majitelů s ní loví a používá těžké, 20" šípy s hmotností 475 gr. Kuše je i po letech vystřeluje rychlostí 255 fps, což je nějakých 93 joule.


   
   
   
   
   
   
   
   
   

Reklamní katalog se taktéž chlubil vysokou přesností, kterou nebyla schopna dosáhnout žádná track-less (rail-less) kuše na tehdejším trhu (Barnett, PSE, Proline, Jennings a další). To ostatně potvrzují i přispěvatelé jednoho amerického fóra, kteří píší o střelci, který se starým kladkovým Crisbow ještě po letech vyhrává soutěže 3D a je těžko k poražení.
K tomu byla kuše i určena, jak pro terčovou střelbu, tak pro lov. Jako kluk jsem navíc četl v časopise ATM, že je používaly policejní útvary v J.A.R. Myslím tedy, že kuše obstála na výbornou ve všech oblastech, pro které byla určena. Ještě dnes je jich i po 30 letech dost na prodej a to ve velice dobrém stavu, což dokládá jejich jednoduchou a odolnou konstrukci a dlouhou životnost. Nejvíce je jich k vidění na aukcích a inzerátech a to zejména v zemi svého původu v J.A.R. Také se jich značná část vyvezla do zámoří, hlavně Kanady a do Evropy, kde jsou nejčastěji vidět ve Francii, Belgii, Holandsku a Německu.


   
   
   
   
   
   
   
   


Dovolím si tvrdit, že kuše ve své době i přes některá odlšná technologická řešení (kovová ramena, čtyři samostatná ramena, tětiva se čtyřmi oky,...) patřila ke špičce a mohla se směle rovnat se západními značkami jako Barnett, Horton a dalšími, přičemž je v mnoha směrech i překonávala.
Z jakého důvodu byla výroba ukončena nevím, firma existuje dál, ale prý se věnuje jinému odvětví průmyslu. Dle výrobních čísel vzniklo velké množství těchto kuší v řádech tisíců či deseti tisíců kusů). Pokud byste o nějaké takové věděli, dejte mi určitě vědět  Wink
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 03-16-2018, 08:06 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 9 host(ů)