Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optiky, montáže, nastřelení optiky...
#10
Thumbs Up 
Tak dnes jsem zahájil své první nastřelování. Zkoušel jsem to od toho pokusného cca 10metrového základu s 3násobným přiblížením (=nejmenším možným). Těch 10 m jsem jen odhadl, což, jak se ukázalo, nebylo správně, protože se ještě musím hodně učit, odhad vzdálenosti rozhodně dobrý nemám - po přeměření jsem zjistil, že šlo asi o 17 metrů. A taky mě ten první výstřel stál bohužel šíp - štrejchnul boční část terčovnice a podle Murphyho zákona netrefil zeminu za ní, nýbrž kámen. Ale pak už dobrý. Pokračoval jsem na 20, 30 a 35. Pak jsem taktiku změnil a rozhodl jsem ten základní kříž věnovat vzdálenosti 35 metrů s přiblížením 6x, a takto jsem to nastřelil celkem ke své spokojenosti (zásah cca do 3 cm od středu terče).

Stále to beru jen jako první pokus z nedočkavosti, protože nemám nastřelovací stolici a bohužel zatím ani bipod. Zkoušel jsem oporu o fotografický trojnožkový stativ, ale nebyl jsem si tím moc jistý a výsledky mne moc nepřesvědčovaly, tak jsem volil ležku a podkládal kuši vakem - samozřejmě jsem si dával bacha na to, aby nic nestálo v dráze tětivě ani lanoví. Toto byl rozhodně spolehlivější způsob a na soustřelu se to hned projevilo. Jak říkám - hodlám se pro finální nastřelení určitě vybavit bipodem, protože tak očekávám komfortnější proces toho střílení a především větší jistotu. Dnešek mi možná trochu ukázal, jak vysoký přibližně bipod na tu ležku by byl optimální (9-13´), nicméně zároveň zvažuji, zda by nebyl lepší vyšší s ohledem na to, že bych si bral stoličku na sezení. Ale bipod, to patří do jiného vlákna. Stejně tak i terčovnice, kterou jsem udělal cca podle zdejších návodů a zatím se jeví OK. A protože jsem usoudil, že ten náklad, který jsem nesl asi 3/4 km na to své stanoviště, byl fakt dost těžký, tak jsem terčovnici zanechal tam - mírně zamaskoval na takovém málo přístupném místě (i samotné mé stanoviště je spíše odlehlé).
Vlastně mě vyhnalo přicházející stmívání. Zítra se tam chystám ráno, tak snad tam ještě bude - vzhledem k tomu, že tam prakticky nikdo nechodí, je spíš nepravděpodobné, že by ji někdo našel a zničil (že by ji odnesl, je ještě nepravděpodobnější, kdo by se s tím tahal).

Zítra, vlastně už dnes, tedy zkusím další vyladění té vzdálenosti 35 m a budu si hrát se zkracováním vzdálenosti s náměrem na body nad středovým křížem a případně i se stupněm přiblížení - napadlo mne, že pokud nebude sedět přesně ten vyšší záměrný bod např. na 30 a 20 metrech v tom 6násobném přiblížení, mohl by sedět u třeba u 7násobného přiblížení... Tyhle závislosti mezi přiblížením, záměrným bodem a vzdáleností si chci víc "osahat".

Rozhodně mne nadšení neopouští. Ten pocit z kušostřelby je skvělý! Přesně takhle jsem si to představoval!!! Paráda. Díky za všechny zdejší postřehy a rady. Bez toho bych rozhodně byl mimo úplně. Takhle jsem jen normálně mimo. Big Grin
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Optiky, montáže, nastřelení optiky... - od Jiří - 04-27-2018, 11:57 PM
RE: Optiky od Excaliburu - od Tosh - 11-12-2019, 07:36 PM
RE: Optiky od Excaliburu - od svikaj - 11-14-2019, 07:47 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od DanM - 11-14-2019, 11:01 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)