06-27-2018, 07:48 PM
(06-26-2018, 09:03 PM)Marek Ťažiar Napsal(a): Položil som zle otázku. Nemám problém šípy zladiť čo sa týka spinu, foc, hroty, končíky a iné blbosti, ale chcel som vedieť či sa dá vyrobiť dostatočné tvrdý (aspoň 50lb) a zároveň ľahký (cca 25 gramov) šíp z dreva.
So silnejšími lukmi problém nemám, tam už pribúda hmotnosť drevenej násady pomalšie vzhľadom na svoju tuhosť.
Všimol som si že sa dá s palcom dobre strielať široká škála spine, ale predsa len, keď sú šípy tvrdšie tak sa nemusím tak sústrediť na dobrú khatru. Či ako to kórejci nazývajú.
A ktomu karbonu. Môj luk je škaredá umelina, tak môžu byť aj šípy. Nakoniec sa mi to drevo ktomu luku ani nebude hodiť
Moj korejec ma 58@31. Este nejake dva roky predtym, co som ho ziskal, som kupil bambusaky z Ciny, spinovane na 70. Tie som potom pouzil na toho korejca - boli sice dlhe - 32 palcov, ale lietaju ako raketa, snazil som sa tou ich dlzkou vyladit ich dynamicku spine ;-) niekde mam mozno aj tie sialene vypocty.
Nech je ako je, mozes mat aj ceder, aj smrek (hoci smrek je humus podla mna), alebo topol, alebo brezu, jednoducho hocico, a spravis z toho vhodne sipy. len to musis vediet ;-) a to budes vediet, len ked ich vyrobis kopu, kopu zlames, kopu zahodis :-D
Ale ked si nakoniec v tom, ze budes strielat z umeliny karbonmi, tak asi je tato debata zbytocna..... ;-)