Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optiky, montáže, nastřelení optiky...
#21
Alfoz>> Každá kuše má odlišnou balistickou křivku. Nikdy není stejná síla nátahu, nikdy nejsou ramena stejně vyrobená, nikdy nemáš stejně těžký šíp, i když se jedná o shodný model. Dá se ale předpokládat, že stejné modely kuší budou mít velice podobnou balistickou křivku, tudíž se bude dát nastavit shodná korekce na optice. V takovém případě by ale musel být ke každému modelu kuše jeden kušohled s danou balistickou křivkou, která by ti stejně byla k ničemu, pokud bys použil jiný šíp/tětivu/tlumiče… Proto jsou vyráběny kušohledy s variabilním zvětšením (FPS prstencem) s osnovou v druhé fokální rovině (SFP), kde se změnou zvětšení se ti mění i proporce mezi jednotlivými záměrnými body (problematika popsána na začátku vlákna).

K tvému dotazu – hele nejvíc se naučíš tím, že budeš zkoušet. Já, než abych tady něco složitě vypisoval, ti raději pošlu obrázky, které ti dost napoví. Vlevo u grafů jsou značky, které vidíš v optice (teoretické vzdálenosti m/yd). Horní čísla pak vzdálenost terče. Vrchní obrázek zobrazuje ideální případ, spodní reálný. Čísla ber samozřejmě s rezervou. Nebude to takhle vždycky. Čím rychlejší kuše, tím plošší balistická křivka a tím menší odchylky v části 0-30 yardů. Teoreticky by se dalo říci, že s kuší o rychlosti 400 FPS budeš moci mířit prvním pinem na vzdálenost 10, 20, 30 yardů.
S optikou a jejím nastřelením se dá čarovat daleko více, jen musíš mít jasno, na co chceš kuši využívat. Podívej se na internetu, jak vypadají balistické křivky pro různé rychlosti. Dost ti to pomůže pro pochopení celkového nastřelení optiky.

[Obrázek: upr1xx2547.jpg]

[Obrázek: upr2xx254d.jpg]

Omlouvám se za hosting, ale stále mi nebyla navýšena kapacita schránky pro vkládání fotografií...
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Optiky, montáže, nastřelení optiky... - od KOŘEN - 10-18-2018, 07:43 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od Tosh - 11-12-2019, 07:36 PM
RE: Optiky od Excaliburu - od svikaj - 11-14-2019, 07:47 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od DanM - 11-14-2019, 11:01 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 11 host(ů)