Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optiky, montáže, nastřelení optiky...
#30
dcnt23>> Optika není špatná. Celkem dobře se skrz ni kouká. To že má na sobě napsáno „Made in China“ ještě neznamená, že je to brak. Pokud si firma dobře pohlídá výrobu a výstupní kontrolu, jsou výrobky na velmi dobré úrovni.

Pokud vezmeš kuši z regálu, hrábneš do dalšího regálu pro šípy a vytáhneš kuši na louku, 150 metrů nenastřílíš.
Pokud k tomu setu koupíš náklopnou montáž, jsi o řádný kus blíže k vyhrání sázky, ale kamarád tě stále přestřílí, i kdyby byl sváteční střelec.
Máš-li ale otázky, zda rozdílný šíp má vliv na balistiku na 150 metrech, jsou všechny rady (nyní) zbytečné. Je to stejné, jak kdybys chtěl naučit dítě v předškolním věku, které nemá páru o číslech, velkou násobilku. S velkou dřinou ho to naučíš nazpaměť, ale děcko v tom neuvidí logiku. Úplně stejně to funguje jak tady, tak všude jinde. Pokud nepochopíš základy, je zbytečné mluvit o pokročilejších věcech.

Má-li být toto vlákno o optikách a ne balistice a náklopných montážích, dám ti jednu radu. Pokud chceš tedy kamaráda přestřílet na 150 metrech, přečti si vlákno o šípech (ideálně i na starám fóru). Nekupuj si náklopnou montáž, zvláště ne tu z kuše.cz (vyhozené peníze). Zazoomoj si na max. Vypodlož si zadní montáž (spodní kroužek) na optice hliníkovou fólií/plechem), vycvakej si svislé elevační točítko téměř na max a zkus se dostat až na 150 metrů. Vůbec neřeš nastřelení na 20, 30, 40 metrů… Ty si hraj akorát s boční elevací a snaž se s každým posunutím terče, zasáhnout trč. Až budeš na 150 metrech, tak si teprve dolaď rektifikační točítka napřesno. (Pokud by ti nestačila optika, musíš opět vypodložit tubus a postup nastřelování zopakovat od 5 metrů).

Dopadne to ale tak, že pokud nepoztrácíš všechny šípy, zasáhneš terč dvěma z pěti šípů a ukážeš tak kamarádovi, že kuše všeobecně stojí za hovno. I kdyby ti někdo půjčil vyladěný set a neřekl by ti, na co si dát pozor, stejně poztrácíš šípy, které jinak střelci pokaždé zasáhnou cíl. Sám jsem nedávno taky ztratil jeden šíp ze sady jen proto, že jsem se zapomněl podívat na vodováhu. Nebudeš-li hlídat náklon zbraně, nezapřeš-li pažbu do ramene pokaždé stejně, nebudeš-li koukat do optiky pod stejným úhlem (v ose), dech, spoušť, follow through… – je střelba do dálky jen opruz.

Kamarádovi ale můžeš říct, že vyladěná kuše je daleko přesnější, než lovecké kulovnice, dají se srovnat se sportovními kulovnicemi. Například klasický SVD Dragunov má přesnost 1,5-2 MOA (semi auto). Remington 700 (bolt action) je na úrovni 0,9-1,5 MOA out of the box. Vyladěná pak do 0,6 MOA. Vyladěné kuše střílí pod 1 MOA, za dobrých povětrnostních podmínek.

Nejbezpečnější rada pro tvé okolí a zároveň nejekonomičtější pro tebe – zatím se vykašli na nějakých 150 metrů a zvládni střelbu, funkce optiky, pochop balistiku na vzdálenosti do 50 metrů, jak píšeš, a až teprve potom se posuň dále.

A ČLEŇTE DOTAZY DO PŘÍSLUŠNÝCH VLÁKEN, JINAK PŘESTÁVÁM RADIT!!!
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Optiky, montáže, nastřelení optiky... - od KOŘEN - 10-22-2018, 07:08 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od Tosh - 11-12-2019, 07:36 PM
RE: Optiky od Excaliburu - od svikaj - 11-14-2019, 07:47 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od DanM - 11-14-2019, 11:01 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 3 host(ů)