Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novinky ze světa kuší, testy, srovnání
(08-05-2019, 10:09 PM)DanM Napsal(a): To snipers
Já nevidím vývoj, ale spíše začátek konce. Od té doby, co Excalibur vlastní Bowtech to jde s kvalitou, životností a spolehlivostí jen dolů. Firma bude ještě nějakou dobu těžit ze slavného jména a minulosti, ale to už je všechno nenávratně pryč.

Pokud si nalijeme čistého vína, tak Excalibur už nestíhá nikde.

Vyloženě levný model pod 500$ nemá a to je docela slušný podíl trhu, který zažívá obrovský boom.

V kategorii od 500-1000$ jsou dnes kuše, které dalece převyšují koncept Micro i většinu produkce Bulldog a to za nižší cenu. Killer Instict (FuriousPro 9,5), CenterPoint (CP400), Wicked Ridge (RDX400), Horton (Vortec), Ten Point (Titan M1, Turbo  M1),... Jak cenou, tak výkony, hlučností, velikostí, tak dnes už i přesností.

V kategorii 1000-1500$ jsou úplně mimo. Čím chtějí konkurovat typům jako Mission Sub-1 Lite, Sub-1, Scorpyd DeathStalker 380 nebo dokonce základnímu kitu Aculeuse. Výše uvedené jsou mnohem menší, výrazně tišší, mají menší vibrace, jsou přesnější.

Kategorie nad 1500$ je také silně obsazená, Scorpyd Aculeus, Nemesis!, Ravin R26, R29, Mission Sub-1 XR, Ten Point Nitro XRT, Gearhead X16. Opět jsou výše uvedené kuše výrazně menší, podstatně tišší, z větší části výkonnější, přesnější, spolehlivější.

Pokud bys chtěl vidět rozdíl ve velikostech, tak nejsilnější Excalibur Micro 360 bude mít délku kolem 820 mm a v nataženém stavu šíři 525 mm, můj Darton Toxin 150 má stejnou délku a na šířku nějakých 350 mm. Při drobnějších rozměrech, téměř polovičnímu nátahu (347 vs 180 lb), sedmkrát menšímu zatížení spouštového mechanismu, generuje o značných 50 joule více energie než Micro! Kdybych šel ještě dál, tak Ravin R26 má stejné výkony jako Darton, ale jen při délce 660 mm a šířce v nataženém stavu pouhých 146 mm!

Stejně tak, co se energií týče i nejsilnější Excalibur Bulldog 440 s reálnou nátahovou silou 400 lb (a z ní plynoucí hlučností a vibracemi, které se negativně odráží na jeho přesnosti) bude mít se šípem 475 grainu energii kolem 240 joule. Mnohem menší TP Nitro XRT a Scorpyd Nemesis pak budou na hranici 260 a 290 joule. A to vše s téměř poloviční nátahovou silou, v menším balení, s nižší hlučností a větší přesností. A to vše při vyšší spolehlivosti.

To DanM
Je to vše o úhlu pohledu.
Já jsem teď řešil novou kuši po cca 8 letech pauzy od kuší. Hodně jsem zvažoval i kladku - Tenpoint. Ale nakonec jsem sehnal nový Bulldog 380, který již Excalibur přestal vyrábět.
V poslední době jsem komunikoval dost i fa. Arrow in Apple - DE. Potvrdily mě, že série Bulldog od Matrixu je velmi dobře zkonstruovaná. Prodaly jich desítky a mají v drtivé většině pozitivní zpětnou vazbu. Řekli mě, že je považují konstrukčně i technologicky za lepší, než i staré modely Excalibru ( pak si vyber -Smile ). 
První série Matrix byla jako každá nová zbraň - chtěla doladit. To dokázal Bulldog.
Kladka versus recurve je věčná a nekonečná diskuse. Není univerzální zbraně, kromě lidské mysli - ta je nade vším.
U Exaclibru je mě sympatické, že lze v podstatě nabít jakýkoliv šíp. Tenpoint je už na tom podstatně jinak. Každé má svoje a je to o vkusu.
Prvořadé je vědět k čemu to chci! A pak se naučit zbraň dokonale ovládat a hlavně naučit se perfektně z ní střílet. A je to jedno co to je!
Tož tak.
Odpovědět

Příspěvků v tématu
RE: Novinky ze světa kuší, testy, srovnání - od snipers - 08-06-2019, 11:58 AM

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející toto téma: 6 host(ů)