Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#17
Dnes bych vám chtěl přiblížit velice zajímavého zakázkového výrobce tradičních kuší i kuší poháněných pružinou - Talisman Crossbows z Velké Británie.
Vynálezce a výrobce v jedné osobě Phila Abrahamse aka Phila Talismana, který st
aví jak klasické reflexní a kladkové kuše, tak právě i balistu, u které energii obstarává tlačná pružina v předpažbí.


Jeho kuše se vyznačují ručním zpracováním, kvalitními materiály ( nerezová ocel, hliníkové a hořčíkové slitiny, titan!, ořechové dřevo), osobitým "fantasy" designem a vysokými výkony...

Na prvních obrázcích je tradiční kuše miniaturních rozměrů, s ocelovým ramenem a  integrovaným napínacím mechanismem, která perfektně definuje design kuší Talisman...
   
   
   
   
   

Další je o něco větší kuše podobného vzhledu se dřevěným pažbením,ocelovým ramenem a integrovanou nátahovou klikou...
   

   


Na dalších fotkách je klasická reflexní kuše s názvem "Legend". Má ocelové rameno 90 lb pro klubové závody nebo 400 lb rameno pro lov.
Velmi pěkné zpracování, materiály, stavitelnou pažbu, spoušť s napínáčkem a automatickou pojistkou,...
Na dotaz mi Phil avizoval cenu okolo 4 000 liber...

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Posledním typem je netradiční "pružinová kuše" "Mantis".
Ta má právě tlačnou pružinu v předpažbí, která obstarává energii k výstřelu. Nejde tedy o kuši v tradičním slova smyslu...
Jde o relativně dlouhou a úzkou zbraň o hmotnosti 4,5 kg (bez příslušenství), která je natahována pomocí integrované nátahové kliky. Mantis se nabízela ve verzi "Recurve" a ve verzi Compound, kde na konci ramen byly kladky a kuše byla mírně výkonnější. Ceny začínaly na 1 500 librách a na kuši a všechny její součásti byla poskytnuta záruka 3 roky.
Kuše je vyvíjena několik let a je vyráběna v několika evolucích. Již první verze se chlubily výkony jako čistý průstřel osobního auta na 150 yardů, maximální dostřel tři čtvrtě míle se 700 grs šípem, destrukčními testy aluminiových nebo ocelových cílů,..... Každá další verze jde trochu dál a používá zkušenosti s předchozím modelem a lepší materiály. Například použitím hořčíkových slitin na "ramena" kuše se snížením jejich hmotnosti zvýšila rychlost střely o 20 - 30 fps.
Poslední evoluce "Mantis Elite" (verze "Compound" s kladkami) má nátahovou sílu přes 550 lb a prý, dle Philových slov, překonala se 400 grainovým šípem rychlost 600 fps! To je dle výpočtu nějakých 435 joule! Prý by neměl být do budoucna problém překonat 650 nebo dokonce 700 fps. 

Nechme se tedy překvapit. Budu držet palce a popřeji Philovi pevné zdraví, ať vytvoří ještě hodně takových staveb...


   
   
   
   
   

https://www.youtube.com/watch?v=5DNGXFDKseA

https://www.youtube.com/watch?v=MPaIZgAoGIU


http://www.talismancrossbows.net/
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - od DanM - 05-08-2017, 08:02 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 14 host(ů)