Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optiky, montáže, nastřelení optiky...
#49
(11-14-2019, 08:20 PM)KOŘEN Napsal(a): Ahoj, většina tu byla již zmíněna - já jen doplním moje postřehy. 

Pokud jsi ještě kuši neměl a nestřílel z ní sám, nezkoušel jsi laborovat a testovat, vyprdni se nyní na metu 100 yardů/metrů. S obyč optikou se nechá taky nastřílet nějaká vzdálenost a pokud tě ze začátku uspokojí strefit nafouknuté balónky na takovou vzdálenost, nešel bych do něčeho dražšího. Klidně ti tu poradím, co bych nyní koupil já, to však neznamená, že to je nejlepší volba, i když s LongRange mám velkou zkušenost. Každej má jiné potřeby a preference.

Jak radili kluci, je potřeba to vyzkoušet. Já jsem se prostřílel přes několik kuší a s každou kuší jsem si uvědomil, co vlastně od zbraně požaduji, abych uspokojil své potřeby střelby na 100 metrů. Osobně jsem ten typ, co ve stoje nastřílí úplný prd, protože nemám techniku a hlavně mě to úplně frustruje. Nejvíc mě baví střelba vleže, ale zajímavé je, že v sedě (bez opory) mám jedny z nejlepších soustřelů. 

Střelbu na dlouhé vzdálenosti, co je potřeba, na co si dát u kuše pozor při výběru a mnoho dalšího můžem klidně probrat v jiném vlákně.

Co se optik týče - tyhlety setové optiky jsou dobré na lov, zábavu, 3D a dala by se i terčovka, ale ne na LR. Tam potřebuješ větší zvětšení. Samozřejmě záleží na konstrukci a optické soustavě, ale povětšinou při maximálním zvětšení musíš držet oko totálně v ose. Jakmile vyhneš hlavu, není to vončo. Proto je lepší třeba zvětšení optiky až 14x, ale střílet třeba na 10x. Toto zejména platí v případech, kdy nemáš štelovatelnou lícnici a botku. Kuše mají samy o sobě optiku posazenou dosti vysoko, připočteš-li k tomu náklop a jeho vyklonění, jsi až v nepříjemné poloze a hledat pokaždé pozici oka, soustředit svaly na držení hlavy, myslet na namačkávání spouště a pracovat s dechem, nevede k dobrým výsledkům. Navíc čím výše je optika nad osou šípu, tím je celá střelba náchylnější, ale o tom jsou jiná vlákna (povšimni si, jak mají "snipeři" usazenou optiku a jak je upravená jejich pažba, i když se jedná o tovární).
Nemalou pozornost bych dával také na velikost objektivu a průměr tubusu - střílení je pak daleko příjemnější, zvláště k večeru.

Moje rada je - kup si kuši jakou chceš. Měj zajištenej servis a reklamovatelnost. Osobně bych do optiky nyní nevrážel nějak moc peněz - pokud tě kuše chytnou, stejně koupíš jinou (jak optiku, tak i kuši) a nebude jediná - věř mi. Kup si pořádný šípy a střílej. Zjisti, co tě baví a pak se můžeme pobavit, jestli vybrat náklop, optiku nebo obojí. Nejdůležitější ze všeho je, si to pořádně užít  Wink

Krásně napsáno, souhlasím se vším... Wink
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Optiky od Excaliburu - od Tosh - 11-12-2019, 07:36 PM
RE: Optiky od Excaliburu - od svikaj - 11-14-2019, 07:47 AM
RE: Optiky od Excaliburu - od DanM - 11-14-2019, 11:01 AM
RE: Optiky, montáže, nastřelení optiky... - od Alfonz - 11-15-2019, 06:01 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 11 host(ů)