Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#22
To KOŘEN: 
Navázal jsi přesně tak, jak jsem plánoval a to poslední evolucí vertikálních kuší v podobě výrobků americké firmy Hickory Creek Achery.

Myšlenka skloubení luku a kuše je stará. Mnoho výrobců se podle svého snažilo skloubit výhody obojího do jednoho celku, ať už s větším či menším úspěchem. Výhodou takové zbraně oproti klasické kuši je možnost střílet skrytě za vertikálními překážkami (stromy, stěny, rohy budov,...) a být skryt, při snadnějším a rychlejším natahování, menších vibracích, menší hlučnosti,... Oproti luku mít nataženo po libovolně dlouhou dobu, při rychlejším zvládnutí a osvojení zbraně. Vše v kombinaci nízké váhy a vysokého výkonu. Navíc při snadném ovládání i pro střelce se zdravotním hendikepem.

V osmdesátých letech se několik konstruktérů zabývalo myšlenkou osadit stávající kladkové luky značek Bear nebo PSE jednoduchou trubkovou konstrukcí se záchytem, spoušťovým mechanismem a lícnicí. Konstrukce byla spojena s lukem pomocí šroubů. Šlo tedy o rozebíratelný celek a to jak pro transport, tak pro použité luku nezávisle.
   

Potom jsme měli možnost vidět kompletní řešení v podání vertikální kuše Oakwood nebo pružinové vertikální "kuše" Talisman Mantis, která vznikla o dvě dekády později.

V relativně nedávné době představil americký výrobce Hickory Creek Archery dva typy vertikálních kuší.
Řekl bych, že se v nich opět více prolíná spojení luku a kuše. 
Pokud vzpomenu na "luky"od australského výrobce Apex Hunting RTS Alien, osazené pistolovou pažbičkou, není cesta k vertikálním kuším Hickory Creek tak vzdálená...

   
http://www.apexhunting.com.au/p/alien-co...RTS-CARBON

První patent na kuši Hickory Creek se systémem In Line Draw Loc pochází z roku 1995.
Prvním komerčně uvedeným typem byla větší ze dvou kuší  - Original Vertical Crossbow.
Ta je osazena high-tech spoušťovým mechanismem se systémem proti dry fire viz. video.
Měla sílu nátahu 90 lb (nastavitelná posunem záchytu) při délce nátahu 19,75 ", dle jednoho majitele střílela při nátahu 72 lb šíp o délce 27" a váze 400 gr rychlostí 300 fps a to tiše jako myška...  Wink  To vše, při snadném ovládání, malém zatížení spoušťového mechanismu (let off 80%) a vysoké přesností. Později přibyla verze se 125 lb rameny a s rychlostí 360 fps se 400 gr. šípem.
Tato vertikální kuše již není v nabídce.

   
https://www.youtube.com/watch?v=CuRBpApmfx0

Nyní výrobce nabízí její miniaturní verzi Mini In Line Vertical Crossbow.
Ta má sílu nátahu až 150 lb (nastavitelná posunem záchytu) při délce nátahu 13" a rychlosti 325 fps s 350 gr. šípem.

   
https://www.youtube.com/watch?v=5847wtGNGVY
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - od DanM - 05-17-2017, 11:13 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 13 host(ů)