Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#33
Abych splnil a překročil plán, je mým úkolem vám představit velice zajímavé kuše od našich bratří z Ruska  Wink
Je veliká škoda, že se k nám dostane tak málo informací z východu a to i přes to, že je tamní výroba pestrá, zajímavá a kuše zde mají dlouhou tradici.
Dle dochovaných nálezů a kronik zde byly kuše využívány již ve 12. století. I když staletí minula, kuše je brána stále za výkonnou a nebezpečnou zbraň a tvrdá ruka ruského zákona vidí zbraně mezi řadovými obyvateli jen velice nerada a proto se je snaží na základě Federálního zákona o zbraních z roku 1996 jak jen může omezovat a zakazovat. Taková nařízení neplatí mezi mechanickými zbraněmi snad jen pro kuše s maximální napínací silou do 20 kg (cca  44 lb). Ty mohou být volně prodávány, může s nimi být stříleno na volných prostranstvích a mohou se bez nutnosti povolení převážet po celé ruské federaci. Tato skupina volnočasových a sportovních kuší je hojně podporována i jako výchovný prostředek mládeže s heslem „Kuše sportu: Od nejstarších dob až na Olympiádu“. Výhodou této třídy je skutečnost, že relativně malá napínací síla kuše, nabízí možnost zapojit do střelby všechny věkové skupiny dětí, ženy. V tomto případě může být kuše dobrou formou zábavy na pikniku s přáteli, na výletě mimo město nebo při střílení u rodinného domku. Největší důraz se ale klade na sportovní střelbu, kterou lze s takovou kuší provádět až na vzdálenost 25 metrů. Pro mládež jsou pořádány soutěže v terčové střelbě na 18 metrů (identické s halovou střelbou z polní kuše na 18 metrů), kde se mladí učí zvládnout veškeré střelecké dovednosti a vyrůstá z nich nejen budoucí střelecká reprezentace pro rozličné disciplíny, ale dělá to z nich lepší a zdravější jedince. V Rusku plném nařízení v tom vidím i jasnou snahu mít slušnou a dobře trénovanou základnu pro střelce v armádě, přičemž zbraně jako takové, které jsou k trénování potřebné, nejsou pro vládnoucí garnituru nijak nebezpečné...
Ale to už bych odbočoval hodně mimo téma...

Jedním z nejvýraznějších výrobců takových kuší je ruská firma Arlet založená v polovině devadesátých let minulého století v Moskvě.
Ta má ve výrobním programu na pět typů kuší této kategorie. Historickou, polní s dioptrickými mířidly, klasickou s dioptrickými mířidly a dva typy klasické kuše osazené optikou jež se vzájemně liší typem ramen a délkou nátahu. Ten se pohybuje od 8,3" (210 mm) do 12,2" (310 mm). Delší nátah využívají především sportovní typy. Délky tětiv od 740 do 820 mm (relativně široká ramena). Váha kuší se pohybuje od 2,5 kg do 4 kg. Z kuší lze střílet šípy o průměru 6 i 8 mm. ( Více viz. výrobní program). 

http://www.arlet.ru/arbalet.html

Všechny kuše z výrobního programu se vyznačují ručním a velice pěkným zpracováním, použitím kvalitních materiálů - dural, sklolaminát, karbon a kvalitní dřevo na nádherně zpracované pažby (mahagon,turecký ořech,...), včetně možnosti rytin a personalizace dle přání zákazníka.


   
   

Od toho se odvíjí i výsledná cena, která může začínat od cca 18 000,- rublů až po 56 000,- rublů ( cca 7 500 - 23 500,- Kč). Výrobce kuši nabízí jako skvělý dárek na vystavení či střílení, tak jako kvalitní sportovní náčiní. Obojí je bezpochyby pravdivé, jak velice vzhledná kuše, tak i výsledky, jaké s nimi střelci na soutěžích dosahují. Výrobce nabízí i širokou škálu příslušenství od náhradních tětiv a ramen až po různé druhy optických zaměřovačů.

   

   
   

   
   

Zde vyobrazený model Arlet AD-2 prodávaný jako krásný bazarový kus s běloruskou optikou VOMZ Pilad
za 6.999,- rublů (cca 3 000,- Kč!!!  Cry )

   
   
   
   
   

Firma Arlet se stala v Evropě známou ale tím, že konstruktér Sergei Nikolaevich Nizov, jako první (na základě návrhů Leonarda Da Vinciho), navrhl a patentoval kuši z reverzními rameny. 

   
http://www.arlet.ru/Exotic.html


Za tu dostala firma Arlet na výstavě vynálezů v Bruselu v roce 1995, zlatou cenu, stejně jako mnohá další ocenění po světě a právem sklidila obdiv na evropských výstavách IWA Show 2001 a 2002. 

Jak mnozí z vás tuší, tato kuše i značka vzhledem ke špatným exportním podmínkám zbraní z Ruska, omezením výkonů a tím pádem i malým domácím trhem s nízkou kupní silou, dala vzniknout společnosti Armcross, která začala v Německu vyrábět první produkční reverzní kuši Armcross LeoPro. Ale o té až v dalším samostatném článku...
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - od DanM - 05-26-2017, 10:33 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 4 host(ů)