Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#45
Vraťme se ještě jednou k ruským výrobcům. Tím největším z nich je ruská firma INTERLOPER.

INTERLOPER díl 1.


Na začátek se ještě jednou přiblížím legislativu mechanických zbraní v Rusku. Před rokem 1993 mohly být luky a kuše v Rusku snadno zakoupeny v loveckých nebo sportovních obchodech bez jakýchkoli omezení nebo zvláštních licencí. V roce 1993 se zavedením nových zbrojních zákonů byly luky a kuše úplně zakázány až do zavedení novějších zákonů umožňujících prodej luků a kuší s maximální silou nátahu 20 kg (43 lb) (viz. článek o firmě Arlet). Nicméně až do roku 2002 byl import mechanických zbraní do Ruska zakázán, kvůli byrokratickým překážkám. Během tohoto období byl trh s mechanickými zbraněmi v Rusku prakticky zničen. Trvalo dlouhou dobu než se začal trh pomalu zotavovat. V roce 2007 byly zavedeny nové změny zákona, které umožnily prodej luků s napínací silou 27 kg (60 lb) a kuše s napínací silou 43 kg (95 lb). Lov luky a kušemi mohl probíhat, ale pouze v soukromých loveckých hospodářstvích a oborách, která jsou v Rusku stále více populární. Ve státních oblastech je lov luky a kušemi stále zakázán.


V roce 2003 vznikla obchodní myšlenka: založit firmu pro prodej lukostřeleckých potřeb. Současně společnost začala prodávat ručně dělané kuše vlastní, domácí výroby. Jednalo se exkluzivní zakázkovou výrobu z vybraných kvalitních dřev, zdobeného rytinami, slonovinou (mamut, slon, mrož, ...), s rytinami a drahými kovy. Tyto kuše má ve sbírce i mnoho vysokých vládních funkcionářů... Ve stejném roce firma otevřela i první specializovanou prodejnu v Moskvě.


Dovozy zbraní byly zahájeny v roce 2004. Po deseti letech zákazu prodeje však bylo obtížné zaujmout zákazníky. Lidé jakoby zapomněli, jak může být střelba z luku nebo kuše příjemná zábava. Výrobce se rozhodl prosadit zacílením na kluby a komerční organizace zabývajících se lukostřelbou a střelbou z kuše. Tento tah se stal velice úspěšným a zájem o střelbu z mechanických zbraní začal růst. Střelnice pod značkou Interloper se objevovaly téměř v každém větším městě Ruska. Firma rostla nejen díky franchisingu a prodejům regionálních partnerů, ale i díky reklamním kampaním, ale i založením a sponzoringem ruské Federace 3D lukostřelby. S tím rozšířila výrobu i o 3D terče a příslušenství pro terénní lukostřelbu. Taktéž vydala knihu „Kuše a luky“. K činnosti firmy patří i provozování soukromé střelnice v Moskvě, kde se pořádají největší turnaje včetně každoročního Mistrovství Moskvy.
Firma podporuje a sponzoruje známé sportovní školy a vyhlašuje pro ně vlastní střelecký pohár. Během let se značně rozrostl sortiment nabízeného zboží, prodejny vedou kvalifikovaní odborníci a servisní technici. V roce 2011 měla firma více něž 350 poboček a dealerů. V roce 2012 se firmě zvýšil obrat o 80% (ve srovnání s předchozím rokem) a v současné době činí 10 mil. USD. Firma je hlavním zastoupením firmy Poe Lang pro ruský trh. Některé nabízené kuše jsou „přebrandované“ čínské typy.

Nicméně pro nás jsou zajímavější vlastní typy vyráběných kuší.


Velice pěkná je kuše s názvem INTERLOPER Tornado
Jedná se o menší kuši, jejíž stavbu výrobce nazývá NEOTECH.
Hmotnost kuše 4,4 kg, délka včetně nášlapu 830 mm, šíře 860 mm.
Jde o klasickou konstrukci s dělenými reflexními rameny z laminátu nebo kompozitu, nášlapným třmenem, railem, tělem z hliníkových slitin, stavitelnou pažbou i lícnicí. Předpažbí a pažba je pak zhotovena z exotických dřev (sapelium, merbau, kaya). Součástí kuše je 11 mm lišta na optiku, optika a 5 ks šípů. Doporučená délka šípů je 20“. Výrobce uvádí dimenzování spoušťového mechanismu až pro nátahovou sílu 264 lb (120 kg). Jak se říká, slibem nezarmoutíš a vzhledem k legislativě si toto tvrzení někdo jen asi steží ověří. Každopádně se kuše dodávala s rameny dle zákonů a to již pozdějších 95 lb (43 kg). Výrobce poskytuje záruku 6 měsíců. Cena 19 500 rublů (cca 8 000,- Kč)

   

Ze stejného základu vychází i kuše INTERLOPER Varan
Má naprosto identická technická data jako výše uvedené Tornado. Snad jen díky jinému zapažbení je o 50 mm delší a stojí 22 500 rublů (cca 9 200,- Kč).

   
   
   
   

Ve výrobním programu se nachází i kladkové kuše.
Základní kladkou je kuše z názvem INTERLOPER Kelt.
Jedná se o kuši s klasickým kladkovým systémem ramen, dle vzhledu kopírující původní kuše Horton. Jen s tím rozdílem, že tato má nátah povolených 43 kg (95 lb). Ono i pažba typu thumbhole až nápadně připomíná Horton Supersport...

Hmotnost kuše je 3,2 kg, délka včetně nášlapu 910 mm, šířka ramen 710 mm.
Součástí kuše je 11 mm lišta na optiku, optika s podsvícením a regulací intenzity osvitu a 5 ks šípů. Doporučená délka šípů je 20“.
Pažba je vyrobená opět z exluzivních dřev, mezi kterými výrobce uvádí například i 850 let staré podkarpatské ořechy, z nichž pažba pochází. Celkově mají popisy hodně obecný charakter poukazující spíše na zpracování a luxusní materiály, aby zakryly již ne tak oslnivé technické parametry a ospravedlnily dost vysokou cenu.
Výrobce vyrábí kuši i ve verzi pro leváky. Poskytuje záruku 1 rok. Cena 32 000 rublů (cca 13 000,- Kč)

   
   
   
   
   
   
   

Na opačném konci cenového spektra kladkových kuší jsou kusové stavby, jako jsou typy Žralok nebo Bizon.

Obojí sází na výrobu pouze jediného kusu. Ruský „vkus“ je zde dotažen na maximum.
Pažba opět z podkarpatského ořechu, vykládání stříbrem, vyřezané vyobrazení zmiňovaných zvířat. Hmotnost 3,5 kg, nátahová síla 43-68 kg (95 – 150 lb), 11 mm lišta na optiku, optika s podsvícením a regulací intenzity osvitu a 5 ks šípů. Doporučená délka šípů je 20“. Záruka 1 rok. Cena 95 000 rublů (cca 39 000,- Kč)...

   
   
   
   


Technicky a konstrukčně nejzajímavější typy kuší INTERLOPER si představíme ve 2. díle článku....  Wink
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - od DanM - 06-15-2017, 09:51 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 7 host(ů)