Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#47
INTERLOPER díl 2.

Asi nejznámější a nejzajímavější kuší produkovanou v Rusku je kuše s názvem INTERLOPER AK 48. 


   
   
   
   
   


https://www.youtube.com/watch?v=vpRQIvM_UBA

Ve videu jsou vidět i další typy kuší INTERLOPER včetně kusových staveb z prvního dílu článku (v časech 1:20, 4:09, 5:49)!


Mám za to, že se jedná o konstrukci Maxima Evgeniechiva Burtseva (mimochodem člena výkonného výboru federace ruské střelby z kuší, prezidenta Federace tradiční luků a kušotřelby, hlavu konstrukčního a designového studia ISBM, ale i bývalého spolupracovníka Andreie Gennadieviche Stepankina, generálního ředitele firmy Slavor, vyrábějící vysoce výkonné reflexní kuše Slavor Soratnik – o kterých bude pojednávat hned následující článek).

Jde o kuši s hmotností 3,9 kg, délkou včetně nášlapu 850 mm, a šířkou ramen 820 mm.

Ta jsou vyměnitelná v rozsahu nátahových sil 44 – 209 lb (20 – 95 kg). Někde bylo dokonce uváděno až 330 lb (150 kg). „Lehká“ ramena s nižší nátahovou silou jsou určena pro sportovní, terčovou střelbu, zatímco ramena „těžká“ pro lov jakékoliv zvěře. Rychlost šípu v takovém provedení může dosahovat až 340 fps (104 m/s). Ramena jsou zároveň konstruována tak, aby bylo možno vyměnit tětivu bez jakéhokoliv pomocného prvku.

Co činí kuši zajímavou, je systém jejího nátahu, kdy se třmen nášlapu a předpažbí vyklápí směrem dolů ke střelci a zároveň tak funguje jako páka, usnadňující napínání kuše a snižující potřebnou sílu k nátahu až o 78% (někde uváděno jako 5:1). Tento systém natáhne kuši vždy stejně s vysokou přesností.

Páka také umožňuje nabíjet kuši ve všech podmínkách - v hlubokém sněhu, v bažině, ve vodě,... Navíc i osobám drobnějších postav, ženám, lidem s fyzickými omezeními. Systém i snadnost natahování je možné shlédnout na přiloženém videu.


https://www.youtube.com/watch?v=X0O7wxjBoj4
https://www.youtube.com/watch?v=2Q6hiv7T798

Kuše je snadno rozložitelná na základní díly a je možné ji snadno transportovat v přepravním boxu.

   
   
   
   
   
   


Kuše je vyrobena v duchu nejlepší ruských výrobků. Hlaviště i rail jsou vyrobeny přesným frézováním z lehké hliníkové slitiny, značného dimenzování. Spoušť je dle výrobce špičkové kvality s ostrým, přesným a předvídatelným spouštěním. Pažba je v základní verzi z ořechového dřeva, ale je možné jí vyrobit z jakéhokoliv exotického dřeva dle přání zákazníka.... Ramena jsou vyrobená z pokročilých kompozitních materiálů, které se používají v ruském leteckém průmyslu. Mají vysokou elasticitu a odolávají delaminaci, tak častému problému u dnešních moderních, vysokorychlostních kuší.



Dalším typem, který lze velice těžko dohledat byl reverzní kladkový typ Interloper AK 77B.

   

Byl nabízen společně s AK 48 v katalogu, 

   
   

kde byly uvedeny s nátahy 95 lb (43 kg) pro obě kuše při určení na ruský trh, přičemž AK 48 dosahovala rychlosti 93 m/s a kuše AK 77B pak 98 m/s.
Ve své nejsilnější, neomezené verzi pro zahraniční trhy 176 lb (80 kg), pak dosahoval rychlosti šípu až 394 fps (120 m/s).
Kuše vážila 4,5 kg.
Rail a tělo kuše jsou vyrobeny přesným frézováním z hliníkové slitiny, pažba je v základní verzi z ořechového dřeva, plně stavitelná, ramena jsou vyrobená z kompozitních materiálů.


Na objednávku se stavěla 1-2 kuše měsíčně.

V AK 77B je právě možnost spatřit genezi ruských reverzních kuší jako výše popsané Arlet nebo pozdější Armcross.

Cenu kuší se mi bohužel nepodařilo zjistit. Osobně se domnívám, že již nejsou v nabídce firmy a přednost dostaly „přebrandované“ čínské typy dnes už dosahujících vyšších výkonů za nepoměrně nižší cenu (byť při prach bídném zpracování, životnosti i vzhledu...).
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - od DanM - 06-16-2017, 11:00 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 14 host(ů)