Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše po domácku
#91
Mincier na 150 kg kúpiš za 5 eur..osobne som využíval kladkovy tiler s jednou kladkou.clovek je tak bližšie k tomu čo robí.. Ale každý sme iní. Závažia som nikdy nenakladal.tahal som to postupne ručne vždy po kúsku, medzichyby som postupne odstranoval.
Dôležité je, že vieš prečo ti tie lucista praskli.
Takto vieš ako to už nemáš robiť. 
Urobiť dobré luciste z dreva je už lukarina,je to alfa a omega celej zbrane.socha je umelecké dielo a je vecou každého tvorcu ako ju vyrobí. Je to jeho prejav,vnútro. Zdobená, nezdobena,jednoducha,alebo naopak,to vsetko su prejavy vnútorného momentálneho cítenia..
Odpovědět
#92
Ak ti môžem ešte poradiť, pri výrobe kuše rob ako prvé luciste.ak vydrží opakované natahy,respektíve ak ostane napnuté v určitom natahu,napríklad 35cm na tilerovacej tyci,potom k nemu urob adekvátnu sochu.ak budeš robiť ako prvé sochy,je možné, že budeš ťažko prispôsobovať sochu,keďže drevo je nehomogenny materiál. 

Ďalšia vec..ak nieje chrbát lucista robený po letokruhoch(doska dreva) a letokruh je hoblovanim,či brúsením narušený, je veľmi pravdepodobné že ti to praskne.preto sa v takýchto prípadoch lepí ten "falošný" letokruh,ako je plátno a podobne. 
Pokiaľ má drevo vady ako je napríklad suk,musíš tam nechať viacej dreva ináč to tam praskne.idealne je samozrejme bez sukov.aj malý suk bez pridaného materiálu sa môže vypomstiť, kdeže nevieš aká je jeho veľkosť pod povrchom.
Odpovědět
#93
Opossum: To lučiště bude mít v místě dotyku se sochou tendenci k pantovému zlomu. Myslím, že je to na jedné fotce i vidět. Je tam ohyb přes ostrou hranu. Lepší by bylo více to namáhání rozprostřít po délce ramen. Ty koncovky na ramenech byly moc masivní, každá zbytečná hmota na konci ramen zpomaluje výstřelovou rychlost. Konce ramen by měly být úzké a špičaté a to je umění udělat. Lískové dřevo na lučiště kuše je vhodné jen pro malé nátahové síly. Jak už tady staří praktici přede mnou psali, zkus raději akát. Nebo kup laminátové lučiště pro Jaguára, má to 150 Lbs. Ořech a spoušť vypadají bytelně. Ale zase příliš těžký ořech se po stisku spouště zbytečně pomalu roztáčí, žere to výstřelovou energii, která se zčásti zmaří na roztočení těžkého ořechu a tím pádem méně zbude pro šíp. Socha kuše - no je opravdu taková netradiční, ale zase si svou kuši poznáš mezi tisíci jinými. Osobně bych už sochu, ořech a spoušť neměnil a zkusil k tomu dát to laminátové lučiště, ke kterému seženeš i odpovídající tětivu. To bude asi nejschůdnější cesta k funkční kuši.
Odpovědět
#94
Agatu je všade dosť, naviac nemusíš mať výčitky ak nejaký sejmes,je to naletova drevina a vytláča pôvodné vegetácie. Jadrové drevo je tvrdé, slušne odolné proti hubam.dobre sa stiepe.z jedného kmeňa vyjde aj na štyri lucista.
Pri slabších natahoch je možné použiť na orech aj silon,ten biely vyzerá z diaľky ako paroh..Smile
Odpovědět
#95
so všetkým, čo ste napísali, súhlasím. Moja socha nie je vôbec umelecké dielo, je to dosť nepresná práca. Nemám na umelecké repliky trpezlivosť, ani ma to nepriťahuje. Ide mi čiste o funkčnosť. Ano, to prvé lučište bolo zle nadimenzované, hrubé konce, slabý stred...Skončilo v zabudnutí dejín Cool  To druhé som spravil ako kombináciu troch vrstiev, pričom dve boli normálne odrezané dubové dyhy a tretia, vonkajšia z liesky, bola tangenciálnym rezom, čiže tam bola zachovaná tá lukarina...Všetky tie pokusy a fotky, čo sem dávam, už majú niekoľko rokov, takže som sa na nich niečo naučil...
Neskôr som začal robiť skladaciu kušu, s opierkou, ktorá slúži súčasne ako napínacia páka. Tu som urobil lučište z lyží. To som ešte nevedel, že na kušu (veľká náťahová sila) sú lyže slabé. Použil som zadné konce lyží Kneissel, ktoré mi ostali z výroby luku. Keďže šlo o detské lyže, neboli moc hrubé. Rameno lučišťa má hrúbku pri soche 10 mm a na konci 5 mm. Prirobil som na ne ešte „siahy“ z brezy, prilepené na plocho k ramenám epoxidom, neskôr ešte omotané roletovou šnúrou a zatreté epoxidom. Ale ako sa ukázalo pri skúške na kladkostroji, malá hrúbka ramien stačí na náťahovú silu sotva 30kg – zavesené závažie bolo 5kg + 2kg. A predĺženie siahami ramená ešte viac zmäkčilo.

Takže poďme rezať ďalšie staré lyže, tentoraz padli za obeť francúzske Rosignol. [Obrázek: icon_smile.gif]

Hrúbka solídna, pri soche 13 mm, na konci ramena 7 mm. Odrezal som radšej dlhšie ramená, so zámerom experimentovať s uložením tetivy bližšie alebo ďalej od pozdĺžnej osi kuše. Čiže namiesto „tillerovania“ experimentovať s dĺžkou ramien. Ramená sa ukázali ako brutal silné. Začal som s dĺžkou ramien 33 cm, ale pridávané závažia len neochotne ťahali tetivu k zemi. Naložených 20 kg závažia, a k orechu chýbalo ešte cca 9 cm. „Predĺžil“ som ramená posunutím tetivy ku koncom ramien, postupne na dĺžku 34, 35, 36 a nakoniec 37 cm. Tetiva sa priblížila bližšie k orechu, závažie spolu 23,2 kg, čo znamená náťahovú silu 92,8 kg. Ramená sa dajú ešte „predĺžiť“ a tým „zmäkčiť“, majú celkovú dĺžku 46 cm. Treba odskúšať, ako sa budú správať v reále, skrátiť sa dajú neskôr vždy.
Pri plnom náťahu ale zrazu pravé rameno povolilo, ako z masla.


Přiložené soubory Miniatury
                   
Odpovědět
#96
Má to byť v určitom zmysle umelecké dielo pre teba samého. Je to učivo pre tvoje potreby.pozri sa..je to u každého vec vkusu..mne sa tvoja práca páči oveľa viac ako hi-hi-tech kuše s pazbou v tvare barlicky pre ľudí so zlomeninami kosti dolných končatín. A môže pre mňa, za mňa taká kusa stat aj 2000 eur, oproti tvojim 20-tim ktoré si do toho vrazil..
Odpovědět
#97
spitamen: však jo, ja len že taká umeleckejšia pažba sa robí aspoň z orechu. Tá moja skôr pripomína toto Cool  https://www.youtube.com/watch?v=AyqfiOljFAA
Inak, obdivujem tú ruskú náturu, poradiť si pri výrobe s tým, "čo dom dal"...

na skladacej kuši pri pokusnom napínaní lučišťa z lyží praskla provizórna tetiva z paracordu. Uvoľnené rameno vytrhlo upevnenie duralového hranola v soche a ohlo úchyt z 3mm plechu [Obrázek: icon_smile.gif]
N napínanie som urobil tlačnú napínaciu páku (dlhé rameno z brezy, krátke z liesky), tlačnú čeľusť som rozšíril fiberom tak, aby otláčané miesto na tetive nebolo príliš malé. Fiber som pripevnil k plechu medenými nitmi.



Přiložené soubory Miniatury
                                   
Odpovědět
#98
Robíš z toho čo máš, nie každý ma k dispozícii nekonečnú zásobu ebenu alebo tisu..

Tiež tých ľudí obdivujem,za ich odvahu,ktorú majú možno aj preto, lebo nevedia čo im hrozí. Smile
Sudim podľa toho,že si nedá aspoň okuliare, ideálne integrálu..Smile
Odpovědět
#99
Opossum: kuši z lyží mám. Je to hračka s nátahem snad 7kg. Ramena jsou ale udělaná podélným oříznutím předních konců lyží, takže jde o kuši reflexní. Celou zimu byla tětiva nasazená a po sundání se ramena vrátila do puvodniho tvaru! V uchycení ramen udělej u sochy mírný deflex a konce ramen naopak reflexní. Mám v zásobě další ramena, to bude opět ze sjezdových lyží, ale to je masivní laminát, takže bude mnohem větší natahovací síla. Tam bude nutné udělat novou silnou sochu a spoušť.
Odpovědět
Vítám Vás střelci...

 Po dlouhé době Vám chci představit můj nový projekt. 

Půjde jen o zlomek projektu na kterém prozatím dělám. Nicméně je to asi to nejsložitější, co musí na 105% fungovat. 

 Postupně sem budu vkládat další části v podobě videí. 
(za 1. mě to baví vytvářet, za 2. je to přehlednější ,ušetří to  kupa času, namísto  klikání po jednotlivých fotkách) :-D 
 

Jedná se o projekt s názvem

                   Kojot 2 

 Jde o kladkovou kuši s reverzním lučištěm. 



RAMENA

 Materiál na ramena jsem zvolil  sklolaminátové jádro 6x20x350mm 
Byl jsem mile překvapen kvalitou a jemností sklolaminátu.

Smršťovací bužírka pro ochranu (coby - kdyby).

V části, kde jsou ramena upnutá je bužírka zdvojená, aby nedocházelo k otlakům a následném poškození laminátu při výstřelu.

 
KLADKY

Materiál hliník ( údajně nějaký tvrdší, nevím přesné označení, vyzjistim, doplním).  

Tloušťka plechu 2x4mm + malé kladky 2x4mm 

Velké kladky jsou v místě kde bude tlačit tětiva, z vnitřní strany  svařené pomocí TIG s hliníkovým drátem.

Tvar a rozměry jsou zhotoveny na CNC vysekávačce ( proto ty zoubky kolem)

DRŽÁK RAMEN

Nerez ocel - jekl 50x20mm
Dosedací plochy pro ramena nerez t=3mm, vnitřní šířka 64mm 
Zde je vložené měkčení v podobě kvalitní gumy t=2mm

Ramena drží přítlačná nerezová deska t=2mm ( možná bylo vhodné  zvolit  tloušťku 3mm) 
1x šroub M8 

Natahová vzdálenost bude 425mm ( vyzkoušeno) 

Síla v ramenech ( měřena levá strana 78lb +- 5lb) = celkem 156lb záleží na  velikosti tětivy + lanovodu.

Tětiva = 870mm
Lanovody = 2x 350mm

Vše důkladně otestují, zdokumentuji.


V druhém díle bude výroba těla kuše, spouštěcí mechanismus, pojistka proti nechtěnému výstřelu na prázdno, nášlap. 

https://m.youtube.com/watch?v=d_HO1bs8CUI
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 22 host(ů)