Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#1
Ahoj všem,
rozhodl jsem se založit toto téma a podělit se s vámi o informace o ne tak častých, ale o to zajímavějších stavbách kuší. Budu rád, když pro vás budou následující řádky zajímavé a přínosné a budu moc rád, když přispějete svými názory. 

Pro mě je pomyslným Grálem, o kterém se cokoliv těžce hledá a informací je poskrovnu, švýcarský výrobce, tedy ze země kuším zaslíbené.
Jde o kuše od Švýcara Marcela Burriho. Ten v průběhu 80. tých let konstruoval nejen reflexní a kladkové kuše, ale i kuše pružinové (tzv. spring coil) - tedy bez ramen (lučiště) - viz. poslední fotka.

Z toho co se mi povedlo zjistit vím, že kladkový typ kuše se jmenoval Bison a měl prý nátah 551 lb.
Ještě na 60 metrů to prý chodilo skrz 3 cm smrkovou fošnu.

Mají velice zajímavé řešení spoušťového mechanismu. Krásný design a nádherné pažby...
Natahování je dle oka vepředu prováděno vždy pákou, což je v těchto zemích tradiční (viz. soutěžní kuše na 10 a 30 metrů). Vzhledem ke genům terčových kuší, šlo zřejmě i o velice přesné náčiní.
   
   
   
   
   
   
   
   
Odpovědět
#2
551lbs?ou..ou..ou..z toho by som mal hadam aj trosku strach..uz len take prasknutie tetivy musi byt zaujimave.. Big Grin..u laminatu to este ujde..ale ked prdne drevo,ocel..par rokov dozadu mi jedno explodovalo..a to malo nieco cez 100lbs..drevo ciste navonok bez sukov a vad..drevo explodovalo na tilery uz v konecnej planovanej dlzke..v strede na  dve casti.kazda niekde inde...zvuk ako z poplasnej pistole..pozriem na miesto lomu a vnutorna hniloba.. Blush
Odpovědět
#3
Já osobně i závodím s historickou kuší (terčovka na 25 metrů). Ta současná, kterou mám, má ocelové rameno cca 160 lb. 
To je takové kotě. Ta, se kterou jsem loni vyhrál MČR (zapůjčená), má odhadem 260 - 300 lb. Střílí perfektně, ale už z toho jde strach.
Na druhou stranu s nimi chlapi a dámy střílejí turnaje desítky let a zatím vše v pohodě. Stejně tak terčové kuše tzv. "Match Crossbows", používané právě ve Švýcarsku, Německu a Itálii mají velké napínací síly (a relativně krátkou délku nátahu). Ty pro střelbu na 10 metrů mají kolem 175 lb, ty pro 30 metrů snad až 660 lb. Dříve se dělaly s menšími nátahy s ocelovými lučišti (cca 250 - 280 lb), dnešní jsou z karbonu a dosahují těchto hodnot.
Kolik turnajů, sezónu nebo sezón vydrží rameno nevím, ale je to asi spolehlivé. Právě z tohohle konceptu kuší a ramen Burri vycházel. Z čeho ale ramena jsou nevím, ale vzhledem k roku a síle už možná půjde o uhlíkový kompozit.
Odpovědět
#4
To ano..ktovie ake dlhe bolo to 600 lbs luciste a na aku dlzku ho tahali..na dlzku exomaxa urcite nie Big Grin Big Grin ,to by ten material nevydrzal dlho..no a zaujimalo by ma kolko ran cca v ramci treningu davaju v priebehu roka..

Jo..inak ma prekvapilo ze v dnesnej dobe taha niekto 600lbs..najme ak ide o modernu..chapem este hist.strelcov  s 10-15cm natahmi s lucistami obalenymi kozou.ale proti gustu ziaden disputat,samozrejme..
Odpovědět
#5
Tak co vím, nejmenší nátah mají polní kuše "Field crossbow". Ty mají 95 lb při délce nátahu 12" (300 mm).
   

Moderní lovecké, libovolné kuše, které většina z nás vlastní, mají třeba u Excaliburů např. 175 lb při délce nátahu 14,5" (368 mm) nebo třeba 225 lb při délce nátahu 16,5" (419 mm)...

Terčové kuše "Match crosbow" mají zmiňovaných 175 lb při 7,8" (200 mm) pro 10 metrů.
   
a až 660 lb při 7,8" (200 mm) pro 30 metrů.
   
Úplně největší soutěžní hovada  Smile  jsou tzv "Vogelarmbrust" a používají se na střelbu "Ku ptáku", kde může být nátah 1433 - 1984 lb!!! při 7,3" (185 mm) délky nátahu. Ta ramena jsou jak pera od náklaďáku. Za povšimnutí stojí i ta napínací páka...
   
   
   
   
   

http://www.frundsberger-faehndl.de/index...agle-de-de
Odpovědět
#6
Parádní vlákno a luxus informace - to jsem vůbec nevěděl, že se ještě něco takového vyrábí, popřípadě, že se s tím v dnešní době ještě soutěží. (I když pravda,  v dnešní době se soutěží se vším  Big Grin )

Zajímalo by mě, jaký to má průběh výstřelu, jakou ranu to dělá a co to dokáže napáchat za zvěrstva.
Odpovědět
#7
KOŘEN díky moc, jsem rád. Mám v plánu každý týden vložit jednu značku a nechat tak trochu času na diskusi.

Polní kuše jsou vyloženě terčové speciály.
Střílí se s tím 35, 50 a 65 metrů. Šipky používají podobné jako klasické moderní lovecké kuše, ale kratší a lehčí. Měl jsem možnost si proti dvěma borcům s polními kušemi zastřílet s Excaliburem a obstál jsem se ctí, i když to není primárně terčová kuše.
Úplně Ti nejlepší střelci v republice z Libovolných kuší (lovecké,...) jsou schopni na 35 metrů v nástřelech s polními kušemi držet krok.

Ta terčová "Match" na 10 metrů má nějakých 21 joule, to bude něco jako ta polní. Špičkové terčové nářadí, bez vibrací,... Tam o výstřelu ani nevíš. 
Spouště jsou od 80. tých let elektronické nikoliv mechanické (na 9V baterii), všechno stavitelné, dioptry,... Šipky byly dřevěné, nyní jsou karbonové, váha 309 grainu (20 gramů), vpředu je ocelové osazení o průměru .177" tj. 4,5 mm což je stejné jako u terčové vzduchovky na 10 metrů.
   

Terčovka "Match" na 30 metrů má už energii kolem 66 joule. Spoušť taktéž elektronická, všechno nastavitelné, lícnice, pažba, závaží, dioptr,...... Takže o výstřelu nebudeš ani vědět. Šipka je těžší, má 571 grainu (37 gramu) a průměr přední části .22" tj. 5,6 mm, což je zase stejné jako olympijská malorážka na 50 metrů.
   
   

To poslední hovado "Vogelarmbrust" střílí "šipku", co vypadá jak beranidlo  Smile Ta váží 1929 grainu (125 gramů!) a má energii kolem 200 joule. To je na úrovni nejsilnějších produkčních loveckých kuší. Tím bys utloukl cokoliv  Smile
Dle mého to bude zase relativně klidné. Zbraň je těžká (asi 16,5 kg), má zase stavitelné všechny části, dioptr a fajnovou spoušť.
   
Odpovědět
#8
Tyjo elektronická spoušť? To slyším prvně. Co se člověk ještě nedozví. Fakt super články. Zkouknul jsem pár videí s terčovými kušemi a je to zajímavé i ty jejich postroje, co mají střelci na sobě. Takové nastavitelné rukávy, které drží levou ruku v jedné pozici, takže je míření snadnější.

Ty šipky vypadají také zajímavě, že nemají ani kormidla. U té velké by musely být asi fakt velké, aby to tu šipku roztočilo. 

Každopádně ta Vogelarmbrust to je dělo. Nasadit na šipku karbido-wolframový hrot, tak máme účinnou zbraň proti lehkých obrněným transportérům  Big Grin
Odpovědět
#9
K tématu švýcarských terčových kuší ("match") přidám moc pěkné fotky předního švýcarského výrobce těchto kuší, firmy Winzeler. První z nich je terčovka na 30 metrů z poloviny 50.tých let! Má krásnou ořechovou pažbu "thumbhole" a spoušťový mechanismus (mechanický, zřejmě s napínáčkem) a mechanická dioptrická mířidla schodná s terčovou vzduchovkou Walther LG55 z téže doby. Za povšimnutí stojí natahovací páka nebo systém ovládání terčů na střelnici (motor, lanovody, ovladač). Dle zdroje fotek a zobrazeného nástřelu šlo o nějakého švýcarského hobby střelce  Wink...

   
   
   
   

A tohle je Winzeler, taktéž terčová ("match") na 30 metrů, ale již z poloviny osmdesátých let.
Souběžně s olympijskými vzduchovými puškami a malorážkami z té doby, se objevovali na kuších poznatky z těchto zbraní - ergonomické pažby z laminovaného dřeva, sofistikovanější mířidla,... Zde již s elektronickou spouští.
Stejně jako u olympijských puškových disciplín dle ISSF bude vysoká nejen přesnost, ale také cena. A to nejen zbraně, ale i veškerého vybavení a odstřílení celé sezóny. Viděl bych to ve statisících ,- Kč. 

   
   
   
   
   

To KOŘEN: S tím střeleckým vybavením máš pravdu, je tam spousta vychytávek, takže Tě posune o strašně moc dál. Rovné boty, kde cítíš perfektně těžiště a máš stabilitu, kalhoty a střelecký kabát, které Tě stáhnou a zpevní, rukavice, která Ti utlumí chvění a sníží vibrace,... Krásné, praktické, ale drahé vybavení...

A tady pár posledních detailů u těch nejmodernějších terčových kuší.
Detail elektronické spouště a detail správně založené šipky... A děvčata střelkyně  Wink
   

   
   
   
   
Odpovědět
#10
Na švýcarské kuše Burri a terčové Winzeler naváži ještě jedním švýcarským výrobcem. Je jím, bohužel, dnes již nefungující firma Swiss Crossbow Makers (SCM). Ta po roce 2000 produkovala velice revoluční a moderní kuše Twinbow a Twinbow II Six Pack Riser. Twinbow je zajímavý svými rameny, kde je na každé straně podélně s railem dvojice ramen,která je ohýbána ve svém středu směrem ke kuši a to v protisměru prohnutí ramen. Kladkový systém měl buď čtyři kladky u Twinbow
   
   
nebo šest kladek pro Twinbow II Six Pack Riser
   
   

Systém měl výhodu, kdy při malých rozměrech, jak na délku, tak zejména na šířku, nízké váze (3,6 kg), pracoval s velkou nátahovou silou a to až 397 lb pro Six Pack Riser se šesti kladkami.
Natáhnout kuši nebylo těžké, díky skvěle vymyšlenému systému nátahu spodní pákou.
Ta byla v nataženém stavu součástí rámu těla kuše. Při natahování se vyklopila zespodu a 
pohybem vpřed nadzdvihla celý systém s rameny a tětivou, posunula jej vzad k záchytu, kde se tětiva zachytila a při vracení páky dolů se systém s rameny vrátil zpět do přední polohy a kuše se tak natáhla.
Celé natažení tak zabralo zhruba 3 vteřiny. Včetně založení šípu, zamíření a vystřelení šlo vystřelit kolem 5 ran za minutu, tedy o dost rychlý systém s vysokým výkonem.

   

Kuše dosahovala s lehkým šípem 350 grainu (22,7 gramu) rychlosti 350 až 370 fps, což jí v té době řadilo k těm nejrychlejším kuším na trhu. S těžkým šípem 506 grainu (32,8 gramu) měla ještě rychlost 300 fps a energii 137 joule. Dostřel byl uváděn se standardní tovární optikou bez náklopu + 99 yard  (více než 90 metrů).....
Zní to perfektně, vypadá to perfektně, ale...
Hlavním problémem celé kuše se ukázala být ramena. Často praskala. Možná to bylo jejich přepínáním ve středu v protisměru jejich prohnutí, možná velkými silami, možná jejich poddimenzováním. Každopádně jsem četl recenzi uživatele, který měl třetí sadu ramen a všechna popraskala. Dokonce to podal tak, že je potřeba mít s sebou ke střílení více ramen než šípů....
Myslím, že vzhledem k počtu reklamací a pokažené reputaci u high-tech kuše za 1600 EUR (s příslušenstvím a přepravním kufrem 2400 EUR) se firma rozhodla produkci kuše a zřejmě i svojí činnost ukončit. Už nefungují ani jejich webové stránky (kde bylo mimochodem hodně zajímavých odkazů, včetně testů průraznosti, ulovená zvěř, její váha a vzdálenost, na kterou jí uživatelé SCM Twinbow ulovili,....). Zbývá snad jen odkaz na ní u jejího původního prodejce pro německé země vč. bohaté [size=medium]fotogalerie a údajů.

http://www.arrowinapple.com/crossbow/swi...twinbowii/

a několik reklamních videí

https://www.youtube.com/watch?v=XTHazFZil1A


Jedna z posledních činností výrobce, byl prodej patentu na systém těchto nátahových ramen do Spojených států...
Pár let potom se představila kuše Shoot Tech System (STS) 480 se stejným typem ramen.
Ale o té až příště...
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)