Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novinky ze světa kuší, testy, srovnání
Přikládám ještě fotku z chrona.


   
Odpovědět
Abych trochu oživil umírající atmosféru fóra,
vložím alespoň několik videí s letošními novinkami v podání Borkholder Archery.
KOŘEN tento kanál sleduje pravidelně a je potřeba podotknout, že je velmi zajímavý.
Borkholder Archery staví custom šípy, se kterými kuše dosahují výrazně lepších výsledků, než šípy továrně dodávané. Většinou jsou těžší, takže mají více energie, hybnosti, systém má s nimi větší účinnost a menší hlučnost, ale zejména jsou výrazně přesnější. Zde již včetně standardního testu na 60 yardů. Já osobně bych si s tím nastřelováním více vyhrál, ale na první dobrou, za jakýchkoliv povětrnostních podmínek dávají výsledky tušit, že jde o velice kvalitní šípy i kuše.

Excalibur Assassin TD 420
V posledním testu v Arrow Trade Magazine jste mohli vidět, že nátahová síla je brutálních 373 lb při 13,625" nátahu.
Kuše je přesná, nicméně hlučná.

https://www.youtube.com/watch?v=fAFf1jYF...0WbZHjxDwg

Excalibur Bulldog 440 
Bulldog 440 má nátah ještě delší (pravděpodobně 14,25" - to co uvádí nebo neuvádí výrobce je už vážně na facku),
s tím bude Bulldog 440 v reálu (pokud vycházím z grafu měření pro TD 420) někde na 395 lb nátahu!
Opět přesná, ale hlučná. Bez kličky, pouze s natahovákem pro většinu uživatelů víceméně nenatáhnutelná kuše, rukama naprosto bez šance.

https://www.youtube.com/watch?v=fAFf1jYF...0WbZHjxDwg

Ravin R26
V současnosti nejmenší produkční výkoná kuše na trhu. V takto kompaktním balení nabízí neuvěřitelnou porci energie.
Je to však vykoupeno stejně jako u výše uvedených Excaliburů. A teď pozor, papírové hodnoty síly nátahu (reálné mohou být ještě vyšší, stejně, jako u Excaliburu) při jeho délce 9,5" činí ohromných 340 lb!!! 340 lb v kladce!!!
Je vám jasné, jaký odpor mají samotná ramena bez přispění kladek. Pokud se podívám na jejich malý rozměr a profil ohnutí odhaduji klidně 500 lb...
Velmi sympatická malými rozměry, váhou a obrovským výkonem. Jako většina Ravinů velice přesná. Bez kličkového mechanismu opět nepoužitelná věc, o životnosti bych taktéž polemizoval (i když pro lovecké účely může být třeba 1000 ran životnost 10 a více let).

https://www.youtube.com/watch?v=shy0Zj5m...0ON6nnVyqo


No a jako poslední pak větší Ravin R29
Víceméně to stejné jako R26, jen s rozdílem větších rozměrů a díky tomu větších výkonů.
Nátah 12,5", síla nátahu 270 lb.

https://www.youtube.com/watch?v=shy0Zj5m...0ON6nnVyqo
Odpovědět
Já jen doplním k Ravin R26 moje postřehy. Minulý víkend jsem byl na veletrhu IWA v německém Norimberku a měl jsem možnost ohmatat si pár novinek. Zmiňovaný R26 se drží vážně parádně, drží se mi dokonce lépe, jak R29. Kuše, na to jak je malá, působí robustně a pevně. Ohledně libráže - zkusil jsem v klidovém stavu zatáhnout prsty za tětivu - bez šance, nedalo se s ní pohnout dozadu. Ono se jen stačí podívat, jak moc jsou předepjatá ramena v klidovém stavu. Však mrkněte sami:
   
Odpovědět
Takto vysoko librazne kuše by som kupil výlučne s heverom.ak stratíte,či poskodite lankovy natahovak,je kusa ako strelna zbraň k ničomu. V prípade ataku zverou,alebo zveroclovekom,neostáva nič iné len ju použiť ako vrhaciu zbraň.... Smile
Odpovědět
To Spitamen 
Tohle tvrdím už dlouho. Současný vývoj mi připomíná pozdní středověk, kdy se nátahové síly kuší s ocelovými lučišti pohybovaly i kolem 1000 - 1200 lb a k natáhnutí byl potřeba vždy hever. Dnešní kuše jdou podobnou cestou, zvyšuje se nátahová síla (což je limitní z hlediska lidské síly při nátahu lanovým natahovákem nebo holýma rukama) nebo délka nátahu (což je limitujícím faktorem pro natahování, co se týče výšky zdvihu při nátahu a ostrého úhlu, který tětiva svírá, ať už s natahovákem nebo prsty).
Osobně jsem příznivcem spolehlivosti, zálohování, jistoty. Nové kuše toto bohužel nesplňují. U Ravinu, pokud v extrémní situaci ztratíte kličku, končíte. Kuše je jinak nenatáhnutelná. U silných Excaliburů je pořád záloha v lanovém natahováku, ale i to je součástka, kterou můžete poškodit nebo ztratit. Potom jde opět o nepoužitelnou zbraň. Pořád dávám přednost kuším, které mohu natáhnout jak přípravky, tak rukama. A neznamená to přitom, že bych byl omezen rychlostí šípu, jeho energií nebo horší přesností vůči výše uvedeným. Naopak jsem na tom lépe s rychlostí střelby a reálnou využitelností kuše za všech podmínek, s její reálnou hodnotou v lovecké, bojové situaci.
Odpovědět
Musí to byť pekný nárez ak ti exploduje taká sila.
Užívateľovi ostáva dúfať, že to pôjde len o rozstiepenie,nie o celkový zlom..
Určite sú ale lákadlom pre prerazacie strelby do iných materiálov ako sú tkanivá. 
Tak ako píšeš, blíži sa to pomaly k stredovekým natahom.oproti dnešným pomerom je tu ale veľký rozpor.vtedy kusa slúžila ako vojenská a lovecka potreba,dnes ako lovecka a hlavne športová. Je určite rozdiel ak ta kusa zraní vo vojne a na súťaži, či doma na záhrade. So vzrastajucou silou natahu narastá aj miera nebezpecnosti.kazdeho ale samozrejme osobná vec ako sa rozhodne. Ako píšeš, ak by som mal použiť kusu v náhlej, nepredvidanej situácii, tak len takú ktorú natiahnem rukami.babrat sa zo zakladanim natahovaku,či točiť klukou keď ide o sekundy ktoré rozhodujú... 
Kto má ale odvahu obsluhovať takto silnú zbraň, si určite vychutná prestrelovanie silných plechov,dosiek a pod..Smile
Odpovědět
Soustřel 3 továrních a 3 custom šípů z nového Wicked Ridge RDX400 na vzdálenost 50 yardů:




Ještě ohledně IWY - měl jsem možnost prozkoumat novinku Centerpoint CP400 - Musím uznat, že mě kuše celkem mile překvapila. Celkové zpracování působilo bytelně, kuše mi sedla daleko lépe, jak Ravin R20 (který mě mimochodem svým zpracováním zas tak nenadchnul). Na CP400 se mi líbila nastavitelná pažba, ve spojení s příjemným úchopem. Co by mě vážně odradilo od koupi by byla spoušť - ta působila velice lacině a jevila se mi jako jedna z nejhůře zpracovaných a nedolícovaných součástí. Spouští mám na mysli celý trigger box. Být ta kuše za 450 babek, možná bych ji vyzkoušel, ale za její cenu bych do ní nešel a zvolil radši letošní řadu M1 od Tenpointu. Naštěstí mě už tyto kuše nechávají chladným a rozpalují mě jiní favorité  Wink 

   
Odpovědět
Už mi opět funguje vkládání fotek, tak ještě nahodím z dřívějška pěknou fotografii srovnání nataženého Tenpoint Nitro RDX vs. Tenpoint Nitro XRT:
   
Odpovědět
Dnes přidávám dvě novinky z top třídy zakázkových malosériových výrobců.
Obě značky jsem popisoval ve vláknech Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše díl 1 a 2.

První z nich je značka Dean crossbows sídlící v Německu a za jejichž produktem stojí polský konstruktér 
Marcin Dziekan.

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...62#pid1562

Ta zprovoznila nové webové stránky včetně všech údajů a bohaté a pěkné fotogalerie jejich modelu Deanbow.

http://deancrossbows.com/#photos



Druhá novinka pochází z Velké Británie od značky Talisman Crossbows.

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...364#pid364

Ta představí šest nových typů kuší. První je model s názvem Vanquish. Zatím je k vidění jen skica. Kuše je tradičního vzhledu, velice připomínající staré britské Barnetty Wildcat a Supreme. V retro kabátu se však skrývá moderní technologie. Energii budou zajišťovat patentovaná ramena z lehkých slitin a pružinové oceli. Velké síly nátahu by pak řadily Vanquish k tomu nejvýkonnějšímu mezi mechanickými zbraněmi. Mohla by být používána jak pro sportovní, tak loveckou střelbu.

https://www.crossbownation.com/community...st-1145594
Odpovědět
Video recenze Ravin R26. Recenzent testoval na svém kanále více kuší. Zajímavé je porovnat například hlučnost, kterou jsem u Ravinu tipoval daleko vyšší nebo třeba odpor spouště - však mrkněte sami:


Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 8 host(ů)