Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kusa pre zaciatocnika
#71
Zdravím vespolek
Po cca 8 letech se chci vrátit ke kuši. Tehdy jsem měl čínskou kopii Excalibru. Bohužel střelba z toho nebyla nic moc. Měl jsem s ní víc problémů než zábavy.
Po jejím prodání jsem uvažoval o kuši od Excalibru, ale nějak z toho sešlo - jiné starosti.
Pročetl jsem si forum a zjišťuji, že dnešní Excalibr už je bohužel kvalitou jinde, jak před cca 8 lety býval. Takže již se hodně nalomilo mé srdce pro reflexní kuše.
Začínám se více přiklánět ke kladce. Kuši budu mít na rekreační střelbu, ale časem bych rád zkusil i 3D závody. Počítám tak do 5000 výstřelů ročně. Vycházím že čas budu mít většinou jen v neděli, a nechci střílet ránu za ranou, ale zaměřit se na správné návyky a přesnost.
Co jsem pochopil z diskuse, tak pokud kladku, tak nelépe Tenpoint, Horton, nebo Wicked Ridge.
Díval jsem se na Wicked Ridge Invader X4. Uvažuji cestou, že raději koupit novou kuši ( u bazarové mám obavy co s tím kdo dělal, ta čína co jsem tehdy měl byla bazarová a hodně mě potrápila ) a za rozdíl ceny oproti Titan M1 dokoupit šípy + příslušenství.
Mám proto dotaz na zkušené. Wicked Ridge je vyráběn pod záštitou Tenpointu. Jak je to prosím s její kvalitou, životností? Je o několik řádů níž než Tenpoint? A co ramena - materiál? Opět nižšší kvalita jak Tenpoint. Titan M1 je o cca 300,- eur dražší, takže rozdíl je. Je to pouze v tom, že je to Tenpoint - značka, nebo je kvalita řádově vyšší a tím pádem i delší životnost, lepší přesnost?
Díky za radu. Již se tomto oboru po tolika letech neorejtuji a proto budu vděčný za pomoc.
Odpovědět
#72
Ahoj,
vítej zpět mezi kušemi. Je potřeba říci, že kuše prodělaly za posledních pět let obrovský technologický skok. Úplně největší pak asi za poslední dva roky. Výkony a přesnost raketově rostou, zmenšují se rozměry, snižuje váha.

Ty, dle toho co píšeš, nepotřebuješ žádný high-end s rychlostí nad 400 fps.
Potřebuješ spolehlivou, jednoduchou kuši, která se vejde i do limitů Českého poháru ve 3D.
Tzn reflex nebo kladku s rychlostí do 330 fps se 400 grainovým šípem. 
Na výběr se tedy nabízí Excalibury. Tam bych viděl jako ideální kompromis výkonů a spolehlivosti Matrix Bulldog 330
http://www.arrowinapple.com/crossbow/exc...lldog-330/
http://www.arrowinapple.com/crossbow/exc...330-black/

Možná by ses do regulí českého 3D vecpal i s Matrixem 350, tam bych byl ale opatrný se spolehlivostí.
http://www.arrowinapple.com/crossbow/exc...ut-custom/





U Wicked Ridge bys mohl vybírat z Warrior Ultralite
https://www.tenpointcrossbows.com/shop/w...w-package/

Nebo typu Ranger X2
https://www.tenpointcrossbows.com/shop/r...w-package/

Wicked Ridge jsou levnější značka TP. Neznamená to ale, že jsou špatné. Naopak.
Ve své cenové relaci budou zdaleka tím nejspolehlivějším a nejlépe zpracovaným produktem.
Nejsou tak výkonné, rozměrově malé, ale to Ty nepotřebuješ. Využívají starší a širší typ ramen, který není tolik namáhán, má menší úhel tětivy na záchytu, což je také pozitivní pro životnost nejen tětivy samotné. Obecně využívá starší, ale prověřené komponenty TP potažmo jejich další značky Horton Crossbow Innovations. To společně s levnějšími doplňky dělá jejich cenu velice zajímavou.

Tvůj odhad 5000 ran za rok je dost vysoký a na hobby střelbu i dost nerealistický. Počítej, kolik je to ran na jednotlivé tréninky, kolik je to tětiv, potažmo lanovodů apod. do roka. K oběma koncepcím kuší počítej s přípravky na výměnu tětiv. A samozřejmě s nějakým příslušenstvím, šípy apod.


Kdyby cokoliv, piš.

Měj se! 

Dan
Odpovědět
#73
Ahoj DanM
Předně díky moc za první informace. Je pravda, že jsem již dost dlouho mimo tuto oblast a tak se již zde vůbec neorientuji.
Popravdě když jsem začínal v minulosti s kušemi, tak byl pro mě Excalibur svým způsobem srdcovou záležitostí. Chápu že je rozdíl v konceptu kladka versus reflex.
Upřímně stále pošilhávám po Excalibru. Jak píšeš Buldog 330 je rozumný kompromis mezi výkonem a namáhaním kuše - ramen. V době, kdy začali dělat Matrixe, tak jsem se dozvěděl, že prakticky celá řada Matrix má stejná ramena. Rozdíl ve výkonu byl dán pouze délkou nátahu. Takže Matrix 330 a 380 měli stejná ramena. 380 měla delší nátah. Samosřejmě s růstem výkonu roste námaha a zkracuje se životnost. To platí všeobecně. 
Takže pokud má Buldog 330 stejná ramena jak Buldog 380, tak má díky nižšímu výkonu kratší nátah, menší namáhání ramen = delší životnost, menší opotřebení, menší rázy při výstřelu. 
Jak jsem zde pročítal forum, tak bylo několikrát zmiňováno, že série Matrix měla z počátku problém s výdrží ramen, končíků. Ale patrně na základě těchto problémů došlo k úpravám a přišla série Buldog. Jak sám píšeš kuše prodělaly za poslední roky velký vývoj.
Upřímně se mě Buldog 330 hodně líbí. Mám ale obavy jak je na tom s kvalitou ramen. 
Je pravda, že nastřílet 5000 ran ročně je hodně přehnané. Pokud vezmu v potaz, že budu střílet tak 1 až 2x týdně, tak dám na tréninku tak do 30 až 50 ran. Budu trénovat venku na zahradě. To znamená tak 8 měsíců v roce. Do měsíce 4 až 6 tréninků x 40 = 240 měsíčně. Při velké snaze do 2000 ročně.
Samozřejmě je to jenom teorie, ale poslouží k určité základní orientaci. 
Myslíš že Buldog 330 zvládne tuto zátěž a bude mít několika letou životnost? Staré série Excalibru - Exomax, Equinox zvládaly desetitisíce výstřelů. Chápu, že tlak současné doby je na neustálou inovaci, obnovu vybavení, takže předpokládám že Buldog 330 již takovou životnost mít nebude.
Jaký je prosím Tvůj názor na Buldoga 330? Je to rozumný kompromis mezi výkonem, životností, cenou?
Díky za pomoc.
Odpovědět
#74
Matrixy řady Bulldog by se měly lišit tvarem hlavy, kdy jsou ramena v pozitivním úhlu s hlavou (nakloněna směrem k Tobě, nikoliv v negativním úhlu, nakloněná kupředu jako u první řady Matrix). To pomáhá v životnosti nákončí ramen a celkové životnosti. Pokud budeš střílet těžší šípy 400 a více grainu, doplníš kuši tlumiči air brakes a ex-shox, půjde o komplet, který by Ti mohl vydržet roky. Navíc, budeš mít novou kuši v záruce. U většiny výrobců lze po zaregistrování kuše získat “Lifetime Warranty”. Excalibur navíc nemá problém s řešením reklamací. Alespoň co vím přes německý Arrowinapple nebo napřímo z Kanady, USA.
Odpovědět
#75
Myslím že Bulldog 330 je dobrá volba, asi bych se rozhodoval podobně. Výhodou oproti Matrixu je předsazená spoušť oproti záchytu, čímž dostaneš kratší zbraň a těžiště bude blíže k tobě. Navíc to má ostřejší úchop předpažbí (jako Katana od Strykeru).
Odpovědět
#76
Zdravim pani.Uz nejaky cas citam toto forum a nasavam informacie.Nebol som nejaky zastanca kusi...mojim konickom su strelne zbrane a hlavne ciernoprache.Ale musel som sa dat aj na modernejsie,lebo doba ide zla a treba naucit potomkov branit sa,nie?Tak som na inof fore nahodou zabludil na tema o kusiach a trocha sa do toho zacital.Par kusi sme robili ako sopliaci na vojne z dlhej chvile.....potom som sa vyse 30 rokov o ne nezaujimal a teraz som nahodou na ne natrafil zas.Hned ma napadlo,ze musim vzat do uvahy aj tuto moznost sposobu obrany.Tak som zacal trocha studovat a pytat sa.Chcel som najprv kupit nejaku cinu(jandao,ci skorpion),ale vecsina strelcov preferuje starsi excalibur.Tak som kupil pouzivany axiom.Lenze som natrafil na problem.Dcera ho nedokaze natiahnut a to ani s natahovakom,lebo je take tintitko Undecided.Tak som jej kupil cinskeho ci tajvanskeho huntera so skladacim lucistom.Tu uz dokaze natiahnut.Kusa je prekvapivo presna nato,ze ma tak mizerne mieridla.Strielanie s nou je uplna pohodicka.
Na exkalibure mam cinsky kuker bosile ktory som k nej dostal a mam dojem,ze je nie vhodny na kusu,ktora tak kope.Sa mi zda,ze mu uz rozhadzalo vnutornosti.Tak premyslam,zeby som ho nahradil bud starsim puskohladom,alebo rovno mechanickymi mieridlami.Myslim si,ze do nejakych 30m by nemal byt rozdiel medzi kukerom a dioptrom....teda,miesto dioptru pouzit radsej mieridlo typu gost ring.Nebolo by to nachylne na otrasy,ani by mu nevadilo napriklad padnutie kuse nan....co poviete?A na vecsiu vzdialenost asi nema zmysel kusu pouzivat......sip leti moc pomaly.Ale co je(teraz)najvecsia vyhoda Smile,nemusim hladat cas na navstevu strelnice,kusa je furt opreta o mur a popri robote sa semtam vystreli Smile....-nema to chybu!Chytilo to vsetkych,na moju radost.Tak nemusim potomstvo nutit proti jeho voli,aby daco robilo pre seba do buducna.Terce zatial zachytavam do balikov lisovanych handier,ako som to tu niekde vycital,potom ich napcham do vreca.Baliky mam oprete o stary matrac,medzi nimi su pruzky molitanu,aby zachytavace prepruzenim zachytili cast energie a baliky mi neprestrelovalo.
Na tom hunterovi mi asi po 200-300 ranach predralo omotavku na koncovkach ramien.Aj tetiva do nich urobila riadne otlacky,lebo su len s nejakej biednej umeliny a su na nich  dost ostre ohyby.Tak premyslam,zeby som tie koncovky nahradil takymi,ako ma exkalibur a dal vyrobit tetivu s vecsimi ockami.Co nato poviete?
Odpovědět
#77
Kusa pre krajnú núdzu, či nutnú obranu,alebo v zmysle paragrafu 26 TZ, prečo nie..ale osobne by som odporúčal len takú ktorú viem natiahnuť natahovakom, alebo ešte lepšie,rukami.na takéto účely sú naozaj najlepšie mechanické mieridla,kolimator ešte ujde..
Ciernoprache zbrane sú super, sám mám doma pár pištoliek.uz mi chýba len opasok a Valaška..Smile
Odpovědět
#78
Nemal som na mysli ani NO ani KN ....nato nosim kratku(nastastie som ju este nemusel pouzit) .Mal som na mysli dobu,ktora pride potom,ako nam v mene boja proti terorizmu poberu strelne zbrane.Aby sa potomkovia mali cim branit,pripadne pomocou coho si zaobstarat nieco lepsie Smile.Tak som ich naucil ovladat rozlicne strelne zbrane,ale musim ich naucit pouzivat aj ine.Taka poistka do buducnosti.Ked sme vozili humanitu do cerstvo ''zdemokratizovanej''byvalej juhosky,pocul som vela pribehov o tom,ako rozlicne vrazdenie civilov nemuselo skoncit tak tragicky,keby ti ludia boli mali zbrane.Mohli sa ubranit.Pripadne mohli aspon par utocnikov zobrat zo sebou,nech nesedia v charonovej lodke sami.Mam take neprijemne tusenie,ze to nasi potomkovia zaziju tiez a tak ich chcem co najviac pripravit.
Mas pravdu...kusu len taku,ktoru dokazem natiahnut a najlepsie bez natahovaka.Preto som kupil toho axioma(dlho som sa rozhodoval a cital toto a aj stare forum)...toho zvladnem natiahnut tak 30x za sebou,kym ma nezacnu palit moje prstiky,nenavyknute na robotu Big Grin.A musim davat pozor aj na platnicky...predsa len,60ka za chvilu na krku.Dcera zvladne toho huntera natiahnut tak 3-4x...ale treningom hadam zmocnie....dufam.
Ake mas pistolky?Ja mam len pusky...sharpku,derhuntera,este nedokoncenu pensylvanku,a robim si chute na daku kresacku Smile.Opasok mam,aby mi nespadli gate a namiesto valasky odvetvovacku Smile.
Pisal som ti sz.
Odpovědět
#79
30 krat je dobre,super..
vyhoda dlhych lucist spociva aj v tom ze tetivu mozes chytit styroma prstami z obidvoch stran.
dcera casom zosilnie.
mrtvy tah je dobry na vela veci.
ohladom tych pistoliek, budem pisat SZ
Odpovědět
#80
Dobrý den,
jako začátečník uvažuji o koupi kuše, prozatím mne zaujaly tyto typy TENPOINT SHADOW NXT a TENPOINT TURBO M1. Dovolím si požádat o rady či zkušenosti, případně doporučení jiné kuše.Dále mne zajímají, zkušenosti s natahováním. Zda zvolit ACUdraw PRO nebo AccuDraw 50 Sled. Děkuji
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 6 host(ů)