Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ake Sipy do kuse?
#51
To opossum
Na každou libru nátahu by mělo připadnout 2,5 grainu váhy šípu.
Tzn. pro nátahovou sílu 175 lb cca 435 grain.
Odpovědět
#52
Pýtam sa z týchto dôvodov.
Ja si robím šípy a šípky z drevených násad. Prevažne zo smreku, alebo červeného smreku (modřín). Skúsil som aj z topoľa, ale ten je moc slabý a ľahký. Vyrábam si aj oceľové hroty, priemeru 8mm a 10mm, v dvoch dĺžkach: 40mm alebo 30mm. Hmotnosť potom majú okolo 6 alebo 8 gramov. Viem, že sa vyrábajú hroty 100 grainov (cca 6,6 gramu, alebo ťažšie (ľahšie)). Keď osadím dajme tomu 100 grainový (alebo 125 grain) hrot na 8mm násadu, tak ťažisko je posunuté veľmi dopredu, mimo doporučovanú polohu FOC 7 až 9%. Keďže som nemal tú česť vidieť ani strieľať hliníkové alebo karbónové šípy, mám otázku: ako sa rieši FOC, keď vlastne hrot je relatívne ťažký voči drevenej násade? Ja som to vyriešil tak, že som na druhý koniec šípky dal ešte "protizávažie" - krúžok z oceľovej rúrky zodpovedajúceho priemeru, v takej dĺžke, aby sa ťažisko posunulo bližšie k stredu.
   Je tu ešte iné riešenie, urobiť násadu z ťažšieho dreva, napr. z jaseňa, agátu, hrabu (jilm). Ako to riešite vy?
Odpovědět
#53
Skús napísať aj o aké dlhé šípky do kuše ide..
Kusa je aká?replika historickej, moderná?
Odpovědět
#54
šípky sú dlhé 45 alebo 50 cm. Sú to tieto dve kuše
http://lukostrelec.cz/subdom/forum/showt...135&page=9
a na ďalších stránkach
Pokiaľ ide o to, či ide o repliku, tak nie. Také vec neriešim, takže toto hľadisko môžeme vypustiť. Ide mi len o fyzikálne vlastnosti, aby to fungovalo.
Odpovědět
#55
Ahoj, existuje podle vás nějaké pravidlo na optimální délku šípu vzhledem k délce railu? Nakreslil jsem pro názornost rail 12" (kuše Matrix), šíp 20" co má těžiště 6" od insertu a přítlak 5" od začátku railu.

   

Nebo je to úplně jedno?
Odpovědět
#56
Nevíte někdo kde koupit kormidla šípu NAP QuikSpin?
Odpovědět
#57
Ahoj všem. Jsem ti nový, tak omluvte pro vás zkušeně zřejmě blbý dotaz. Koupil jsem si tutu kuši
https://www.colosus.cz/kuse-nxg-jagone-deluxe-set-175lb-cerna-x150449
A chci se zeptat jak je to se šípy, musim používat pouze ty které tam uvádí vyrobce, nebo můžu pořídit například tyhle? 
https://www.balistas.cz/sip-carbon-savage-16/
A ještě jeden dotaz, kuše střílí poměrně dost nepřesně, dělám něco špatně? Je potřeba první nejak seřídit, nebo něco podobného? Diky za odpověď 
Odpovědět
#58
Každou zakoupenou kuši je nutno řádně nastřelit, to se týká jak optik, tak ve tvém případě kolimátoru. Kuše je čínskou replikou Barnettu, když pročteš starší příspěvky, najdeš hodně dobrých rad jak se s tím vypořádat. Nečekej velká kouzla, myslím že budeš přesněji střílet tak do čtyřiceti yardů, tvůj kolimátor má jistě také jen tři body 20,30,40y pak bys  musel investovat a osadit nějakou optikou, ale to bych v tomto případě nedoporučoval, respektive jen pokud budeš mít možnost pořídit něco levného, protože se ti to nevyplatí. I tak to polepšíš jen nepatrně, střelbu na větší vzdálenosti nečekej.
Odpovědět
#59
Díky za odpověď. Kouknu na to a proctu si starší příspěvky muj kolimator je tříbodový přesně jak říkáš. Nad optikou jsem ani nepřemýšlel. Je to moje první kuše, uz dlouho jsem přemýšlel, ze si nejakou koupím a chtel jsem na zkoušku neco levnějšího, tak doufám, ze jsem nekoupil špatně. A jak je to prosim s temy šípy. Koukal jsem na ty karbonové, maji stejnou delku, maji halfmoon akorat jsem koukal, ze jsou těžší, nevadí to?

Děkuji za odpověď. Kouknu na to a proctu starší příspěvky. Muj kolimator je tříbodový, přesně jak říkáš. Nad optikou jsem zatím ani neuvažoval. Je to moje první kuše, uz dlouho jsem premyslel, ze si nejakou poridim a chtel jsem napoprve neco levnejsiho, tak snad jsem nekoupil špatně. A jak je to s temy šípy, koukal jsem ze ty karbonové jsou stejně dlouhé, maji halfmoon akorat jsou těžší, nevadí to?

(04-17-2020, 07:34 PM)Alfonz Napsal(a): Každou zakoupenou kuši je nutno řádně nastřelit, to se týká jak optik, tak ve tvém případě kolimátoru. Kuše je čínskou replikou Barnettu, když pročteš starší příspěvky, najdeš hodně dobrých rad jak se s tím vypořádat. Nečekej velká kouzla, myslím že budeš přesněji střílet tak do čtyřiceti yardů, tvůj kolimátor má jistě také jen tři body 20,30,40y pak bys  musel investovat a osadit nějakou optikou, ale to bych v tomto případě nedoporučoval, respektive jen pokud budeš mít možnost pořídit něco levného, protože se ti to nevyplatí. I tak to polepšíš jen nepatrně, střelbu na větší vzdálenosti nečekej.
Děkuji za odpověď. Kouknu na to a proctu starší příspěvky. Muj kolimator je tříbodový, přesně jak říkáš. Nad optikou jsem zatím ani neuvažoval. Je to moje první kuše, uz dlouho jsem premyslel, ze si nejakou poridim a chtel jsem napoprve neco levnejsiho, tak snad jsem nekoupil špatně. A jak je to s temy šípy, koukal jsem ze ty karbonové jsou stejně dlouhé, maji halfmoon akorat jsou těžší, nevadí to?
Odpovědět
#60
To Thomas88103
Ahoj,
taková obecná poučka u šípů do kuše je, že na každou libru nátahu by mělo připadnout alespoň 2,5 grainu váhy šípu. To znamená, že pro kuši 150 lb to bude cca 375 gr (24 g), pro kuši 175 lb pak cca 440 gr (28 gramu). Pokud jsou šípy těžší, je to dobře, ramena tak předají šípu více energie. Jsou méně namáhána, kuše je tišší, šíp má větší kinetickou energii a hybnost. Nevýhodou je nižší rychlost a větší propad šípu na větších vzdálenostech. Můžeš zvolit ten 16”, myslím, že by měl mít 24 g. Pokud budeš chtít ještě lepší šípy za stejné peníze, napiš SZ tady na fóru uživateli KOŘEN.


Kolimátor bych nastřelil první tečku na 10-15 metrů. Další pod ní Ti pak vyjdou na delší vzdálenosti, na kolik to bude, musíš vyzkoušet sám, je to závislé na energii kuše, použitých šípech,... Takže to bude třeba 15, 25 a 33 metrů.

Terčovnici si vyrob ponejlépe hadrovou, viz. návody zde na fóru.

Dbej na bezpečnost! Střílej kam vidíš, a kde nikdo není, za terčovnici si něco dej (drevotřísková deska, balík slámy,...) nebo ji dej proti mezi, kopci. Namířuj spíše odspodu. Odjišťuj až na terči. Pozor na prsty, ať se Ti nedostanou do dráhy tětivy!!! Pokud bude někdo s Tebou, musí stát vždy za Tebou.

Ať Ti to střílí! 
Kdyby cokoliv, piš.




To Svikaj
To s délkou šípů a railů je zajímavá otázka.
Většina výrobců uvádí minimální délku šípu pro daný typ kuše.

Pokud jde o celorailovou konstrukci, není to tím, že bys nemohl vystřelit kratší šíp, ale že delší šíp se bude chovat klidněji. U krátké šipky si představ, že projíždí railem, vzhledem k délce a težišti se bude chovat neklidněji. Dlouhý šíp bude lépe veden. Opět bych to přirovnal k rozvoru u aut. Delší rozvor mezi nápravami Ti zajištuje klidnější jízdu v přímém směru.
Dalším důvodem bude přesah šípu před rail, aby jsi mohl osadit lovecké hroty.

U track-less a rail-less kuší je minimální délka šípu dána založením šípu v přední části.
Více tak připomínají luk. U Dartonu Toxin 150 je doporučován šíp 22”, u B&J Devastatoru 24”, u PSE Tac 15 pak až 26,25”.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 6 host(ů)