Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Excalibur
Thumbs Up 
To DanM
Hlavně klídek  ;)  Jde o to, že bych nerad po nějaké době zjistil že mám prasklá ramena či jinak poškozenou kuši. Nebo dokonce aby to někomu či mě ublížilo. V záruce samo sebou problém není, ale co po tom že? Původně jsem přemýšlel o Matrix 380 Blackout, ale tu už neseženu, nebo aspoň nevím kde... V nových kusich mám obavy právě z vysokého výkonu a malého lučiště. A co jsem to tak pročítal, tak moc důvěry to ve mě nevzbuzuje. Navíc nové typy pažby se mě moc nelíbí. Kuši budu používat na terčovou střelbu. Nové kuše typu Bulldog se mi moc nelíbí a proto je nechci. Takže jdu cestou něčeho silnějšího ale zároveň něčeho co se mi líbí a to je ta kuše co jsem sem dával. Jenže jsem se o modelech Micro zde a i na jiných fórech dočetl nepěkný věci, tak vše snažím zjistit jestli je to u každé. Už koukám po osvědčených modelech Exomax a Equinox v bazarech. Smiruju se s tím že asi do novějších nepůjdu právě kvůli spolehlivosti ramen... Např. starého Deserta 225 lb co mám už deset let stačí vyndat střílet. Nejeví vůbec žádný známky stáří. Jediný co, tak mi spitamen na něm dělal kdysi novou tětivu, drží pořád :) je to prostě borec. No a něco podobného bych chtěl i od nového Excalibra. Proto vás prosím o radu jestli má někdo zkušenosti s těmito novými modely....

To DanM
Někde jsem taky četl že prý použití těžších šípů jen oddálí problém s poškozením ramen. Tak nevím nooo. A jinak jsem psal že bych si představoval rychlost minimálně 340 ale radši vyšší. Ano třeba staré modely EXO mají rychlost okolo 330 ale hovoří pro ně hlavně ta spolehlivost. Jinak čistě prakticky by na terčové střílení stačil Exocet nebo Vortex, ale to nechci. Je tady opět možnost že zase pojedu do zahraničí na lov a v tom případě chci mít kuši u které prehodim jen hroty a šípy a je to...
Odpovědět
To Mag7
Myslím, že se všichni zbytečně moc bojí. Je to věc, jako jakákoliv jiná a ta se může po čase opotřebovat nebo porouchat.
Je to, jako by sis pořizoval nové aut s tím, že Ti na něm odejde motor. 

Jak už jsem tady nesčetněkrát psal, problémům předejdeš tím, že pořiďíš kuši, která není přemotorovaná.
V tomhle je nejlepší stará řada Excaliburů Exo. Pokud střílíš terčovku, byly typy Vixen, Exocet, Exomag,... ty nejlepší a nejpřesnější.
Silné modely Exomax a Equinox pak skvělé i na 3D nebo LR. Životnost a spolehlivost je dána právě velkou délkou ramen a skvělým poměrem mezi šířkou ramen a délkou nátahu.
Každé zúžení ramen nebo prodloužení délky nátahu tento poměr zhoršuje. Navíc přibývající nátahové síly jsou taktéž na škodu. Pokud chceš nezničitelnou kuši, zvol starou řadu Exo. Sežeň Exomaxe nebo Equinoxe v top stavu a nemusíš do konce života nic řešit. Podíval bych se spíše v zahraničí. Zdejší bazarová nabídka je zoufalství.

Z nových bude rozumně dimenzovaná řada Matrix/Bulldog (dobrý poměr a síly nátahu). A opět bych řešil nižší nátahové síly. Tedy modely 330 až 350/360.

Řada Micro je s tímto poměrem a silami nátahu na tom nejhůře. Ano, dobře vypadá, má malé rozměry a skvělé těžiště (zejména bull-pup verze), je stále skvěle přesná. 
Ale co se týče spolehlivosti, bude na tom nejhůře z výše uvedených. Už kvůli zatížení ramen, spoušťového mechanismu,... Opět tím netvrdím, že to nebude fungovat, ale ta šance na poruchu bude vyšší. Osobně se mi teď staví také jeden speciál na bázi Micra. Se sérií to nebude mít mnoho společného (jiný rail, hlava, ramena, custom spoušť,...).
Takže se mnoha problémům předejde, ale i tak počítám s možností poruch.

Jak řada Bulldog, tak nová generace Micro má mnoho úprav, aby se předešlo právě takovým selháním jako u silných řad Matrix (zrovna Matrix 380 byl v poruchách přeborník) a Micro Gen.1 (v bledě modrém).
Jde o jiné hlavy, s jinými úhly osazení ramen, rádiusy na uložení ramen, nově i zcela nová ramena nebo uchycení hlavy. I tak platí to, co je uvedeno výše.
Nižší nátahové síly, rozumné dimenzování. Na terčovku je 330 fps se 400 grainu až až, na 3D norma a na lov jakbysmet. Pokud netrefíš na 30 metrů s touto rychlostí a navíc oporou zvěř, pak Ti nepomůže ani svěcená voda a vyšší rychlost Tě nespasí. 

Záruky máš u prodejců, tak u výrobce. Většinou, pokud si zaregistruješ kuši u výrobce, získáš life-time warranty. Zrovna Excalibur to řeší briskně a posílá nová ramena zdarma.

Prasklé rameno většinou lupne u uložení hlavy a zůstane zlomené na kuši. 
Prasklá koncovka nákončí někam odlétne, vyvlékne se tětiva a šíp jen nedostane tolik energie a padne někam před terč.
Zranění jsou způsobena většinou špatnou manipulací s kuší, než jejím selháním.
Odpovědět
No jeden pěkný bazarový kousek je zde http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/465...ur-exomax/ jsem s chlapíkem v kontaktu, kuši mi popsal, vypadá solidně.
Jinak kdo ti to Micro upravuje a jak? Na kolik to cca vyjde?
Já přemýšlel o týhle ale mám obavy právě z těch ramen. Jinak co je pravdy na tom že dávají doživotní záruku na ramena?
https://www.kuse.cz/kuse/eshop/0/0/5/728...-100-scope
Odpovědět
Ramena menia bez opytania.
Kamaratovi prdli ramena na Exomaxe, v podstate 5 rokov potom co sa ta kusa vyrabala. O 15 dni mal doma nové. Supportu od excaliburu stacila fotka.
Odpovědět
Thumbs Up 
(10-21-2020, 12:52 PM)Filipsss Napsal(a): Ramena menia bez opytania.
Kamaratovi prdli ramena na Exomaxe, v podstate 5 rokov potom co sa ta kusa vyrabala. O 15 dni mal doma nové. Supportu od excaliburu stacila fotka.

No to rád slyším? teď jde jen o to jak dlouho tenhle servis bude platit...
Odpovědět
To Mag7

No je to klasická Lifetime-warranty co píši. Prostě když něco odejde, výrobce pošle nové. Zkrátka PR silné firmy.
S tím, jak bude výrobce držet tuhle záruku nevím, ale stejně tak nevím, jestli se zítra vzbudím  Wink

Ten bazarový Exomax je spíše úsměvný. Cca 7 - 10 let stará kuše, odstřílená bůhvíkým, s levnou čínskou optikou a šípy k ničemu za 18 000,- Kč?!
Když bych měl hodně sluníčkový den, tak maximálně 12 000,- Kč.

Ten Excalibur MAG 340 
S příslušenstvím a zárukami asi OK.  Wink


To Franta Cerman

- to "revoluční osazení lučiště centrálním šroubem, na kterém vývojáři kanadského Excaliburu perfektně zapracovali" používá třeba Darton a další už 20 let. 
- "Excalibur jako jeden z mála výrobců spolehlivě uvádí přesná fakta ohledně výkonu." Franto, zkus si najít testy, kdy Excalibury mají o 60 - 70 lb větší nátahy, než uvádí výrobce. 
   Zřejmě proto, aby neděsili lidi. To, že dosahují vyšších rychlostí, než uvádí výrobce je dáno výše uvedeným. Vyšší reálná rychlost než deklarovaná není ojedinělá.
   Klasicky jí v testech dosahuje Darton, Ravin a další výrobci.
- "tišší" se píše se "š", ne se "ž", oprav si to, bolí mě z toho oči. Jinak Excalibur nikdy nebyl synonymem pro tichý výstřel. Tam jsou přeborníci Bowtech Stryker a Mission.

To Mag7

Ty díly mi vyrábějí zmámí, kamarádi. Některé věci nejsou pro běžného zákazníka dostupné, naopak některé díly ano. Hodně se toho nechá domluvit osobně, je to o další a delší komunikaci.
Odpovědět
To DanM
Poslal jsem ti zprávu ?
Odpovědět
Treba hľadať, ako písal DanM v zahraničí.
Môj nedávny úlovok včera dorazil. Matrix 330. Ma za sebou cca 60 vystrelov a ked som ho dnes rozbalil vsetko nasvedcuje tomu ze nemec ma neklamal Smile Kusa prisla v nasledujucom stave:
- Modifikovana spust + triggertech kohutik
- pridané air brakes a R.E.D.S (tlmenie vystrelu)
- dvojnožka
- deadzone zabalena optika
- 10 šípov Easton Magnum (uplne nove)
- natahovak + excalibur unstringer
- nahradna tetiva (nepouzita)
- original taška excalibur
- vosk exwax (nový)

Toto všetko za 500€ !!!
Som šťastný ako blcha, konečne mám záložnú kušu na 3D preteky Smile

[Obrázek: 20201007_151310-jpg.185997]
[Obrázek: 20201007_151618-jpg.185996]
Odpovědět
filipes a kde jsi sehnal? Na jakym webu?
Odpovědět
Crossbownation forum

cez sukromnu inzerciu
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 23 host(ů)