Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ake Sipy do kuse?
#1
Ahojte, je lepsia volba karbonovych alebo duralovych sipov do kuse? Dakujem
Odpovědět
#2
Za mňa karbon.
Odpovědět
#3
jednoznačne karbon
Odpovědět
#4
Na tercovu strelbu urcite karbon,na lov je dural o malicko vhodnejsi..
Odpovědět
#5
Ahoj,
kvalitní hliníkové šípy mají výhodu, že jsou pružnější a jejich let někdo popisoval jako klidnější. Jsou náchylnější k poškození, ale jejich výhodou je možnost jejich narovnání. Při hrubém zacházení se však nevratně ohnou nebo zlomí. Proto se hodí spíše na indoor nebo outdoor terčovou střelbu. Hliníkové šípy jsou při stejné délce šípu jen nepatrně těžší než ty karbonové. 

Karbonové šípy jsou oproti hliníkům tvrdé, nepružné. Snesou hrubší zacházení, proto bych je viděl jako ideální pro outdoor terčovou lukostřelbu, závody 3D nebo lov. Kvalitní karbon při zásahu mimo cíl snese opravdu tvrdé rány. 
S některými šípy jsem trefil několikrát kolmo cihlovou zeď a vydržely (v tomto jsou přeborníky Easton Bloodline).
Ke zničení dojde spíš nárazem pod úhlem, do kamenité země,... Což jsou skutečné extrémy. Šíp se pak rozprskne na jednotlivá vlákna a je nevratně zničený.

Dělají se i kombinace těchto dvou materiálů, kdy je hliníkové jádro obaleno vrstvou karbonu. Tím šíp kombinuje výhody obou zmíněných materiálů - šíp je pevný a neohýbá se, je však zároveň i dostatečně pružný. Jedná se o těžké typy šípů.
Cena takových šípů je ale potom velmi vysoká.
Odpovědět
#6
(04-25-2017, 06:07 PM)matus-svk Napsal(a): Ahojte, je lepsia volba karbonovych alebo duralovych sipov do kuse? Dakujem

Ahoj, jak píší ostatní - vol karbon. Ale pozor - není karbon, jako karbon. Převážně ty čínské levné karbonové šípy nejsou z čistého karbonu. Je to řízlé něčím jiným, protože šíp je o dost měkčí (i když je tloušťka stěny trubky o dost tlustší), mají obrovské váhové výkyvy (v sadě 12 kusů třeba i 50 grainů mezi dvěma náhodnými šípy). Soustřel s takovými šípy je pak o ničem a střelba tě akorát přestane bavit, protože se nikdy nestrefíš tam, kam míříš. Jsou i více náchylné na poškození, takže pokud bys je chtěl jen na nějaké testování, tak doporučuji pořídit i na ty testy kvalitnější šípy. Jinak ty noname čísnké poznáš jednoduše - nemají žádnou nálepku na těle - i když některé už mívají. Polep bývá ale je ve formě bílého textu a jednoduchého loga. 

Easton šípy nejsou do začátku špatná volba - ostatně v Česku ani ta nabídka není moc pestrá. Vyhni se ale Excalibur Firebolt (taky od eastonu) nemám s nimi moc dobré zkušenosti. Dobré zkušenosti mám s Tenpoint ProElite, Deercrossing Archery. Dobrých recenzí se dočteš i na šípy od Gold Tipu. Každopádně v USA jednoznačně vede značka Black Eagle - konkrétně model Executioner. Tyto trubky jsou nejčastěji používány pro výrobu custom (na zakázku, ručně dělaných) šípů.

Nevím čím střílíš, ale pokud něčím nad 300 FPS, doporučil bych už pokukovat po šípech s mosazným insertem. Šíp má více váhy vepředu, je stabilnější, umí předat lépe energii. U hliníkových insertů a terčové střelby se to dá vykompenzovat těžším terčovým hrotem (např 150 grainů), ale má to jednu velkou nevýhodu v tom, že většina loveckých hrotů se dělá ve váze 100 grainů, takže by sis musel nastavit jinak optiku.
Odpovědět
#7
To KOŘEN: Pěkně napsané. Shrnuto, nekupovat levné Číny, jsou to vyhozené peníze, ať už za hliník nebo karbon.
Tady se vyplatí zainvestovat a pokud si je nerozstřelíš nebo je neztratíš, budou Ti sloužit dlouhou dobu.

Osobně mám dobrou zkušenosti se dvěma výrobci.

Od Eastonu jsem měl dva typy. Flatline a Bloodline. Teď střílím již asi šestou sadu Bloodlinů a spokojenost jak s jejich životností, tak s přesností.
Velice solidní zpracování. Jak jsem psal, jsou schopné ustát opakovaný náraz do zdi bez poškození. Délka 20" (400 gr. z toho 100 gr hrot).
Fotka je nejlepší soustřel ze závodů na 50 metrů volně z ruky...
   

Velmi dobré zkušenosti mám s Gold Tip Ballistic 425 (16" 350 gr. z toho 100 gr hrot). Krásně zpracované, mosazný inzert, pěkný povrch, krásný končík. Přesnost asi stejná (nejsem schopen poznat rozdíl) jen jsou křehčí. Pokud trefíš něco tvrdého, jsou zničené.

Tady je porovnání zakázkových GoldTipů 14" (žluté), 16" (zelené) a 20" Bloodlinů...
   
Odpovědět
#8
Dakuejm vsetkym velmi pekne za pomoc pri vybere Smile
Odpovědět
#9
Bloodlinama nic nepokazíš. Flatline bych volil spíš do haly, jsou už fakt lehké a při mírném vánku to lítá jinam - pokud je ale bezvětří, tak to lítá jednou dírou  Smile

Nežeň se za FPS, vol raději krapet těžší šíp. Propad šípu nebude do 30 metrů o moc větší, ale stabilita šípu při střelbě v přírodě bude úplně jinde.

Pokud budeš hledat v cizině - mrkni na wyverncreations.com - má dobré ceny za produkční šípy a staví i na zakázku. Každopádně pokud s kuší teprve začínáš, určitě doporučuji projít si cestu, kdy si nakoupíš sadu produkčních šípů a po zastřílení budeš hledat, kde je zakopaný pes, když ti pokaždé 3 z 12 šípů lítají úplně jinam  Wink . O tomhle je také kušo/lukostřelba. Koupit si vyladěné náčiní je sice pěkné, ale neumět si ho v případě potřeby naladit podle svých potřeb, je o ničem.

Jo a co je nejdůležitější - udělal jsem tu chybu i já. Kup si rovnou alespoň 12 stejných šípů. Nekupuj "na zkoušku"  5 těch, 5 oněch a 3 tamty. Ze začátku v tom stejnak rozdíl nepoznáš (zvlášť když ti i těch 5 stejných nepůjde do stejného místa). Z těch 12 stejných, co si koupíš, budeš mít třeba 9 dobrých šípů a 3 (podle tebe špatné), ale stav se pak zpět sem na forum a my ti vysvětlíme, jak ty 3 šípy přizpůsobit těm zbylým devíti  Wink 

Kdybys potřeboval rady, tak se na nás obrať, je tu spousta zkušených, co ti rádi poradí.


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#10
(04-25-2017, 06:07 PM)matus-svk Napsal(a): Ahojte, je lepsia volba karbonovych alebo duralovych sipov do kuse? Dakujem

Ahojte,ak už máš pravidelne dobrý sústrel, je jedno či v ľavo alebo v pravo.Ide o sústrel.Potom môžeš začať hľadať ten správny šíp pre seba.Nedá sa povedať ten to je presný a tento zasa nie.Záleží na tom aká je kuša.Či je to kladka alebo reflex,koľko má Lb a tak podobne.Šíp ktorý niekomu lieta presne, tebe nemusí,iba ak by ste mali rovnaké kuše.Toto docieliš iba tak ak vyskúšaš rôzne tipy.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)