Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TP Titan vs WR RDX400 + nezodpovedane otazky
#1
Ahojte

Chcel by som v tomto temate prebrat dve temy , jednou je kupa kuse , druhou zodpovedanie otazok na ktore neviem najst odpovede.

Tema 1 - kupa kuse
Dlksiu dobu pozeram po luku alebo kusi no zial mal som uraz ruky a luk nenatiahnem takze kusa vyhrala Smile  Pouzitie by bolo prevazne na tercovu strelbu + raz za rok - dva sa asi budem musiet zucastnit lovu v zahranici s obchonym partnerom. 
Vybral som :
TenPoint Titan M1
Wicked Ridge RDX400
Wicked Ridge Invader 400

No neviem sa rozhodnut ; vsetky sa pekne , drahe :Smile a nedaju sa skusit.   

Viete niekto poradit ktora bude dobra na obcasne zastrielanie , a ako to je s kvalitou TP vs WR .
Skvor uprednostnujem kusu ktora bude mat tazisko blizsie k telu. 
Je problem si ich pozret osobne malokde ich maju skladom , ak niekto pozna dobry obchod kde ich maju budem rad za odporucenie.
Btw ktory system je lepsi klasicky predny alebo reverzny ?


Tema 2 - nezodpovedane otazky

- strielanie v zime , moze minusova teplota poskodit ramena ?

- treba ramena u kladkovej kuse nejako uvolnit ked sa nebude dlksiu dobu strielat ?

- poznate obchod kde su bobre ceny a je spolahlivy ?



Dakujem kazdemu za postreh

M
Odpovědět
#2
To M12
Ahoj!
Obecně Ten Point vždy patřil k tomu Top na trhu kuší. Měl skvělou pověst co se kvality zpracování, materiálů, životnosti i přesnosti týče. Vše vyrobeno a postaveno v USA. 
Dnes je trh mnohem bohatší a na trhu se objevily mladé značky, divočáci, které dle mého Ten Point v mnohém převyšují, ale to není předmětem mých úvah.
Ten Point je hlavní firma, která pod sebou sdružuje jednotlivé značky. A to nejen ty, které vyrábějí kuše, ale i veškeré příslušenství s nimi spojené.
To nejnovější, nejpokročilejší a nejdražší má vždy Ten Point samotný, na tom si vytváří jméno. Po několika letech se tyto technologie dostanou i níže, tedy pro Wicked Ridge nebo ještě donedávna Horton Crossbow Innovations. Ne vždy to ale znamená, že dražší je pro Tebe lepší. 

Nové modely Ten Point cílí na americké lovce, kteří mají vysoký věkový průměr a dostatek financí. To znamená, preferují lehkou zbraň, kterou ponesou, s lehkým nátahem (tedy kličkovým), vysokou rychlostí (aby popř. eliminovala co možná nejvíce jejich chybný odhad vzdálenosti). Pokud to bude Top model, mohou navíc ostatním ukázat, že na to mají.
Z toho pak vypadnou kuše s cenou kolem 3000 USD, které můžeš natahovat pouze kličkou (bez třmenu nášlapu, s enormně ostrým úhlem tětivy na záchytu,...), a které jsou primárně určeny jen k lovu. S takovou věcí si na zahradě moc nezastřílíš. Jednotlivá natažení jsou zdlouhavá. Energie zbytečně vysoká.

Proto modely Turbo M1 a Titan M1 jsou ještě rozumně dimenzované, co se síly nátahu a energie týče.
Tyto typy mají velice úzkou stavbu, kterou značně ovlivnil konkurenční Ravin. Subjektivně mi přijdou ošklivé. Úzké a dlouhé.

Úhel tětivy je, vzhledem k obráceným kladkám a úzkému rozměru ATA, také značně ostrý, nicméně se Ten Point chlubí, že jejich tětivy vydrží až 1300 ran.

Model Wicked Ridge Invader 400 se jeví svojí stavbou mezi Tebou zmíněnou trojicí poněkud obyčejně, ale nabízí nejlepší cenu, nejnižší váhu a nejvyšší výkon.
Má nejlepší úhel tětivy na záchytu, budeš moci natahovat nejen kličkou, ale i lanovým natahovákem, kdo má sílu i rukama. Opotřebení by mělo být nejnižší.
Kuše má velmi pěkné camo. Co by mě odradilo od koupě jsou kladky z plastového polymeru. Tím netvrdím, že nebudou fungovat, mám staré kuše, na kterých jsou 30 let a i když jsou okousané a ožvejkané, stále fungují. Ale dural je dural. A to na každé části kuše.

Já osobně bych zvolil Wicked Ridge RDX400. Věc se má tak, že Bednar a jeho Ten Point koupil značku Horton, která měla koupena práva na vývoj a výrobu kuší s reverzními rameny (myslím, že od rusko-německého Armcross). Tím Ten Point získal tato práva a představil značku Horton Crossbow Innovations. Ta měla ve svém výrobním portfoliu kuši klasické koncepce UltraLite, ale hlavně reverzní Storm RDX a posléze menší Vortec RDX. Storm způsobil v roce 2015 malou bouři na trhu kuší a byla to jedna z nejlepších a nejvyváženějších kuší vůbec, vyhrála nespočet testů a ocenění. Takový úspěch nečekal ani samotný Ten Point a nutno podotknout, že mu nešlo moc pod vousy, že levnější kuše, od levnější značky (která byla kdysi navíc jejím úhlavním konkurentem) je lepší, než její stávající a dražší výrobní řada. Hned rok na to, jí upravenou, s lepšími díly a příslušenstvím zavedl Ten Point jako svoje Nitro RDX. A ta geneze sahá až do dnešních dní k jejich top kuši Vapor RS 470. Po uplynutí pěti let Ten Point firmu Horton po tichu vyřadil ze svého výrobního portfolia a zůstal tak jen Ten Point a Wicked Ridge. Práva na systém obrácených ramen už je doma a nikdo nechce, aby lidé mluvili o Hortonu. Díky recyklaci technologií Stormu vznikla postupnou genezí již zmíněná top řada Ten Pointů (Nitro, Nitro X, Nitro XRT, Vapor RS 470), recyklací technologií menšího (a neprávem nedoceněného) typu Vortec RDX, vznikl postupným vývojem typ Wicked Ridge RDX400. Jde tedy o osvědčenou konstrukci. Ta v sobě spojuje výhody dobrého rozložení těžiště (blíže spoušti), kompaktních rozměrů (nejen šířky, ale i délky), dlouhého nátahu vůči celkové délce a tím i vysokého výkonu. Nátahová síla není nijak závratná, takže budeš moci natahovat nejen klikovým mechanismem, ale i lanovým natahovákem. Na holé ruce už to vzhledem k úhlu tětivy nebude. Kuše by měla být vzhledem ke své koncepci málo hlučná s minimem vibrací.

Reverzní systém ramen má své výhody, ale i nevýhody. Kdyby byla koncepce dopředných ramen překonána, tak se tyto kuše dále nevyrábí. 
Jeho vyzdvihování je tak spíše otázkou reklamy. Ta je zejména nyní v podání TP dost agresivní a pokleslá a směřování firmy jako takové se mi moc nelíbí.


Mezi hlavní výhody RDX tedy obecně patří:


Menší šířka a délka než u dopředné konstrukce (výjimku potvrzuje Ravin R26)

Delší nátah vůči celkové délce kuše (výjimku potvrzují kuše s dopřednými rameny s extrémním bull-pup uspořádáním Darton, KI Swat)

Lepší těžiště položené blíže středu kuše, spouště (opět výše uvedené kuše s dopřednými rameny s extrémním bull-pup uspořádáním Darton, KI Swat na tom budou stejně)
Nejsem si jistý, jestli je to úplná výhoda. Já jsem většinou předek mírně dovažoval pro klidnější chování při zamíření.

Nižší hlučnost a vibrace (opět je to typ od typu, ale ze třech nejméně hlučných typů jsou dva s dopřednými rameny).


Půjde tedy o celkovou vyváženost kuše, kdy jsou tyto jednotlivé kladné vlastnosti spojeny do jednoho celku.
A tím myslím, že by RDX 400 měl být.

K Tvým dotazům.
S kuší můžeš střílet i v zimě. V podmínkách USA a Kanady se tak loví. Já s ní střílím celoročně bez nějakých problémů. I jsem absolvoval několik soutěží v zimě s teplotami -3 až -5°C.
U starých Excaliburů garantoval výrobce jejich perfektní funkčnost až do -21°C. Ramena jsou tvrdší a dávají o něco vyšší rychlost. Samozřejmě jsou ale více namáhána a zvyšuje se riziko defektu.

U kladkových kuší se tětiva ani lanovody nesundavají.

Pokud uvažuješ o koupi TP nebo WR, zkus zavolat do Supra Praha. Vždy tam pár TP a WR viselo a po domluvě je bylo možno osahat a vyzkoušet.
Pokud budeš mít tu možnost, zajeď tam osobně, myslím, že se to vyplatí.
Odpovědět
#3
To DanM

Ahoj

Dakujem za exkluzivnu odpoved.

Vpodstate si mi potvrdil moj vyber RDX. Invader som tam mal koli cene , zdala sa mi byt priazniva no asi to bude dan za plastove kladky. Ono je v dnesej dobe tazko vybrat.
Zacal som vyberat cinske 200-300 eurove , presiel na Barnet ktoreho kvalitu vsade hodnotia ako zlu.
Na Invader sa strasne zle hladali recenzie , vzhladovo sa mi pacila a parametre tiz vcelku dobre. No RDX sa mi pozdava ako volba ktora je vcelku dobra aj ked znacne nad povodny rozpocet.

Za ten obchod Supra Praha dakujem aj ked neviem ci sa teraz dostanem za hranice. A niesom si isty ci sa mi chce cakat 2-3 mesiace. Predsa len teraz som doma Smile

Nevies poradit nejaky zahranicny obchod kde maju relativne dobre ceny a chovaju sa seriozne k zakaznikovy ?

Dik

M
Odpovědět
#4
Ahoj,
DanM ti odpověděl velice podrobně, já ho jen doplním v tom, že uvedl správnou poznámku s tím horším mířením u RDX modelů. Předek mají dosti lehký a hůře se s nimi míří ve stoje, ale jednoduše se dá přidat závaží na předek kuše a tím se stabilita míření značně zlepší. Zbytek už spíše převažuje ve prospěch RDX modelů, zejména s tvými zdravotními problémy.
Ono Tenpoint sice udává výdrž tětiv 1300 výstřelů, ale je to úplně to samé, jak když Excalibur uváděl u svých prvním Matrix modelů výdrž ramen pomocí simulace výstřelů a číslo na videu bylo několikanásobně vyšší, než tomu je v reálu. Na zahraničních fórech byly vlákna, kde lidé přispívali, jak jim praskají tětivy po pár výstřelech na nových kuších, ale z nějakých „neznámých důvodů“ tam už příspěvky ani celá vlákna nejsou. Jednalo se spíše o ty rychlejší modely od Tenpointu, které na to trpěly.
Nechci tě odrazovat, jen tě upozorním, že zdejší člen Tecumseh měl několikrát problém s originálním kličkovým mechanizmem na svém Tenpointu. Přečti si zde vlákno TenPoint-kvalita. 2x nebo dokonce 3x mu při nabíjení praskla natahovací šňůrka, pak už jsme to řešili spíše po mailech, ani to sem nepsal. Co se jejich zákaznického servisu týče, první reklamace OK, poté už byly jejich odpovědi ve stylu, ať se obrátíš na svého prodejce... Takže doporučuji kupovat ve velkých eshopech nebo ideálně pouze u oficiálních distributorů – odkazy najdeš na stránkách výrobce, pak by neměl být problém. Vím, že bych měl propagovat českou ekonomiku a proto ti doporučím pražskou Supru, tak jak ti psal DanM. Pak by tu byl ještě jeden eshop, který bych zvážil oslovit, ale na zbytek bych se z vysoka vybodnul, protože nebudeš mít zajištěnej případnej servis.
 
V Německu je dobrej eshop třeba tady: https://www.bogensportwelt.de/ nebo tady: https://www.arrowinapple.de/
Já mám perfektní zkušenost s Italama, kteří zastřešovali můj servis Mission SUB-1: https://www.bignami.it/en/archery-crossbows/
Někde tady byl odkaz na jedny rakušáky, kteří mají velice přívětivé ceny, zejména na modely Excalibur (tuším, že to tady někdo posílal, když měl v plánu pořídit Bulldoga a nějaké příslušenství).

Přeji šťastný výběr.
Odpovědět
#5
To M12
Já jsem včera v noci projížděl ty samé e-shopy jako KOŘEN.
Bohužel nikde nemají RDX400 v nabídce. Když už jej v Evropě někde nalezneš, nejen, že je drahý, ale hlavně není skladem.
Viděl bych to na objednání ze států. Cenově to vyjde ještě lépe, jen si počkáš. Jsou firmy, které Ti dovoz zprostředkují a poradí.
Pokud jí pořídíš, ihned vyměň šípy. Výrobcem dodávané šípy s končíky omninock prý nefungují, tětiva může sklouznout a může dojít k destrukci kuše.
Na šípy se v každém případě obrať tady na KOŘEN.
Odpovědět
#6
Pisal som slovenskym aj zahranicnym esopom aj tym co odporucil KOREN . Odvsadial rovnaka sprava. Nieje skladom a nevedia ani objednat.
Dovozu zo zamoria napriamo sa dost obavam.
Viete poradit solidnu firmu ktora to sprostredkuje ?

M
Odpovědět
#7
To M12
Já mám zkušenost s firmou http://www.shipexus.cz Mám přes ně z USA dovezené dvě kuše.
Můžeš zvolit dopravu lodí nebo letecky. U lodě si počkáš, ale bude to levnější a myslím, že i bez cla.
Zavolej tam a poptej se. Vzhledem k současné situaci v USA nevím, jak obchodní transfery fungují nebo nefungují.
Odpovědět
#8
Taketo clanky kde su skusenosti z praxe, historia a pod. rad citam a fakt dakujem, ze sa s nimi podelite, ja som verny reflexom a znacke Excalibur,
ale asi moja dalsia kusa bude kladka typu RDX, sice este neviem presne ktora , ale jednym z top favoritov je u mna momentalne Scorpyd,
ten ponukaju uz spomninane 2 webshopy v Nemecku + armbrustmarkt.de

Ten WR-RDX 400 by bolo teoreticky mozne este objednat aj tu:

1. SK - je v ponuke ,ale nie je skladom, len na objednavku, termin neisty... pozor, cena je len s kolimatorom (nie s puskohladom ako vidno na obrazku)
https://www.luk.sk/sk/eshop/kuse-a-prisl.../98-2-1770

2. UK -vyzera ze je k dispozicii skladom , cena + postovne 25GPB... nakup z UK je zatial bez CLA a DPH
https://www.outdoorhobbies.co.uk/wicked-...8364-p.asp

3. USA - cez AMAZON.COM - posledny zanovny kus so zlavou 30% len tam asi este nabehne k cene CLO + DPH...
https://www.outdoorhobbies.co.uk/wicked-...8364-p.asp
Odpovědět
#9
Pisal som do outdoorhobbies zatial bez odozvy.  Z luk.sk dali odpoved strucnu nieje nebude . 

Ak bude skladom v UK tak ju asi vezmem teda ak ju budu vediet poslat v tejto dobe.

Budem to vediet potom sam zlozit a bezpecne to pouzivat ?
Odpovědět
#10
To M12
Kuši složíš dle návodu velmi snadno.
RDX bude víceméně zkompletována.

Ten Point na ní má teď akci.

https://www.tenpointcrossbows.com/produc...e-rdx-400/
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)