Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podnět k zamyšlení nad turnaji a změny v LL
#1
Ahoj přátelé setkávání u společného hledání šípů někde v trávě kolem terčovnice,
 chtěl bych se s Vámi podělit o několik postřehů ke změnám které probíhají v rámci ATL. Předem avizuji, že se jedná o mé soukromé názory, které nezastupují LUKOS, takže případnou kritiku adresujte na moji holou hlavu. Věřím však, že v každém režimu se cení konstruktivní kritika/názor a že nám jde o stejnou věc, aby ATL a LL zůstalo prostorem, který bude motivovat další fajn lidi věnovat se lukostřelbě a setkávat se.

A teď to co mám na srdci a na co bych rád znal názor nejen Rady ATL, ale hlavně také ostatních lukostřelců. Snad se případná debata povede věcně a slušně i když jsme ve virtuálním prostoru. 

Za prvé si myslím, že by bylo vhodné prodiskutovat přesnější nároky na pořádání ligových turnajů, tedy co by měl pořadatel zajistit kromě počtu míst a ligových disciplín.
  • Tedy například zimní turnaj jen z ligových disciplín se mi zdál jako trochu nefér záležitost, primárně pro část střelců z nejbližšího okolí soutěže. Pokud by to byla klubovka, tak super, ale zapisovat z takového závodu výsledky do ligy mi nepřijde vhodné ani sportovní. Za mě by soutěž měla mít např. alespoň 10 disciplín. 
  • Obdobně aktuální propozice na Lukohrátky, kdy si rodiče mohou vybrat jestli pošlou děti v dětské skupině nebo je postarší mezi dospělé. V LL jsem viděl vždy výhodu oproti ostatním soutěžím, že kdo včas dorazí může si zapsat skupinu a může trávit čas s dětmi, nebo přáteli. V klubu nám prošlo dost dětí a hlavně v začátcích také děti, které střílely bez rodičů a moc si nedovedu představit jak už tak velké riziko na sebe lidi berou, když někoho vezmou na soutěž ještě předáním dětí mimo skupinu a také to, že chci vidět jak se dětem daří a nebo je uklidnit, že na dalším terči bude líp. Možná jsem postižen tím, že své děti mám ještě upřímně rád a chci s nimi trávit čas a když už dorostou věku, že ze střílení něco mají, tak je nechci poslat do dětské skupiny, nebo “šikanovat” postaršením. LL byla vždy otevřená rodinnému střílení a s tím jsem ji vždy propagoval, že je to místo, kde může rodina aktivně strávit čas a tohle mě mrzí. 
  • Chápu že každý pořadatel chce udělat soutěž jinak a nikdy se neshodneme např. v tom jestli sjednocovat body na šíp, nebo kolik náhody má v soutěži být mimo ligové disciplíny, ale to bych opravdu nechal pořadatelům a zpětné vazbě od soutěžících na rozdíl od vrchních dvou bodů, které dle mého názoru mají vliv na obraz ligy jak z hlediska přívětivosti tak z hlediska fair play. 
Druhé téma je přístup ke změnám z hlediska Rady ATL. Přišlo mi trochu zvláštní, že celkem podstatná změna, jako přebodování disciplín se projedná tak rychle, aniž by by někoho zajímalo co si o tom myslí střílející nečlenové. Přijde mi, že bychom měli tvořit komunitu a tak by mi přišlo vhodnější, klidně na Radě projednat varianty, ale ty pak dát na fórum s tím  jaké má která varianta výhody a nechat všechny se k tomu vyjádřit (případně třeba aspoň nezávazně hlasovat). Nebyl přeci žádný spěch, celou sezónu se mohlo o takové změně jednat, popovídat si po závodě atd. a pak před posledním závodem schválit pravidla pro novou sezónu. Stejně tak by se dala otevřít možnost samotné úpravy disciplín, např. za mě jsou dvě dálkové disciplíny dost náročné na prostor a bezpečnost (ústup a 50 m) a klidně bych 50m nahradil 30 nebo něčím úplně jiným, ale to teď jen nadhazuji. 

Děkuji všem co se zapojí do diskuze a prosím neberte nikdo nic z toho jako osobní útok, ale jako věcnou debatu o společném koníčku. 
Ať vám to dobře lítá a děkuji všem pořadatelům, kteří si najdou čas připravit pro ostatní závod, bez toho nebudeme mít nic, ATL na pořadatelích stojí, ale o to víc si máme ten prostor měli udržet otevřený a přívětivý. 
  Ondra H.
Odpovědět
#2
Krásný večer, diskuse je určitě žádoucí. Zkusím to ze svého osobního pohledu k jednotlivým bodům.
Změny v lize:
Od doby, co jsme LL zavedli, se postupně nějak vyvíjí, v minulosti se třeba střílela terčovka na 20 a 25 m a byly to prakticky dvě identické, zdlouhavé disciplíny. Také v těch dobách měla řada lidí vůbec problém jakýkoli terč dále než těch 25 metrů vůbec trefit. Ale výkony se rychle zlepšovaly a tak nám přišlo rozumné, aby se zrušila 25 a nahradila se 50m, která je přeci jen už o něčem úplně jiném, než je ta 20m. Že by dublovala KÚ se mi nezdá, každá je trochu o něčem jiném.
Z toho se nám ale tím pádem také staly 4 v podstatě různé disciplíny - a také většina nově příchozích to jako 4 disciplíny brala. Proto přišel na Valné hromadě návrh na to, aby se tyto disciplíny sjednotily i bodově, aby KÚ a Rychlostřelba výrazně nedominovaly nad oběma terčovkami. Návrh byl na VH poměrně emotivně diskutován, ale nakonec prošel. Není to tedy rozhodnutí Rady, je to rozhodnutí VH. V minulosti byly na VH schvalovány i jiné úpravy ligových pravidel, změny kategorií, změny bodování ... i proto je za mě dobré, pokud je více řádných členů a více diskutujících a o změnách rozhodujících. V blízké době by měl na to téma vzniknout i nějaký článek, který by měl ty změny trochu představit a uvést do kontextu trochu detailněji, než tady teď dělám já.

Zimní ligový turnaj:
Mě osobně se myšlenka "zimního turnaje" líbí, realizoval ji několikrát Kaťas a bylo to fajn, i když náročné a s vyloučením dětské kategorie. Holíkův "měřený trénink" se mi jako ligový turnaj nelíbil o nic více než Tobě, také jsem obratem psal Radě ATL, jestli opravdu chceme turnaje do LL dělat takhle. Ona ani Rada nebyla v tomto jednotná a myslím, že podobný formát závodu započteného do LL se už opakovat nebude.

Dětská skupina:
Máme za sebou celkem 7 ročníků Lukohrátek a dětská skupina v minulosti už byla, děti udělaly partu, byla to pro ně zase jiná zkušenost a povětšinou si to ty děti celkem užily. Mě dneska občas trochu až trne když vidím hromadu spíš než dětí tak "malých dospělých!" kteří se sami mezi sebou neumí ani pořádně bavit, pohrát si spolu, co víc, kolikrát se ani neznají jménem. Jak z nich chceme dělat nějaké budoucí jádro nové generace lukostřelců, když je k sobě ani pořádně nepustíme? Dětská skupina byla i u Ajuty, byla na Klepáku, z pohledu regulérnosti LL je střelba pod dohledem jedné, nikomu nenadržující kvočny spravedlivější, než když má každý rodič na své dítě trochu jiný metr. A že jsem se všemi šesti dětmi prošel už opravdu hodně turnajů a viděl hodně různých přístupů. Na LH nás k tomu kromě výše uvedeného vedou i další důvody, například to, že děti budou mít odlišné bodování, některé úplně jiné disciplíny než dospělí, v případě nepřízně počasí je pak možné pro ně zajistit i vhodnější azyl. Ano, je to riziko, vzít si na starosti bandu malých darebů, ale věřím, že naše kvočny to zvládnou.
Odpovědět
#3
Ahoj moje odpovědi jsou červené mlčoch

Za prvé si myslím, že by bylo vhodné prodiskutovat přesnější nároky na pořádání ligových turnajů, tedy co by měl pořadatel zajistit kromě počtu míst a ligových disciplín.
  • Tedy například zimní turnaj jen z ligových disciplín se mi zdál jako trochu nefér záležitost, primárně pro část střelců z nejbližšího okolí soutěže. Pokud by to byla klubovka, tak super, ale zapisovat z takového závodu výsledky do ligy mi nepřijde vhodné ani sportovní. Za mě by soutěž měla mít např. alespoň 10 disciplín. 
  • ano souhlasím s tím aby Ligový turnaj měl alespoň 10 disciplín + LL , nesouhlasím s tím aby střelec obešel jenom ty ligové ( je potom zvýhodněn oproti těm co jdou všechno)
  • Obdobně aktuální propozice na Lukohrátky, kdy si rodiče mohou vybrat jestli pošlou děti v dětské skupině nebo je postarší mezi dospělé. V LL jsem viděl vždy výhodu oproti ostatním soutěžím, že kdo včas dorazí může si zapsat skupinu a může trávit čas s dětmi, nebo přáteli. V klubu nám prošlo dost dětí a hlavně v začátcích také děti, které střílely bez rodičů a moc si nedovedu představit jak už tak velké riziko na sebe lidi berou, když někoho vezmou na soutěž ještě předáním dětí mimo skupinu a také to, že chci vidět jak se dětem daří a nebo je uklidnit, že na dalším terči bude líp. Možná jsem postižen tím, že své děti mám ještě upřímně rád a chci s nimi trávit čas a když už dorostou věku, že ze střílení něco mají, tak je nechci poslat do dětské skupiny, nebo “šikanovat” postaršením. LL byla vždy otevřená rodinnému střílení a s tím jsem ji vždy propagoval, že je to místo, kde může rodina aktivně strávit čas a tohle mě mrzí.  mám jediný problém a to je ten že za děti je zodpovědný jejich zákonný zástupce ( až se jednou něco stane tak to bude mazec)
  • Chápu že každý pořadatel chce udělat soutěž jinak a nikdy se neshodneme např. v tom jestli sjednocovat body na šíp, nebo kolik náhody má v soutěži být mimo ligové disciplíny, ale to bych opravdu nechal pořadatelům a zpětné vazbě od soutěžících na rozdíl od vrchních dvou bodů, které dle mého názoru mají vliv na obraz ligy jak z hlediska přívětivosti tak z hlediska fair play. plně souhlasím s tím že je to věc pořadatele ( zastávám názor vyváženosti každý šíp dobře trefený , mám mít přibližně stejnou hodnotu  příklad 10 šípů na T50m dejme tomu = 50 bodů , pak někdy trefím dobře 3 šípy =100bodů )
Druhé téma je přístup ke změnám z hlediska Rady ATL. Přišlo mi trochu zvláštní, že celkem podstatná změna, jako přebodování disciplín se projedná tak rychle, aniž by by někoho zajímalo co si o tom myslí střílející nečlenové. Přijde mi, že bychom měli tvořit komunitu a tak by mi přišlo vhodnější, klidně na Radě projednat varianty, ale ty pak dát na fórum s tím  jaké má která varianta výhody a nechat všechny se k tomu vyjádřit (případně třeba aspoň nezávazně hlasovat). Nebyl přeci žádný spěch, celou sezónu se mohlo o takové změně jednat, popovídat si po závodě atd. a pak před posledním závodem schválit pravidla pro novou sezónu. Stejně tak by se dala otevřít možnost samotné úpravy disciplín, např. za mě jsou dvě dálkové disciplíny dost náročné na prostor a bezpečnost (ústup a 50 m) a klidně bych 50m nahradil 30 nebo něčím úplně jiným, ale to teď jen nadhazuji. na Valných Hromadách se to diskutuje už asi 3 roky (změna bodování tak aby byli bodově vyvážené ) za  mě 20m/50m rychlostřelba a Králův ústup jsou dokonalý mix různosti.

mlčoch
Odpovědět
#4
Ahoj všichni,
přidávám svůj pohled na věc:

- turnaj pouze z ligových disciplín by neměl být součástí LL. Každá možnost moci si zastřílet a porovnat výsledky je určitě přínosná, ale je jasné, že střelcům, kteří nejsou z blízkého okolí se nevyplatí přijet jen na 4 disciplíny a jsou tak znevýhodněni. My jsme také zvažovali účast a i když bydlíme prakticky za rohem tak jsme nakonec nejeli.

- co se týče dětských skupin jsem spíše zastáncem, že rodiče jsou zodpovědní za své děti a měli by je mít po dobu turnaje pod dohledem. Když s námi ještě jezdili naše děti, tak jsme turnaje měli v podstatě jako rodinný výlet a byli jsme rádi za společně strávený čas.

- úprava bodování disciplín. Jak psal Lucínek, v průběhu času se střelecké dovednosti vyvíjejí a je to vidět na výsledcích ve všech disciplínách LL. Nastřílet na rychlostřelbě nebo KÚ 90, 100 a více bodů již není úplná výjimka, ale na T20 a T50 ? Proto si myslím, že úprava bodování je správný krok. Dobří rychlostřelci a "ústupáři" si stejně svoje body nastřílí, ale terčovky budou hrát rovnocenou roli v celkovém hodnocení.

hlavně ať nás střílení stále baví, vždyť pořád jsou to amatérské turnaje a ne kvalifikace na olympiádu  Smile

Libor B.
MMN
Odpovědět
#5
To už otevíráme další témata - účast jen v ligových disciplínách bez účasti ve zbytku turnaje, minimální kapacita turnaje, minimální počty disciplín. Těch témat je samozřejmě hodně.

Třeba těch zmíněných 10 + LL, to je 14 disciplín, to je podle mě už docela hodně a třeba takový zimní turnaj takový neuděláš, protože to neodstřílíš za světla. Mít jako rozumné minimum 10 disciplín (včetně LL) bych asi podpořil, turnaj s méně než 8 disciplínami už ani neberu jako turnaj a představa, že kvůli tomu jedu někam přes půl republiky je imho nesmysl.

Kapacita turnajů je další třaskavé téma, protože popularita roste, počet účastníků také a proto se také objevují v kalendáři věty typu "Přihlašování bude spuštěno zde v neděli 23.6.2024 20:00 hodin." A jsou turnaje, kde u toho počítadla musíš v tu hodinu opravdu sedět, koukat, jestli už je přihlašování spuštěné a jakmile je, tak se rychle registrovat, protože za 10 minut už se to nepovede, neboť je "plno". A je z pohledu LL fér, že mě někdo předstihne na turnaji, na který on se dostal a já ne, protože "bylo plno"?

Jestli někdo odběhá na turnaji jen disciplíny LL a zbytek ne, to je taky na zvážení, lze to chápat třeba u pořadatele, který kolem toho lítá jako blázen a prostě celý turnaj nedá, ale upřímně v takové situaci se ani nedá moc počítat s nějakým famózním nástřelem, protože pořadatel na svém turnaji na střelbu zrovna moc klidu nemá. Jet někam na "cizí" turnaj a odstřílet si jen ligu, to už je jako u toho zmíněného netolického turnaje - mně by to za tu cestu ani nestálo. Nakolik to je nebo není výhoda, nad tím jsem moc nepřemýšlel, člověk není unavený, ale ani rozstřílený ...

Těch kontroverzí je samozřejmě hodně, proto je dobré se o tom bavit a vyjasňovat si postoje, které se sice vždycky budou člověk od člověka lišit, ale aspoň nám pomohou pochopit a zvážit názory ostatních.
Odpovědět
#6
 mlčoch  
( debata je dobrá a zároveň nutná , třeba pro osvětlení situace těch, kteří  turnaj nepořádají )
Třeba těch zmíněných 10 + LL, to je 14 disciplín, to je podle mě už docela hodně a třeba takový zimní turnaj takový neuděláš, protože to neodstřílíš za světla. Mít jako rozumné minimum 10 disciplín (včetně LL) bych asi podpořil, turnaj s méně než 8 disciplínami už ani neberu jako turnaj a představa, že kvůli tomu jedu někam přes půl republiky je imho nesmysl.  Těch 14 minimum je i zároveň dobré pro pořadatele , je třeba si uvědomit aby byla i dobrá prostupnost turnaje čím víc disciplín tím menší počet střelců na skupinu a nikde se nečeká , pěkně se to točí.

Kapacita turnajů je další třaskavé téma, protože popularita roste, počet účastníků také a proto se také objevují v kalendáři věty typu "Přihlašování bude spuštěno zde v neděli 23.6.2024 20:00 hodin." A jsou turnaje, kde u toho počítadla musíš v tu hodinu opravdu sedět, koukat, jestli už je přihlašování spuštěné a jakmile je, tak se rychle registrovat, protože za 10 minut už se to nepovede, neboť je "plno". A je z pohledu LL fér, že mě někdo předstihne na turnaji, na který on se dostal a já ne, protože "bylo plno"?, Čím větší střelecká základna , tím se může stát že se atraktivní turnaje naplní rychle . S tím se nadá nic dělat a pořadatele by 130 lidí na turnaj obtížně umisťovali .  Letos se to asi nestalo protože když se podíváte ,tak aktivních střelců je méně než v předchozích ročnících.

Jestli někdo odběhá na turnaji jen disciplíny LL a zbytek ne, to je taky na zvážení, lze to chápat třeba u pořadatele, který kolem toho lítá jako blázen a prostě celý turnaj nedá, ale upřímně v takové situaci se ani nedá moc počítat s nějakým famózním nástřelem, protože pořadatel na svém turnaji na střelbu zrovna moc klidu nemá. Jet někam na "cizí" turnaj a odstřílet si jen ligu, to už je jako u toho zmíněného netolického turnaje - mně by to za tu cestu ani nestálo. Nakolik to je nebo není výhoda, nad tím jsem moc nepřemýšlel, člověk není unavený, ale ani rozstřílený ... Souhlasím že pořadatel na vlastním turnaji moc klidu nezažije. Nikdy jsem klid neměl .Ale jednou nebo dvakrát jsem to už někde viděl, že si někdo odstřílel jen LL , A já z toho nemám dobrý pocit.

mlčoch
Odpovědět
#7
(06-20-2024, 02:41 PM)Mlčoch Napsal(a): Kapacita turnajů je další třaskavé téma, protože popularita roste, počet účastníků také a proto se také objevují v kalendáři věty typu "Přihlašování bude spuštěno zde v neděli 23.6.2024 20:00 hodin." A jsou turnaje, kde u toho počítadla musíš v tu hodinu opravdu sedět, koukat, jestli už je přihlašování spuštěné a jakmile je, tak se rychle registrovat, protože za 10 minut už se to nepovede, neboť je "plno". A je z pohledu LL fér, že mě někdo předstihne na turnaji, na který on se dostal a já ne, protože "bylo plno"?, Čím větší střelecká základna , tím se může stát že se atraktivní turnaje naplní rychle . S tím se nadá nic dělat a pořadatele by 130 lidí na turnaj obtížně umisťovali .  Letos se to asi nestalo protože když se podíváte ,tak aktivních střelců je méně než v předchozích ročnících.

Ahoj, tohle je dlouho další zajímavé téma, které by bylo dobré probrat a zjistit jestli má nějaká nová varianta větší podporu, nebo jestli nějaké opatření nemůže pomoct situaci vylepšit. Za sebe bych navrhoval minimálně změnit způsob započítávání výsledků do ligy a hned by odpadla část problému, výsledky by byly napínavější a nemuselo bys tak čekat jestli se člověk na turnaj dostane nebo ne. Kam mířím: inspirace WRC 2 :-)  tedy je např. 13 závodů za rok, soutěžící si předem zvolí kterých 7 se mu bude od celkového pořadí počítat a škrtne se mu jeden nejhorší. Dle tradice LL by to mohla být třeba i varianta že se zas započítají 3 nelepší z těch 7 nebo třeba 5 a střelec by musel při registraci na konkrétní závod nahlásit zda závod do ligy chce nebo ne. Vytvářelo by to rovnoměrný tlak, odpadlo by to, že pro zvýšení šancí je třeba objet všechny závody a nemusí mít nikdo pocit, že když se nedostane, tak zrovna na tomto závodě si prohraje ligu. Bylo by to zajímavější i pro děti a ty, kteří z časových nebo finančních důvodů nemohou odjet všechno, nebo se všude nevejdou. Dosavadní způsob výběru 12 výsledků napříč celým rokem dost zkresluje. Že by mohla být mnohem širší paleta opatření, co posunout, abych LL byla zajímavá i pro nováčky, přístupnější a měla potenciál na to, aby vznikaly další kluby a soutěže. To je to co bych si přál nejvíc. 

Valných Hromadách se to diskutuje už asi 3 roky (změna bodování tak aby byli bodově vyvážené ) za  mě 20m/50m rychlostřelba a Králův ústup jsou dokonalý mix různosti.
Souhlasím je to zajímavý mix, jen mě zajímalo jak ostatní pořadatelé mají nebo nemají problém dostat na trať 2 tak prostorově náročné disciplíny, my s tím máme problém i v takovém areálu jaký máme na Václava a když jsme zvažovali druhý turnaj u naší střelnice, tak je to téměř neřešitelné a přitom by se tam s okolním prostorem a krásnou pískovcovou skálou dal udělat parádní turnaj.
 

Lucíínek
Dětská skupina:
Máme za sebou celkem 7 ročníků Lukohrátek a dětská skupina v minulosti už byla, děti udělaly partu, byla to pro ně zase jiná zkušenost a povětšinou si to ty děti celkem užily.

Nevidím problém v dětské skupině jako takové, pokud na to děti jsou zvyklé a pokud to tak vyhovuje rodičům a pořadatel chce nést riziko, ale vadí mi, že to není dobrovolné, tedy že kdo se tomu nepodřídí, tak musí dítě postaršit mezi dospělé. Chápu koncept aktuálního závodu, ale často je to tak, že děti mají prostě mety blíže a někde náhradní disciplínu nebo něco nestřílí. Ale pořádat vlastně dva závody v jeden den, jeden pro děti a druhý pro dospělé na stejné místě nechápu. I v 3D IFAA je automatické, že pokud se střelec přihlásí s dětmi tak může jít ve stejné skupině alespoň jeden rodič a oproti tomu mi duch LL a ATL prostě přijde rodinnější a tak to respektuji ale nechápu. 

Odpovědět
#8
Pokud ti Ondro prijde 50m a 100m na KU hodne, tak by se takovy turnaj, kde to neni mozne zajistit i s rezervou, asi nemel poradat. Nechci ted resit, ze luky a sipy jsou na tom technologicky lepe a lepe. Chci resit to, ze pokud nemuzes zajistit dostatecne bezpecny prostor za tercem, tak je to problem. Bezpecny prostor neni sit nebo kus hadru, ktery slabouckym lukem snadno prostrelim, ale bud teren jako pevna prekazka a nebo dostatecne prehledna plocha. Klidne v kombinaci s tou siti. Odrazeny sip zmizi i 100+ metru daleko. Takze je z hlediska bezpecnosti jedno, jestli je terc na 30 nebo 50, z hlediska souteze je 20m vs 30m nuda.
A jinak souhlasim, 4 discipliny mi nestoji za tech 200 a vice kilaku z Brna kamkoliv na turnaj v patecnich kolonach. Do Truskovic jsem jel 4 hodiny. To je 2x vic casu, nez za kolik odstrilim 4 discipliny, spolknu obed a bez placeni utecu. Me by zajimalo, jestli nekdo neuvazoval udelat turnaj v nedeli, nebo to rozdelit sobota odpolko a nedele dopoledne. Ta patecni cesta je pokazde utrpeni, do Dlouhyho Ujezda jsem jel jednou 8,5 hodiny.
Odpovědět
#9
Ahoj všem,
naprosto souhlasím s Lucínkem. Také jsem si všiml jak spolu děcka téměř nekomunikují ,a at už z jakéhokoli důvodu těžko hledají společnou řeč.   Také nostalgicky vzpomínám jak z dnešního pohledu drsné zkoušky a hry jsme absolvovali s oddílem na táborech.
..vnímám však jedno ALE... 
..  Ve všech propozicích je účast dětí (v podstatě by měla být až do 18let)  podmíněna osobou dospělou.
Pokud půjde dětská skupina se souhlasem rodičů s jedním dospělcem, padá veškerá odpovědnost za děti na něj , což by mělo být asi potvrzeno i písemnou formou.Jak ze strany rodičů, tak toho ,komu budou děti svěřeni.  Pohoda to je do prvního úrazu.. Tož tak.
Odpovědět
#10
(06-20-2024, 11:28 PM)Stalker Napsal(a): Pokud ti Ondro prijde 50m a 100m na KU hodne, tak by se takovy turnaj, kde to neni mozne zajistit i s rezervou, asi nemel poradat. Nechci ted resit, ze luky a sipy jsou na tom technologicky lepe a lepe. Chci resit to, ze pokud nemuzes zajistit dostatecne bezpecny prostor za tercem, tak je to problem. Bezpecny prostor neni sit nebo kus hadru, ktery slabouckym lukem snadno prostrelim, ale bud teren jako pevna prekazka a nebo dostatecne prehledna plocha. Klidne v kombinaci s tou siti. Odrazeny sip zmizi i 100+ metru daleko. Takze je z hlediska bezpecnosti jedno, jestli je terc na 30 nebo 50, z hlediska souteze je 20m vs 30m nuda.

Dvě dálkové mi přijdou hodně právě z důvodu bezpečnosti a srovnatelnosti podmínek a jestli je to 30 nebo 50 je z hlediska bezpečnosti velký rozdíl a na některých turnajích je znát, že omezení místem vede k dost rizikovým umístění terčovnic a to nejen dálkových. Za sebe pro turnaje upřednostňuji členité prostředí, které nabízí spousty protisvahů (bezpečnot, nemusí se hledat šípy, terén dělá krásnou kulisu a naopak mě děsí představa, že budeme střílet jen na rovině na loukách, u kterých je navíc čím dál těžší se s majiteli domluvit, že mu nebude vadit, že se mu přes ní přežene stádo lukostřelců). Různost turnajů a možnost  si zkusit tam to a jinde zas tohle, mi přijde na ATL atraktivní, kdo má místo může do turnaje přidat putu nebo další dálkovou, kdo ho nemá soustředí se třeba na pohybové nebo na přesnost (ono rozřadit střele se dá dle nástřelu i na méně metrů, vzhledem k tomu že nestřílíme kladky ani kuše a naopak za mě je fajn když jsou terče přístupné i nováčkům a ti co si věří se roztřídí na počtech zón a "desítek").  Ono ale najít dostupný mix, aby bylo kam dát cca 14 disciplín a z toho dvě velmi prostorově náročné je prostě někdy docela oříšek, a mě jen zajímá jestli to není třeba překážka pro někoho, kdo by chtěl přidat další turnaj do kalendáře, parta která třeba jezdí, ale nic nepořádá, nebo když by chtěl nějaký klub (jako my) přidat další turnaj na atraktivní lokalitě, která má jedinou vadu - dvě dálkové se tam prostě nevejdou). Beru ATL a LL jako něco co vystihuje heslo "Lukostřelci sobě". Tedy máme zatím velmi přívětivé startovné ve srovnání např. s 3D závody a tím kolik si toho člověk za jeden den nastřílí. Nerazím cestu nutně 20 a 30 ve smyslu dvě stejné terčovky, klidně to může být na 30 něco kde bude propojen čas a body, nebo pyramida nebo to může být dříve zvažovaný soustřel atd. (což jsem psal i v úvodu, že 30 je např.). Variantou by také bylo, kdyby pořadatel mohl zařadit závod do ligy alespoň se třemi ligovkami, pokud nebude žádná jiná úprava (např. zmiňovaná možnost počítat méně závodů). Samozřejmě pokud nikdo obdobný problém nemá, nebo by ho to k pořádání turnaje nemotivovalo, tak to nemá smysl a náš problém je snadno vyřešitelný tím, že turnaje na zbylých pěkných místech budeme dál dělat jen jako klubové, ale mohlo by to rozšířit i zimní nabídku.  
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)