Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novinky ze světa kuší, testy, srovnání
To Watcher

Ano, oba modely jsme tu uváděli. Nejvyššími a zároveň nejdražšími modely budou typy Assassin.
Assassin TD 420 s jednoduše dělitelnou přední částí, integrovaným nátahovým kličkovým mechanismem
(s nátahovou silou 14 lb), s celkovou nátahovou sílou 290 lb a rychlostí 420 fps s 350 gr. šípem.
Cenou 1900 dolarů i výkony tak stojí nad standardním Assassinem z loňského roku, který nadále zůstává v nabídce.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...in-420-td/



O řadu níže stojí klasické Bulldogy. Letošní novinka Bulldog 440 je s nátahovou silou 300 lb a rychlostí 440 fps s 350 gr. šípem nejsilnějším a nejrychlejším produkčním Excaliburem všech dob. S cenou 1500 dolarů pak stojí těsně pod modely Assassin. Ve standardním příslušenství nechybí externí kličkový mechanismus, který redukuje sílu nátahu na snadných 15 lb.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...lldog-440/



Další novinkou pro letošní rok, stojící cenově i výkonově pod oběma výše zmíněnými modely, je malý typ
Micro TD 360. Pracuje stejně jako Assassin TD 420 se snadno snímatelnou přední částí. Stejně, jako levnější Bulldog 440, pak používá externí kličkový mechanismus, který redukuje sílu nátahu na příjemných 12 lb.
S cenou 1400 dolarů opět nepatří k nejlevnějším.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...or-360-td/



Levným modelem se stává novinka Matrix G340, která se cenou 650 dolarů společně s typy Grizzly (600 dolarů) a GRZ2 (550 dolarů) řadí k entry modelům Excaliburu. Specifický prvkem je pro ně plastový vodící rail. Ani v této třídě kuší to s danou cenou nebudou mít snadné. Konkurence nespí a je veliká.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbows/matrix-g340/




Pravdou je, že dělením kuše na snadno rozebíratelné celky, integrovanou nebo externí nátahovou kličkou se Excaliburu daří zpovzdálí držet současného vývoje. Je sympatická snaha inovovat a vymýšlet další zajímavá řešení.
Pro konkurenční prostředí a zákazníka je to opět jedině dobře.

Co se týká pověstné životnosti, ta je, dle mého, už jen legendou a vzpomínkou na staré modely ještě pod dohledem zakladatelů, manželů Billa a Kathy Troubridgeových. Po převzetí Bowtechem (Stryker Crossbows) se pověst Excaliburu výrazně zhoršila (uvedení a následné problémy s výkonnými řadami Matrix a Micro). Žádná kuše už nebude schopna nastřílet deseti či statisíce ran s minimálními servisními úkony či náklady, jako staré Excalibury.
To je zkrátka daný fakt. Dnes jsem měl možnost si z něj zastřílet a nepřestane mě překvapovat jednoduchost, účinnost a přesnost této, dnes již více než třicetileté konstrukce. Ale to sem nepatří.
Myslím, že současný Excalibur čeká hodně práce, aby si dobrou reputaci vylepšili a udrželi jí. Něčím podobným si prošel a prochází Barnett nebo Horton.
Jako milovník dnes už legendárních vintage modelů těchto značek mi nezbývá, než si povzdechnout, věřit a držet palce v dalším úspěšném vývoji. Ale to je zase na dlouhé psaní...
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Novinky ze světa kuší, testy, srovnání - od DanM - 01-13-2019, 08:21 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)