Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primitivní luky
Vůbec nevidím svůj poslední příspěvek, pokud se přihlásím!

Je vidět až po odeslání další zprávy.

Woodane, luk je dlouhý asi 180 cm, špičky jsou reflexní. V průřezu se jedná o tvar D. Kmen byl tenký' tak převažuje bělové dřevo. Ale už je to lepší, sušil jsem to pak ještě další týden na radiátoru a už to rameno drží tvar mnohem líp. Jednoduše to nebylo dosušené. Měření síly dalo 27 kilo, což je přes 50 lbs. Po ohýbání teplem ten luk nedávám na tiller, musí napřed vychladnout.
Odpovědět
Wink 
(12-22-2018, 02:15 PM)Rgx Napsal(a): Vůbec nevidím svůj poslední příspěvek, pokud se přihlásím!

Je vidět až po odeslání další zprávy.

Woodane, luk je dlouhý asi 180 cm, špičky jsou reflexní. V průřezu se jedná o tvar D. Kmen byl tenký' tak převažuje bělové dřevo. Ale už je to lepší, sušil jsem to pak ještě další týden na radiátoru a už to rameno drží tvar mnohem líp. Jednoduše to nebylo dosušené. Měření síly dalo 27 kilo, což je přes 50 lbs. Po ohýbání teplem ten luk nedávám na tiller, musí napřed vychladnout.

postni potom výsledok ;-)
Odpovědět
woodan
na počudovanie aj ten tenký agát má len malú vrstvu beľového dreva, asi 3/4 jadra. Rezal som to všetko pri Váhu...
Odpovědět
(12-23-2018, 08:12 PM)opossum Napsal(a): woodan
na počudovanie aj ten tenký agát má len malú vrstvu beľového dreva, asi 3/4 jadra. Rezal som to všetko pri Váhu...
chystám sa tiež na agát, vyhliadol som si cca 13 -15 cm kmene, tak som na ten pomer celkom zvedavý. Dík za info opossum.
Odpovědět
woodan
Ale asi má husté letokruhy (už sa nepamätám), a vraj agát má byť so širokými letokruhmi.
Zrezal som nedávno ešte bazu, krásne rovné kusy, kôra pekne rovnobežne s kmeňom, a nedal som si poradiť podľa fóra, rozštiepil som to, a šlo to do vrtule až 90 stupňov. Ale aj tak som to nemal ako pozdĺžne rozrezať. uvidím, čo sa mi z toho podarí urobiť. Nebude z toho primitiv bow, chcem to len na brucho "mongola", toho bamusového, ktorého som zmršil tým hlohom...
Odpovědět
(12-23-2018, 09:21 PM)opossum Napsal(a): woodan
Ale asi má husté letokruhy (už sa nepamätám), a vraj agát má byť so širokými letokruhmi.
Zrezal som nedávno ešte bazu, krásne rovné kusy, kôra pekne rovnobežne s kmeňom, a nedal som si poradiť podľa fóra, rozštiepil som to, a šlo to do vrtule až 90 stupňov. Ale aj tak som to nemal ako pozdĺžne rozrezať. uvidím, čo sa mi z toho podarí urobiť. Nebude z toho primitiv bow, chcem to len na brucho "mongola", toho bamusového, ktorého som zmršil tým hlohom...

Ja bazu nikdy nerozrezujem resp. neštiepem. Hrubšie kmene bývajú spravidla napadnuté hubou a drevo nemá potrebnú kvalitu, aspoň v mojich končinách (Spiš, Šariš). Radšej mladší/tenší a zdravý kmeň. Postni potom výsledok.
Odpovědět
Jo, výsledok bude najskôr v lete...
Odpovědět
(12-16-2018, 05:49 PM)Rgx Napsal(a): Chlapi, poraďte. Udělal jsem si akátový luk, něco mezi plochým a dlouhým lukem. Jedno rameno bylo od přírody krásně tvarované, napřed mírný reflex u madla a špička asi v délce 30 cm je reflexní. Druhé rameno bylo rovné, tak jsem suchým teplem natvaroval reflexní špičku taky v délce 30 cm. Při tilerování je luk zpočátku pěkné symetrický, ale pro natahování nad 20 palců se uměle natvarovaná špička vyrovná. To dřevo je tam měkčí než u druhého ramene. Otázka: jde ten měkčí konec ramene nějak zafixovat v tom reflexu, aby to drželo tvar jak to druhé rameno?

Tvarovaním dreva za tepla väčšinou dochádza k zníženiu ohybovej pevnosti. Treba s tým počítať, nechať pred tvarovaním viac materiálu a potom dotilerovať. Najlepšie robiť reflex špičiek až na koncoch kde pôsobí pri náťahu najmenšia sila.
Odpovědět
Výsledek s posledním akátovým lukem: Dodatečné dosušení pomohlo ke stabilizaci tvaru reflexního ramene. Tvar luku je po nasazení tětivy docela pěkný, na tileru je to trochu horší, ale už se mi do toho nechce rýpat. Dneska jsem prvně střílel a zkoušel dostřel. Povětrnostní podmínky: Jasno, lehký vítr/protivítr, teplota asi -2°C . Tětiva Dacron, kupovaná, 12 vláken, délka pro 70" luk. Luk má něco mezi 50-60 Lbs. Nepochopitelně byl dostřel delší při střelbě proti větru. Asi ve větší výšce foukalo opačný směrem. Proti větru 205 metrů, po větru 190 metrů. Střílel jsem několikrát, vždy v sadě 3 stejné šípy 30" dlouhé, hmotnost asi 32 gramů, spine neznámý, barva černá, trubka napodobuje karbon, ale je těžší, je to výrobek z ČLR. Na zasněžené louce se daly krásně najít a většinou byly dost blízko sebe. Spokojenost. Teda úplně na 100% ne, protože nesmím myslet na lehkou vrtulózu toho luku. Bohužel, tato nemoc se dá léčit jedině sekerou a šoupnutím do roztopeného kotle...
Odpovědět
Z lehké vrtulózy si nic nedělej. Nemá to (nejen podle mne ale i podle uznávaných autorit) téměř žádný vliv na funkci primitivního luku.
Zdraví Luis
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející toto téma: 4 host(ů)