Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vertikální kuše
#8
Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych v rámci možností subjektivně zhodnotil Hickory Creek Mini.
Za tuto možnost KOŘENovi děkuji a cením si toho. Problémem je vždy nedostatek času. Střílení by mohlo být vždy více. A pokaždé, když si na něco dalšího vzpomenu, bych se potřeboval ještě na něco podívat...

Kuše je velice malá a kompaktní. Její jednoduché a rychlé složení a opětovné rozložení jí činní ještě skladnější. Vše je otázkou chvíle a pár pohybů, bez potřeby nářadí. To je velké plus právě při lovu nebo pohybu v přírodě a činí to kuši velice nenáročnou a jednoduchou na obsluhu.
Stejně tak její konstrukce. Rám je velice robustní z profilu z hliníkové slitiny čtvercového průřezu. Na něm jsou osazeny další součásti - vpředu vertikálně orientované lučiště na jehož levé straně je přední pažbička úchopu, na pravé straně, zhruba v polovině délky rámu, pak spoušťový mechanismus s pistolovou pažbičkou úchopu, nalevo od něj jednoduchá a bytelná montáž optiky a úplně vzadu vlevo, přímo vedle vaší tváře záchyt tětivy. Rám je zakončen jednoduchou botkou. Jde o velice čistě opracované díly s perfektní povrchovou úpravou (jemný černý elox). Krásná je zlatě vyvedená spoušť. Pojistka spouště je velice jednoduchá, ale opět vysoce funkční. Pouze posunete malé raménko tak, aby spoušť nešla zmáčknout. Velice pěkný je tyčkový převod od spouště k záchytu, který je možný v jednotlivých perforovaných otvorech vidět, a který v zadní části vystupuje viditelně ven. Záchyt očka tětivy je opět vyveden v lesklém zlatém eloxu. Nejen, že jeho perfektně hladký povrch minimálně namáhá tětivu (očko) na záchytu, ale i svou barvou (stejná jako u spouště), vizuálně zvýrazňuje důležité spouštěcí částí kuše. Šasi kuše je celkově "provrtáno" skrz na skrz otvory, které slouží nejen jako odlehčení, ale i jako spojovací body jednotlivých dílů s možností nejen jejich posunutí dle velikosti střelce, ale i kompletní přestavby z pravé na levou variantu. Jde o sofistikovanější a pohlednější Merkur Smile
Pro mnohé strojové, strohé, studené, ale bez výjimky funkční a trvanlivé. 

Samotné natažení kuše je napoprvé trochu složitější. Otočíte pojistkou spouště, odsunete si vzad kryt záchytu a strčíte nohu do třmenu. Nátah samotný, nastavený na 150 lb, mě překvapil svou obtížností. Zejména překonání počátečního odporu. Zřejmě to navíc umocňuje i větší délka nátahu a potřeba zaklesnout očko (D - loop) na záchyt. Bude to chtít jen trochu švihu a grifu. Je to další jednoduché a chytré řešení. Kuši totiž natáhnete vždy stejně, zvyšuje to přesnost a nepotřebujete žádné pomůcky jako lanový natahovák nebo klikový mechanismus. Opět v prostředí divoké přírody obrovská výhoda (už vidím ten zamotaný nebo ztracený natahovák,...). Navíc zatíženo a opotřebováváno je pouze očko, nikoliv tětiva samotná. Bude stačil vyměnit očko, jako v případě klasické omotávky jako u běžných. Když zachytíte tětivu, prostrčíte předním vedením šíp a pohybem zpět jej zacvaknete na tětivu jako u luku. Pak zasunete zpět krytku záchytu směrem dopředu. Ta přikryje záchyt a slouží zároveň jako lícnice. Odjistíte a můžete střílet. Je to pomalejší než ruční natažení běžné kuše, ale srovnatelné s natahováním lanovým natahovákem a rychlejší než s kličkovým mechanismem. Kuše se drží dobře, jen je to na poprvé zase nezvyk. Překvapivá je ale i stabilita a klid, se kterým jsem byl schopen udržet záměrný bod na cíli. Opět by bylo dobré strávit s kuší více času a vyzkoušet jak bych si vedl při střelbě na terč či figury. Pro lov mi ale přijde jak kuše, tak optika a jejich použití rychlé a instinktivní. Samotný výstřel je jemný, přirozený, spoušť perfektně čitelná. Střela velice rychlá. Na tak malou a lehkou kuši obrovská porce energie. Pokud bychom hledali kuši s poměrem váhy, velikosti, skladnosti a výkonu, tohle bude vítěz.

Závěrem bych chtěl jen dodat, že se určitě nejedná o kuši pro kohokoliv. Najde si své zákazníky, kteří jsou odlišní, mají jiné potřeby, jiné priority. Já tohle více než dobře chápu a fandím těm, kteří si stojí za svým a jdou si vlastní cestou. Doufám, že budu mít možnost si z této zajímavé kuše ještě někdy v budoucnu zastřílet. Je to nevšední zážitek, který určitě stojí za to.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
Vertikální kuše - od KOŘEN - 11-28-2017, 05:01 PM
RE: Vertikální kuše - od Tecumseh - 11-28-2017, 06:37 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 11-28-2017, 07:59 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 12-04-2017, 05:22 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 12-10-2017, 03:25 PM
RE: Vertikální kuše - od svikaj - 12-16-2017, 08:11 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 12-16-2017, 09:25 PM
RE: Vertikální kuše - od DanM - 12-23-2017, 12:06 AM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 12-23-2017, 06:26 PM
RE: Vertikální kuše - od Jeník - 01-10-2018, 02:49 PM
RE: Vertikální kuše - od sqUrf - 03-14-2018, 08:23 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 03-14-2018, 08:58 PM
RE: Vertikální kuše - od sqUrf - 03-14-2018, 09:19 PM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 08-02-2018, 09:51 PM
RE: Vertikální kuše - od spitamen - 08-18-2018, 09:36 AM
RE: Vertikální kuše - od KOŘEN - 08-19-2018, 09:30 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)