01-13-2018, 02:04 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01-13-2018, 06:48 PM uživatelem woodan.)
(01-13-2018, 12:20 PM)kosmi Napsal(a): ahoj,
pokouším se vyrobit primitiv z akátu. není to asi ta nejlepší volba pro začátečníka ale roste jich tu v okolí hodně.
Problém je že je to všechno hrozně křivé. Pokácel jsem toho celkem dost :-) pak na čtvrtky a sušit.
Tenhle kousek je sušený v bytě cca 3 měsíc a postupně ubírám materiál, zatím je to polotovar, ještě není úplně odstraněné bělové dřevo.
Luk je dlouhý 130cm. Je to asi trochu málo ale než jsem s tím začal tak se jeden konec zkroutil, musel jsem to odříznout.
Potřeboval bych poradit jak pokračovat při tilerování. Jak na tvar ramen. Trochu se kroutí podélně.
Měl by to být slabý dětský/juniorský luk. Nátah do 26 palců, libráž mezi 15 a 20.
fotky tady: odkaz
ahoj, na náťah 26" potrebuješ dĺžku dreva aspoň 62" od zárezu po zárez. Pri tak krátkom dreve sa ti to môže začať bortiť. Vyzerá to na pomerne tenký kus dreva, aký bol priemer kmeňa? Aká je šírka ramien pri rukoväti aktuálne? Podľa toho čo vidím na foto by som to nechal široké aké je to pri rukoväti, potom pokračoval s touto šírkou do stredu ramena, od stredu ramena zúženie až na šírku 8mm u špičky. Čím plochší luk bude tým skôr vydrží. Hrúbku ramien budeš riešiť až pri tilerovaní, pri tomto profile by som riešil tvar elipsy...Iná alternatíva by bolo nechať o niečo širšie konce a spraviť reflexné špičky, v galérii z roku 2017 mám taký hneď prvý luk z javoru. Švihá to potom o niečo lepšie aj ten tvar je zaujímavejší...