Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spine neboli tuhost šípu
#1
Ahoj, přestože jsme se tomuto tématu věnovali už na jiných vláknech, otvírám nové, jak jsem slíbil v článku na hlavní straně.
Lojza
Odpovědět
#2
(12-14-2021, 11:12 AM)Luis Napsal(a): Ahoj, přestože jsme se tomuto tématu věnovali už na jiných vláknech, otvírám nové, jak jsem slíbil v článku na hlavní straně.
Lojza

Lojzíku piš častěji mě ty tvoje/vaše články tak baví čístSmile
Odpovědět
#3
Děkuji za článek i otevřené vlákno a zkusím nadhodit nadpisy dalších odstavců, na které se budu moc těšit.

i) změna reálného spinu šípu změnou jeho délky, hmotnosti hrotu ( + jak změna těžiště šípu ovlivní vhodný spin)
ii) změna spinu šípu s ohledem na teplotu okolí, trvanlivost materiálu (počet realizovaných výstřelů)
iii) vztah vhodného spinu a typu luku/techniky výstřelu (při stejné libráži a délce nátahu)
iv) konické/bikonické šípy a další typy šípů se spinem měnícím se po těle šípu (lepení)
Odpovědět
#4
Díky za odpovědi, kamrádi, tuhost šípu je opravdu pěkné téma. Na zimu jak dělané, že. Už se těším.
Lojza
Odpovědět
#5
Tak tedy nejdřív ta závislost spinu na teplotě. Dnes jsem si ověřil moje stará měření. Tuhost dřevěného šípu se při minus pěti zvětší o cca 15 % ve srovnání s tuhostí při plus dvaceti. Tuhost uhlíkových šípů se prakticky v tomto intervalu teplot nemění.
Jaké máte zkušenosti vy?
Zdraví Lojza
Odpovědět
#6
Uhlíkovi karbonové šípy jsou v běžných teplotách asi bez změny. Horší je, že na tom uplne stejně není luk, který v mrazu pocitově lehce tuhne a bude mít tedy větší sílu na stejně měkké šípy.
Odpovědět
#7
To máš pravdu, Jiří. Zatímco u karbonového šípu jsou změny tuhosti zanedbatelné, karbonový luk ve výše uvedeném teplotním  intervalu mění tuhost i o více než tři procenta. Při střelbě na větší vzdálenosti se to citelně projeví. Dřevěný luk (maklura) tuhne o nějakých osm procent, takže do jisté míry se tím vyrovná tuhnutí dřevěvého šípu. 
Hezkou zimu Ti přeje Lojza
Odpovědět
#8
To jsou zajímavé dotazy. Osobně problém tuhnutí šípu při mrazu nevidím jako problém, protože při mrazu v podstatě nestřílím, ale jako výrazně větší problém vidím měknutí dřevěných šípů při zvlhnutí, protože zmokneš na každém druhém až třetím turnaji a uchránit před tím šípy pořádně nejde. To jste taky někdo měřil, jak velký problém to je? Pocitově velký, ty šípy se začínají kroutit jak hadi ...
Odpovědět
#9
Ahoj, Lucínku, já jsem to osobně neměřil nikdy. Ani nevím, jestli to má smysl. Když mi na turnaji zmoknou šípy a luk, rozloučím se s veškerými nadějemi a protrápím se nějak turnajem k jeho konci. Myslím, že primitivové to už tak mají. Problém to je, myslím, zásadní a těžko řešitelný. Člověk je většinou rád, že výzbroj přežije.
Odpovědět
#10
A vliv nátěrů / napouštění na tu nasákavost? Zda nějak znatelně pomůže nějaký lak, vosk, olej ... ? Máte s tím někdo zkušenost? Já tedy moc ne, zatím jsem se k té fázi experimentování moc nedostal.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)