Témat: 9
Registrován od: Mar 2017
Hodnocení:
2
06-12-2019, 04:05 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06-12-2019, 04:06 PM uživatelem Luis.
Důvod editace: čárka
)
Milý Jasane,
tak to asi budeš ty, komu údajně dal Venca Jirků na mně kontakt kvůli výrobě luku z jasanu! Nejdříve k jasanu. Jasan je pro začátečníka dobré dřevo. Od luku nelze očekávat zázraky, ale střílet bude. Pokud se ti povede. Na poleno se můžeme podívat v Habří o víkendu, kam jedu na turnaj. Podívej se do propozic na hlavní stranu.
Teď k "Osage ": Maklura jabloňolistá (lat. pomifera), anglicky Osage Orange je strom příbuzný moruši a může dát vynikající lukařské dřevo. Roste v Americe a jižní Evropě, pokud vím, nejblíž v Maďarsku. Mohu ti dovézt něco na ukázku do Habří.
Zdraví Alois z Velkého Jeníkova
Témat: 1
Registrován od: Jun 2019
Hodnocení:
0
Ahoj moc bych chtěl poděkovat Luisovi za rady kterých se mi dostalo a doufám že důvěru do mě vloženou nezklamu! :-)
Témat: 0
Registrován od: Feb 2018
Hodnocení:
0
Zdravím všechny,
Rád bych se zeptal na schnutí dřeva. Stačí nechat dřevo vyschnout při pokojové teplotě, nebo je potřeba ho uměle dosušovat? Myslím teď konkrétně akát nebo jilm. Mám doma už asi dva roky hrubý tvar luku z akátu, cca 1,5’ silný. Ptám se, protože se mě nedaří vyrobit luk, který by neměl aspoň palec set...většinou víc.Tak nevím, jestli je to vlhkostí, nebo přepínáním při tilleru.
Díky moc za rady!
Hezký den.
Témat: 6
Registrován od: Apr 2017
Hodnocení:
1
(09-23-2019, 07:05 PM)Tom1 Napsal(a): Zdravím všechny,
Rád bych se zeptal na schnutí dřeva. Stačí nechat dřevo vyschnout při pokojové teplotě, nebo je potřeba ho uměle dosušovat? Myslím teď konkrétně akát nebo jilm. Mám doma už asi dva roky hrubý tvar luku z akátu, cca 1,5’ silný. Ptám se, protože se mě nedaří vyrobit luk, který by neměl aspoň palec set...většinou víc.Tak nevím, jestli je to vlhkostí, nebo přepínáním při tilleru.
Díky moc za rady!
Hezký den.
Ahoj, po takej dlhej dobe to už bude suché. Ten set ti vzniká najskôr pri tillerovaní, hlavne ak nemáš kladkový tiller (nemám tiež). Zo setu 1 palec by som si nič nerobil, na agát je to v pohode. Postni nejaké tvoje luky, ak máš niečo hotové
Témat: 3
Hodnocení:
2
Nedávno som robil trochu s osage. Je to vo svojej podstate tak pružný materiál, že funguje aj keď je luk urobený úplne blbe. Mohol som porovnať, moje najlepšie agáty sa tomu iba trochu približujú. Nemyslím v rýchlosti, agát môže byť rýchlejší, osage je oveľa trvanlivejší.
Máte niekto skúsenosť s čerešňou? Suším teraz prvý krát pekný kúsok na vyskúšanie.
Témat: 6
Hodnocení:
1
(11-06-2019, 08:45 AM)cornus Napsal(a): Nedávno som robil trochu s osage. Je to vo svojej podstate tak pružný materiál, že funguje aj keď je luk urobený úplne blbe. Mohol som porovnať, moje najlepšie agáty sa tomu iba trochu približujú. Nemyslím v rýchlosti, agát môže byť rýchlejší, osage je oveľa trvanlivejší.
Máte niekto skúsenosť s čerešňou? Suším teraz prvý krát pekný kúsok na vyskúšanie.
Ahoj Cornus. Ako si sa dostal k osage? S tými blbými tvarmi u osage lukov máš pravdu, poväčšina tých amerických lukov je takto sprasených, ale veselo im to strieľa...Videl som tiež pár pekných rovných divých čerešní. Daj potom vedieť aké to má vlastnosti. Ten luk z osage si mohol postnúť v galérii.
Témat: 9
Registrován od: Mar 2017
Hodnocení:
2
(11-06-2019, 08:45 AM)cornus Napsal(a): Nedávno som robil trochu s osage. Je to vo svojej podstate tak pružný materiál, že funguje aj keď je luk urobený úplne blbe. Mohol som porovnať, moje najlepšie agáty sa tomu iba trochu približujú. Nemyslím v rýchlosti, agát môže byť rýchlejší, osage je oveľa trvanlivejší.
Z třešně jsem zatím udělal jen jeden luk, má větší set, než bych si přál, doporučuji luk udělat v rámci možností co nejdelší. Jinak dřevo je dost odolné. Cornusi, já si nemyslím, že když uděláš luk (třeba i z maklury) úplně blbě, že bude fungovat. I maklura má své záludnosti, zajména, když z ní chceš dostat co nejvíc.
Dobré dny přeje Luis.
Registrován od: Sep 2018
Hodnocení:
1
Osage sa bez problémov dá objednať z Maďarska. Vysadili si a majú toho plné polia. Pokiaľ teda netrváte na pôvode z USA. Ono pár solitérov a to aj vyše 100 ročných rastie aj u nás - bývali súčasťou šľachtických parkov. A dokonca v centre Bratislavy je celý parčík čisto z Maklury - Osage Orange. Kedysi som mal šibnutý nápad vysadiť si doma okolo plotu - predávajú sa sadenice - celkom lacno. Keby som to urobil - už by mali cez 10 rokov a možno aj na biednejší luk by bolo he-he. Ak vám je okolo 20+- a silno vás baví tento koníček - vysádzajte ! Asi tak vznikli aj tie Maďarské plantáže.
Témat: 3
Hodnocení:
2
Z osage som iba upravoval cudzí luk. Vlastný som ešte nerobil. Čerešňové jadrové drevo sa zdá byť veľmi dobrý materiál. Až to vyschne a podarí sa dám vedieť. Farbou a vlastnosťami by sa to dalo vydávať za tis.
Registrován od: Sep 2018
Hodnocení:
1
12-13-2019, 01:32 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12-13-2019, 01:34 AM uživatelem Dusan1.)
Nevidím svoj starší príspevok, ani ten Cornusov. Ale pri témach je vidno, že čosi napísal.Zvláštne...
Práve som napísal, že nevidím starší svoj príspevok ani Cornusov - vraj to úspešne odišlo a zase pusto... divné.
|