Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lukohrátky - 20.7.2024
#21
Wink 
Ahoj, za sebe a své děti posílám VELKÉ díky za sobotní Lukohrátky. Spousta stanovišť byla pro nás nová, ale třeba střílení na trpaslíky z důlního vozíku nemělo chybu (skoro škoda na tu nádheru střílet). Také zdravím Hombreho, Staříka a Kibeho, dohromady moc zábavná skupina  Big Grin
Odpovědět
#22
Krásný den všem, ještě jednou děkujeme všem za účast a zde najdete výsledky soutěže jednotlivců.
Bohužel došlo na straně střelců (či jejich rodičů) k chybám v součtování výsledků, takže některé výsledky se liší.

Především se jedná o kategorii Malé děti, která byla VELMI vyrovnaná, rozdíl mezi 1. a 4. místem byl pouhých 32 Ká a vlivem chybného součtu nebyl vyhlášen správný vítěz kategorie, kterým se měl stát Tobík Uhlík. Protože malíček je v tom zcela nevinně, neboť si dozajista bodovačku nesčítal sám, tak tímto mu dodatečně gratulujeme a na nějakém dalším turnaji přivezeme medaili, diplom a cenu. 

Podobně je na tom Kája Sulová, která měla obsadit druhou příčku v kategorii dorost a nikoli příčku třetí. Ale ta už je dost velká na to, aby si výsledky zkontrolovala a přepočítala sama, takže zde ceremoniál opakovat nebudeme a musí se spokojit s medailí za třetí místo. 

Zajímavé je i umístění Ž a DK, nejčastěji žolíkovanou disciplínou byly asi kolečka a T50, ale dostalo se i na ostatní disciplíny. DK byla umísťována na široký okruh disciplín, asi jedinou disciplínou bez DK byl Rychlý Joe a T50. Největšimi smolaři na DK byly dvě nuly násleované 1 bodem, s uplatněním DK tedy body 2. Naopak nejlépe využitá DK se objevila hned u 3 střelců a to na hodnotě 182 Ká. Šanci na ještě lepší zápis měl Jerry, který na KÚ došel na 100m a připsal si tak 126 Ká bez DK, protože tuto uplatnil na T20. Odečítalo se také a to jak na Oko bere (max. -20 Ká), tak na Bivojovi (max. -15 Ká). 

Více se můžete sami podívat v přiloženém souboru.


Přiložené soubory
.xlsx   lukohratky2024vysledky.xlsx (Velikost: 35,53 KB / Stažení: 53)
Odpovědět
#23
Ahoj všem,
ještě než jsem začal psát , přečetl jsem si znovu celé výše tkané vlákno..a pokusím se vnést  svůj názor.

Nemohu jinak než nezačít velkým poděkováním za přípravu turnaje. To je nadevším a přesto nejede vlak. Bavily mne disciplíny, pizza na oběd -úžasné zpestření, pohodová skupina.
Kombinace běhu,soustředění,střílení..úžasný.Skoro všechny modré kolíky jsem přeběhl a vracel se, jak jsem byl vtáhnut do děje. 

Souhlasím s podotknutím, že některé terče byly níž .(a propo není  přeci udaná  přesná výška, ale minimální).  Nijak mi to nepokazilo turnaj!!! Současně však vnímám daná pravidla Ligy ,stejně tak jako  jejich kontrolu.  Je to závazek pro pořadatele, konrolní orgán i lukostřelce.   Z vlastní zkušenosti vím jak malá drobnost může pokazit desítky hodin práce. Berme to jako dar, ponaučení.... a tečka.

Myslím si, že vyhlašování dětských kategorií podle věku má skutečně význam pouze v případě, že se účastní za obě kategorie větší počet dětí .Pokud chceme dětem vštěpovat základy fair play, považuji za mnohem důležitější aby vnímali že závod nekončí po odstřílení disciplín, nýbrž vyhlášením vítězů.
Chápu, že mnohým to neumožní zaměstnání apd.To je dané.
Nezatleskat vítězům považuji nejen za nesportovní ,ale za velmi neuctivé .Nejen k nim, ale i k pořadatelům .

Na závěr jedno přání. Važme si lidí, kteří nezištně svůj čas věnují přípravě turnajů, važme si lidí, kteří dokáží v dobrém upozornit na chyby, važme si lidí 
co se neurazí a umí naslouchat. A v neposlední řadě zkusme se o tom víc bavit osobně než tady. Třeba na turnajových večírcích, nebo před vyhlášením vítězů. Přeji všem krásný zbytek léta a brzy naviděnou.   Wahinkpe
Odpovědět
#24
A po předání výsledků mi dovolte reagovat na vaše připomínky.

Ano, jsem si vědom toho, že terčovka a rychlostřelba byly poněkud přízemní a rovněž terčovnice na 50 m jen těsně splňuje požadovanou velikost a na okrajích se začíná zaoblovat a bude vhodné ji o pár centimetrů zvětšit.

Plně souhlasím s tím, že pokud jsou nějaká pravidla, měla by být dodržována, jinak ta pravidla nemusí vůbec být. Johanka a Lojzík jako reprezentanti Rady ATL pak mají tu nepopulární povinnost taková pravidla hlídat. Já s tím souhlasím, v rozporu se stávajícími pokyny pro pořadatele to bylo a určitě se pro příští turnaje takového nešvaru vyvaruji, byť za dobu, co LL funguje, byla turnajů s obdobně umístěnými terčovnicemi LL celá řada, takže jsem to v danou chvíli nevnímal jako zásadní problém. A ano, tehdy pokyny pro pořadatele ještě na webu nevisely.

Rozhodně pak musím souhlasit s výhradami u bojové stezky. Opravdu při plánování a procházení a vysekávání prostoru to člověk vnímá jinak, než když potom běží s lukem kolem terčů, že kterých ty šípy trčí. Toto jsem si uvědomil už když jsem disciplínu sám absolvoval a také si hned vzpomněl na to, proč že jsme dříve dávali ty mety před postavy a neběhalo se přímo kolem nich ... ale po 11 letech se to zapomene. Máme poznamenáno pro příště.

Objevil se i problém s trochu obtížným hledáním šípů na Oko bere a Demolici věžáků. Obojí nebylo způsobeno tím, že bychom byli líní posekat větší plochu, ostatně kolem KÚ bylo vysekáno takové menší fotbalové hřiště, ale tím, že louka patří soukromému zemědělci, který zde suší seno na zimu pro koně a zatímco vysekání bodláčí kolem KÚ není zásadní problém, tak vysekávání velkých ploch na té produkční části louky už ano. Takže Oko mělo záměrně velkou terčovnici, karty ve středu a krátké vzdálenosti, ale pokud někdo přestřelil, musel hledat. Věžáky podobně - vysekaný pruh byl dlouhý, ale úzký, leč nechalo se vždy střílet tak, aby dráha letu byla na vysekaném prostoru.

A chyba v pravidlech KÚ? Tak to jsi mne Lojzíku dostal, fakt jsem si dal tu práci a prošel si zápisy z VH, abych nakonec dohledal, že máš samozřejmě pravdu. Nejprve byl začátek vždy na 10m, to byly první ročníky. Potom se to posunulo na 15m a kratší mety se dělaly jen pro děti, mimochodem pro děti se začínalo dokonce už na 5m. Následně jsme na jedné VH někdy v roce 2011 odsouhlasili, že kvůli střelcům začátečníkům se opět umožní i dospělým začínat na 10 m a moci si volit začátek v rozsahu 10 - 30 m. Ale tohle, těch 10 m i pro dospělé, mi natolik vypadlo z paměti, že posledních 13 let (včetně nejméně 6. a 7. ročníku Lukohrátek, o tom posledním osmém ani nemluvím) prostě žiji v tom, že dospělí začínají 15 - 30 m, děti od 10 m a býval bych byl ochotný se o to s kýmkoli vsadit. No není to tak ... Asi je fakt lepší napsat u popisu disciplíny "Střílí se podle pravidel LL" a je to. Sice těm, kdo je neznají, to moc neřekne, ale zase člověk neudělá chybu, no ne? Každopádně děkuji za upozornění, v propozicích si to opravím.

Některým dalším výhradám sice nerozumím nebo je vnímám zřejmě zcela jinou optikou, ale jistě si o nich rád někde na turnaji s autory popovídám, další rozepisování mi přijde spíše kontraproduktivní. Bavil jsem se s řadou střelců, někteří mi i volali, aby mi osobně vyjádřili podporu a podělili se o svůj názor na turnaj i na ohlasy na něj, potažmo pak na následnou diskusi, která zde vznikla. Já jim za to děkuji, ale musím všechny ujistit o tom, že si věcných připomínek vážím a jsem za ně rád, protože nás posunují vpřed.

Každopádně vás všechny zase někdy rádi uvidíme u nás na návštěvě. Mějte krásný zbytek léta a těšíme se na vás, třeba v srpnu na Rejvízu.
Odpovědět
#25
Děkuji, Lucínku.
Lojza
Odpovědět
#26
(07-21-2024, 11:23 PM)Jana Napsal(a): Ahoj, tak mi to nedá a připojuji můj čistě subjektivní pohled. Aktuálně střílím jen svátečně, ale patřím k pamětníkům původních Lukohrátek a podobných turnajů od Zelího a Jařenky, od Lazeckých indiánů … a vždycky jsme se těšili, jak budeme střílet z jedoucího valníku, z posedu, na postavy na 70 m, na kombinaci běhu a střílení … A uplyne 11 let a my řešíme, jestli může někdo zakopnout? No jasně, že může. Ale to může i když půjde na houby nebo se projet na kole. Jsou to LukoHRÁTKY. Co tím chci říct – úplně souhlasím, že na prvním místě je bezpečnost, ale po celou dobu turnaje jsem si nevšimla, že by se střílelo směrem k jiné skupině nebo jiných rizikových situací. Možná bych příště pro případné zájemce doporučila halovku, kde je relativně klid a bezpečí.

    A k LL – pokud někomu z ATL nestačí správná vzdálenost terče a potřebuje mít i jeho přesnou výšku apod., nebylo nic jednoduššího, než před turnajem vše osobně překontrolovat. Nicméně jsem např. při zmiňované rychlostřelbě viděla ve skupině Indiána a Pavlose, jak do terče nasázeli 13 šípů a viditelně je jiná výška nerozházela. Takže kdo umí, tak ten zkrátka umí za každé situace. To příště můžeme řešit, jestli všichni měli při střílení stejnou rychlost větru, tlak a rosný bod Undecided  Fakt by mě nenapadlo, co 11 let může udělat …

    Moc děkuji Lucínkovi & spol., že našli čas, chuť a energii Lukohrátky uspořádat. Bylo to parádní a máte můj velký obdiv a vděk, díky za super den  Wink

Ano i já děkuji Lucínkům, za to, že uspořádali turnaj. Samozřejmě, že vím co je za tím práce (mám na kontě spolu s Lojzou, úzkou rodinou a  přáteli mnoho uspořádaných turnajů).
Avšak -  ano za jedenáct let se ATL poněkud proměnilo. Asi hlavně tím, že když vznikala "nová" pravidla, nestřílelo pár nadšených dospělců (jako na počátku), ale ATL v té době mělo 290 platících členů (mraky dětí a dorostenců) a na to, aby se člověk dostal do pořadníku na turnaj kam mohlo 150 lidí se stála fronta. U toho po celou dobu Lucínek jako řádný člen byl a na všem se spolupodílel. 
Bezpečnost neberu na lehkou váhu, neb jsem prozatím předsedkyní rady ATL. Nejde tak ani o houbaře, které většinou vidíme, ani o samotného střelce, který si rozbije koleno, ale asi víme, že šíp z luku vždy neletí jen daným směrem k terči, ale třeba po odrazu někam úplně jinam.  Pak také střílím z primitivu, který sem tam prdne a jen kusy luku mohou ohrozit nejen můj obličej.
Střílím jako aktivní člen v ATL tak dlouho, že už ani nepamatuji od kdy, halovka mě nebaví a střílet ji nebudu, myslím, že v terénu nestřílím tak špatně, abych se musela stydět před Pavlosem ani Indiánem, jsem po mnoho let mistrem ligy ATL,  myslím že ještě držím světový rekord v 3d lukostřelbě, doma mi visí dvě celkem hodnotné medaile z evropského šampionátu IFFA v 3d lukostřelbě. Domnívám se, že umím střílet do terčů umístěných kdekoli. Nicméně, když cítím odpovědnost za turnaj ATL, kde jsou nějaké nedostatky, nemohu si turnaj pořádně užít jako ostatní a střílí se mi opravdu špatně, kazím svou náladou atmosféru ve skupině ( i přes to naše skupina u Lucínků vyhrála soutěž skupin, za což Kačce, Lence, Adamovi, Petrovi a Lojzovi děkuji). Přeji vám všem krásné zážitky s lukostřelbou Johanka
Odpovědět
#27
No já na 3D nejezdím, byl jsem jen párkrát, jednou jsem tam přestřílel i Mýšu :-) ale nebaví mi to a to nejen poměrem cena / množství střílení, ale hlavně kvůli těm honičům bodů, hrobovému tichu na metách a podobně. Už za Standy Vidíma se to dost hrotilo a ani později mi nepřišlo, že by to bylo výrazně lepší. My si jezdíme zastřílet a jezdíme se pobavit, ne lovit body. A i proto mi občas trochu vadí, když to do podobného směru sklouzává na ATL akcích. Ale to jen na okraj.

K tomu, co Johanko píšeš - zcela jsem uznal chyby v ligových disciplínách. Umístění terčů bylo v rozporu s pokyny pro pořadatele a je třeba to příště napravit. Nebezpečného na tom nebylo nic, jen to nebylo podle citovaných pokynů. Riskantní byl běh na bojové kolem těch terčů - jehelníčků, to uznávám také. Ale abych byl upřímný, jiné "nebezpečné" konfigurace jsem tam prostě neviděl. Co bylo špatně na prvním zvířátku - nevím. Bylo to po KÚ, kde se skupina vždy zdrží, takže pokud jdu na první zvíře, odstřílím a za mnou následuje z KÚ další skupina, tak než se ta na první zvíře dostane, jsem už někde nejméně u pátého. Riziko tam nevidím. Je to stejné, jako třeba ten daněk na cestě ve zmiňovaném Údolí sviní, kdy také leží na cestě, vystřelíš, posbíráš šípy a pokračuješ dál ve směru střelby. Ani tam mi to nepřišlo nijak riskantní. Piškvorky vs. Bivoj - to bylo sice celkem blízko u sebe, ale střelba pod zcela jinými úhly, prostoru kolem poměrně dost a neviděl jsem tam ani možnost odrazu směrem k případným čekajícím členům skupin. A T50 - no ona tam hlavně žádná auta ani stát neměla, takže se tam neměl kdo kolem nich motat, předpoklad byl parkování dole a nahoře na louce stany a max. pár aut, která budou v době střelby stejně opuštěná. Sice tedy nakonec se tam uplacatilo aut mnohem více, protože páteční účast byla vysoká, ale ani tak to nemělo při střelbě vadit. U vaší skupiny to bylo asi trochu specifické v tom, že jste se na T50 dostali v době, kdy už všechny ostatní skupiny dostřílely a zřejmě i proto bylo v prostoru kolem základny podstatně živěji.
Trať jsem neprocházel jen já, bylo nás víc a v podstatě jsme se na umístění těch disciplín shodli. Tím neříkám, že nemůžeš mít jiný názor, rád se seznáním s Tvým pohledem na věc a příště zkusím brát do úvahy i takové aspekty, co tam vidíte vy. Ale asi je lépe to řešit v místě než po internetových diskusích. Já si tedy včera ještě jednou celý okruh prošel a snažil jsem se tam hledat znovu riziková místa - ale fakt neviděl. Takže mne mrzí, že jste si to neužili, ale kromě zmíněných ligovek a bojové nějak nevím, co bych měl dneska udělat jinak.
Odpovědět
#28
Ještě doplním výsledky skupin. Jen u skupiny 16 většinu disciplín odstříleli jen 2 střelci, při správném střídání by byl nástřel jistě o něco nižší. 
Pořadí Název           Číslo Body
1  Jihočeští Moraváci   6    1132
2  Awen                   16    1076
3  Nestřelci                9    1043
4  LIBI Lukoshark     15      999
5  Horažďovice č.11  11      986
6  Rušiči                  12      977
7  Vlčkovi a spol         4      847
8  Tradiční ptáci        14      815
9  Dvořáčci a spol.      7      812
10  Kibe a spol.         10      796
11  Boháčkovi a spol. 13      792
12  Lukoklub + SEBU   5      754
13  Lucínci bez Lucínka 1      713
14  Sedmnáctka         17      631


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 6 host(ů)